De Raad van Verkiezingsbetwistingen heeft het bezwaar van CD&V Sint-Truiden over de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen, verworpen. De partij kon volgens de Raad niet aantonen dat ze een zetel misliepen door de elementen die ze aanhaalden in hun klacht. Het orgaan stelde bovendien dat het bezwaar beruste op vermoedens maar dat deze niet worden gestaafd met bewijs.
Grote opluchting voor een groot deel van politiek Sint-Truiden. De Raad van Verkiezingsbetwistingen liet in de late namiddag op 23 december weten dat ze het bezwaar van CD&V Sint-Truiden hadden verworpen. In november diende CD&V Sint-Truiden een bezwaar in tegen de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. De partij meende dat de processen-verbaal van 14/38 kiesbureaus niet correct was ingevuld. Daarnaast stelde de partij dat zij vermoedens hadden dat Vooruit en Open VLD volmachten hadden geronseld. Specifiek zou Vooruit geholpen zijn door bepaalde dokters. Open VLD zou dan weer de invloed van Pascy Monette hebben gebruikt om in woonzorgcentra volmachten te krijgen. Volgens de Raad kon niet worden aangetoond dat de bezwaren van CD&V zouden hebben geresulteerd in een verschuiving van het aantal zetels. Dit is een essentiële voorwaarde om een bezwaar gegrond te verklaren. Bovendien stelt de Raad dat er weinig concrete bewijzen werden voorgesteld.
Geen aanwijzingen dat er zetels verloren zijn gegaan
Een van de kernpunten in het bezwaar van CD&V, is dat de pv’s van verschillende kiesbureaus onvolledig waren ingevuld. In Sint-Truiden wordt echter gebruikgemaakt van stemcomputers. Aan het einde van de verkiezingsdag genereren deze machines kerncijfers, zoals het totaal aantal stemmen. Volgens de Raad van Verkiezingsbetwistingen wijzen lacunes in deze pv’s enkel op onzorgvuldigheden maar kan er niet aangetoond worden dat CD&V hierdoor stemmen is misgelopen.
Volmachten
Het andere punt in het bezwaar is dat Vooruit en Open VLD volgens hen volmachten zouden hebben geronseld. Dit is sinds het nieuwe gemeentedecreet verboden. Naast het ronselen in woonzorgcentra zou er ook zijn gestemd met volmachten van overleden personen. Ook hier was geen concreet bewijs voor.
Ook voor de beschuldiging dat er met de volmacht van een overleden persoon zou zijn gestemd, vond de Raad geen enkel bewijs. De Raad kon vaststellen dat de overledene, die CD&V aanhaalde in hun dossier, was geschrapt van de kieslijsten.
Pascal Monette (Open VLD) reageerde opgelucht op de uitspraak maar is ook bijzonder scherp voor CD&V:
Ook andere partijen hard voor CD&V
Dat de politieke partijen van Sint-Truiden blij zijn met dit speciale kerstcadeau, is nog zacht uitgedrukt. Maar de meesten van hen zijn ook hard voor CD&V. Zo noemt Günther Dauw het dossier van de christendemocraten ‘vederlicht’. Hij hoopt dat de anti-politiek eindelijk stopt.
Marijn Ghys en zijn partij WOW, bleven sinds hun toetreding tot de nieuwe meerderheid, enorm stil. Een bewuste keuze zeggen ze nu omdat ze niet mee wouden doen aan het moddergevecht in de media. Ook Ghys spaart CD&V niet en zegt dat hij niet begrijpt waarom de partij ook na de hoorzitting bleef verkondigen dat ze een sterk dossier hadden.
Ook Roosmarijn Beckers hield zich opvallend buiten de discussie. Al probeerde andere partijen Vlaams Belang wel in de twistpoel te trekken. Volgend Ludwig Vandenhove zoekt CD&V immers steeds vaker de rechtse partij op om te spreken en samen te werken. Iets wat door beide partijen wordt ontkend. Beckers is blij dat ze eindelijk met haar fractie kan toetreden tot de Truiense gemeenteraad. Vlaams Belang zette een sterke score neer bij de gemeenteraadsverkiezingen en kon 7 zetels bemachtigen.
Raad van State
Na de hoorzitting op 19 december leek Cd&V nog zeker van de sterkte van hun dossier. Toen meldden ze al dat ze naar de Raad van Staten te zouden trekken als de Raad van Verkiezingsbetwistingen hun dossier verworp. Vandaag klinken de Truiense christendemocraten wat gematigder maar zeggen ze wel nog steeds de mogelijkheid te bekijken. De Raad van Verkiezingsbetwistingen heeft hun klacht misschien wel verworpen maar verworpen is niet ongegrond, aldus CD&V.
Toekomstig burgemeester Ludwig Vandenhove zegt tevreden te zijn met de beslissing van de Raad. Hij zegt niet verbaast te zijn over de uitslag. Het feit dat CD&V nu denkt om naar de Raad van State te stappen, kan bij hem echter op weinig begrip rekenen.
Nieuw bestuur
Stad Sint-Truiden moet nu wachten op de officiële communicatie van de Raad via aangetekende brief. Zodra ze deze brief hebben ontvangen, heeft de administratie 15 dagen de tijd om het nieuwe bestuur te installeren. Het bestuur heeft de laatste maanden al informatie en steun geboden aan de nieuwe gemeenteraadsleden om hen te informeren over hun rechten en plichten voor de komende legislatuur.
Gezien het bezwaar van CD&V is verworpen, zullen zij moeten instaan voor het betalen van de kostenvergoeding die verschillende getuigen tijdens de hoorzitting eisten. Het gaat om een bedrag van €1.236.
Lees hier integraal het arrest van de Raad van Verkiezingsbetwistingen.
Originele stuk HBVL