Project Brood(doos)nodig verlengd. Stadsbestuur wil dat meer scholen deelnemen

Partners

In het voorjaar van 2022 is het project Brood(doos)nodig in Sint-Truiden gelanceerd. Via het gelijknamige onlineplatform kunnen bedrijven, zelfstandigen, handelaars of burgers een gift doen aan één of meerdere scho(o)len. De scholen kunnen de gift alleen aanwenden om gezonde voeding aan te kopen. Het initiatief van de vzw Enchanté bleek een groot succes. Daarom zal het verlengd worden naar volgend schooljaar.

In een bevraging in de scholen peilde het lokaal bestuur in 2022 naar de domeinen waarin kinderarmoede sterk voelbaar was. Meer dan 80% van de scholen gaf aan dat ze regelmatig te maken kregen met ongezonde maaltijden of brooddozen die niet of onvoldoende gevuld waren. Daarom maakte het stadsbestuur middelen vrij voor ‘Vergeten Brooddozen’. Ook de vzw Enchanté startte met een actie. De organisatie lanceerde het project Brood(doos)nodig, een gevulde brooddoos voor elke leerling in Sint-Truiden.
Voor het project van Enchanté werd er zo’n 13.000 euro opgehaald om lege brooddozen te vullen. Door het grote succes wordt zowel het project van Enchanté en van Stad Sint-Truiden verlengd naar volgend schooljaar. Het Truiens bestuur roept tevens de andere scholen van onze stad op om deel te nemen aan het project.

“Kinderarmoede is een triest gegeven dat talloze gezinnen treft, ook in onze eigen gemeenschap. Het berooft kinderen van hun basisbehoeften en belemmert hun toegang tot onderwijs, voeding, gezondheidszorg en groeimogelijkheden. We zijn dan ook heel blij met het project Brood(doos)nodig omdat het er heel gericht voor zorgt dat niemand met honger op school moet zitten. Zeven Truiense scholen hebben zich op het platform geregistreerd. Voor elk van deze scholen hebben bedrijven en individuen geld gestort. In totaal voor meer dan dertienduizend euro. De actie is dan ook een groot succes. We roepen Truiense scholen, die zich nog niet registreerden, op om dat alsnog te doen.”

Nina Kvikvinia, schepen van Flankerend Onderwijs

Vanuit verschillende hoeken kwamen er donaties voor de projecten. Deze fondsen werden en worden gebruikt om essentiële hulp te bieden en projecten te realiseren zoals ‘soep voor iedereen’, de aankoop van snoepgroenten, etc. Daarnaast hebben de scholen bonnen gekregen van de winkelketen Lidl. In totaal ontvingen ze 360 euro aan bonnen. Op het einde van het schooljaar komt daar nog eens 120 euro aan bonnen bij. Op deze verschillende manieren krijgen scholen extra middelen om projecten rond gezonde voeding te voorzien op hun school en om eten te voorzien voor leerlingen die het net even moeilijker hebben.

Vergeten brooddozen

Parallel met het project van Enchanté maakte het lokaal bestuur Sint-Truiden middelen vrij voor het project ‘Vergeten brooddozen.” Dit budget werd aangereikt in shop & the city-bonnen waarmee scholen zelf eten kunnen aankopen. De waarde van de bonnen werd vastgelegd op 1 euro/leerling voor iedere schoolvestiging (decimaal afgerond). In totaal hebben de deelnemende basisscholen met deze bonnen voor 4030 euro uitgegeven om lege brooddozen te vullen. De secundaire scholen in Sint-Truiden hebben voor 4065 euro aan eten gekocht.

Het stadsbestuur heeft aan de Truiense scholen gevraagd om het project te evalueren. Deze was positief daarom besliste het college van burgemeester en schepenen om ook het komend schooljaar, ’23-’24, financiële middelen te voorzien voor een totaalbedrag van 8.095 euro.

“Het project zal jaarlijks verder geëvalueerd worden via de onderwijscellen van het basisonderwijs- en secundair onderwijs.”

Pascal Monette, OCMW-voorzitter

Voor meer informatie over Brood(doos)nodig kan je terecht op https://www.brooddoosnodig.be/.

Lees ook

Al meer dan 20.000 bezoekers. Vrijstaat A gaat laatste week van...

Vrijstaat A, de creatieve zomerbar van Sint-Truiden, gaat zijn laatste week in. In vijf weken tijd zijn er al zo’n 20.000 bezoekers afgezakt naar...
hilde vautmans- onderzoek - fraude- europees parlement - sint truiden - sintruin begot

Onderzoek naar Europarlementslid Hilde Vautmans voor mogelijk misbruik Europese middelen

De federale politie is bezig met een onderzoek naar Europarlementslid Hilde Vautmans, zo meldde weekblad Knack gisterenavond. Vautmans zelf zei gisterenavond niet op de...

Verkiezingsaffiche of reclame voor een schoenwinkel? Campagnebeeld Truiense CD&V zaait verwarring

Wie de afgelopen dagen door Sint-Truiden reed, kon misschien een opvallend beeld van een cowboylaars en een hoge hak tegenkomen. Het beeld maakt deel...

Instagram

{{content:words:20}}

Advertentie

Nieuwsbrief