Rattenplaag in Limburg door corona

In Limburg is er een heuse rattenplaag aan de gang. Ook in Sint-Truiden worden er meer van de dieren gespot, specifiek in Parc du Sud.

De ratten laten zich meer zien door corona. Het feit dat de restaurants zijn gesloten en dus minder vuilnis buiten zetten heeft veel voedselbronnen voor de dieren weggehaald. Bovendien zitten mensen veel thuis te werken en kunnen ze de dieren dus overdag ‘betrappen.’

Parc du Sud

In HBVL kwam een bewoner van het nieuwbouwproject Park du Sud op de Luikersteenweg aan het woord. Zij hebben sinds vorige winter geregeld last van ratten. Omdat de stedelijke rattenvanger het probleem niet kon oplossen huurde ze een private firma in maar ook zij kunnen het probleem geen permanente oplossing geven.
Volgens de buurtbewoners worden de dieren aangetrokken door de berm op de Omleidingsweg Luik-Brussel. Deze ligt vaak vol met afval. Iets waar de stadsdiensten niets aan kunnen veranderen omdat de weg en de berm geen stedelijke bevoegdheid is.

Niet eerste voorval van rattenproblemen

Einde januari van dit jaar werden aan de Trudobron in Sint-Truiden nog 39 ratten gevangen op 4 dagen tijd. Volgens de getroffen bewoners toen heeft het probleem te maken met het feit dat de stedelijke rattenvanger bij wet geen gif meer mag aanleveren.
Op de website van Stad Sint-Truiden staat inderdaad te lezen dat de lokale rattenvanger geen gif meer zal aanleveren. De stad zelf gebruikt voor de bestrijding van de dieren op hun openbare domeinen ook alternatieve vangmethodes.


We vroegen een reactie aan Schepen Ingrid Kempeneers.

Er zijn hier en daar inderdaad problemen met overlast van ratten. Maar dat is niet uitzonderlijk. Heel veel steden en gemeenten hebben daar mee te maken. Ratten komen vooral op eten af daar zit meestal het probleem. Is dikwijls ook de oorzaak van sommige burgers zelf maar indien we gecontacteerd worden over overlast door ratten sturen we de rattenvanger ter plaatse.

Schepen Ingrid Kempeneers

Ratten worden ook aangetrokken tot plaatsen waar een bron van drinkwater is. Volgens de Schepen moeten we echter niet vrezen dat de dieren zullen worden aangetrokken tot de fonteinen op de Groenmarkt.

Wie ratten aantreft in zijn buurt of informatie wilt om te voorkomen dat deze dieren in de buurt komen, kan een kijkje nemen op de website van Stad Sint-Truiden via deze link.