PVDA Sint-Truiden tevreden over eigen PFOS onderzoek

PVDA Sint-Truiden liet een bloedonderzoek uitvoeren bij buurtbewoners van de wijk Terbiest. Reden was de nabijheid van de buurt bij het Truiense bedrijf Tenneco dat jarenlang een zekere hoeveelheid PFOS bleef lozen. De resultaten van het onderzoek zijn binnen en de partij haalt opgelucht adem.

Het was de Nederlandse toxicoloog Jacob de Boer die de bloedstalen van de bewoners van Terbiest onderzocht. Hij vond inderdaad sporen van PFOS in het bloed van de bewoners. Maar volgens de toxicoloog is er geen enkele reden tot paniek.
In HBVL zegt de Boer dat er gemiddeld 9,44 microgram PFOS per liter bloed in de steekproef van Terbiest is aangetroffen. Dat is meer dan de toegelaten waarden van Europa die slechts 6,9 microgram per liter bloed toelaten. Volgens de toxicoloog zijn de waarden die door Europa zijn opgesteld echter zeer streng. HBVL vroeg ook een reactie aan Jan Tytgat (toxicoloog KUL) ook hij bevestigd dat er geen reden tot paniek is. Al is hij wel benieuwd naar de bloedwaarden van de arbeiders van Tenneco.
Voor de duidelijkheid: Experten vrezen voor gezondheidsproblemen wanneer er eer dan 20 microgram per liter bloed wordt aangetroffen.

PVDA Sint-Truiden vraagt om uitgebreid onderzoek

Voorzitter PVDA Sint-Truiden Lizzy Vandenrijt in een reportage van TVL dat ze opgelucht is maar een breder onderzoek wenst van stad Sint-Truiden. De partij zal het stadsbestuur bevragen over de situatie rond PFOS en Tenneco en hen vragen naar een verder onderzoek bij de bewoners van Terbiest. Ook wil PVDA een stand van zaken over het onderzoek naar PFOS dat door oa OVAM en VMM werd uitgevoerd.
Schepen Nina Kvikvina reageerde al dat er geen duidelijkheid is over het onderzoek omdat het stadsbestuur het rapport nog niet heeft ontvangen.
Verder meldt ze dat het stadsbestuur zeker de onderzoeksresultaten van PVDA zal ontvangen om dit verder te bekijken.

Tenneco

Tenneco stopte zo’n 8 jaar geleden met het gebruik van PFOS in hun chroombaden. Volgens het bedrijf en vertegenwoordiging van het provinciaal bestuur (dat Tenneco zijn vergunning gaf) blijft het bedrijf PFOS uitstoten door restanten in de leidingen van de baden. Deze vervangen was niet mogelijk.

Lees ook: PFOS in Sint-Truiden: Tenneco blijkt vervuiler

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!