Regioverdeling Limburg zorgt voor blokkade binnen Vlaamse meerderheid

De regio’s die door Vlaams Minister Bart Somers werden ingeroepen om een meer logische structuur te geven aan de samenwerkingen binnen provincies, zorgen voor blokkades binnen de Vlaamse regering. Dit nadat werd beslist dat Limburg zich in minstens 3 regio’s moest opdelen.

De opdeling van Limburg zorgde al voor veel protest binnen het Limburgse middenveld maar ook binnen verschillende politieke partijen. Vlaams Parlementslid Ludwig Vandenhove (oud-burgemeester Sint-Truiden) ziet in de opdeling een extra uitholling van de provincie Limburg.

“Hiermee wordt de provincie Limburg helemaal vleugellam gemaakt.
We worden als Limburg in Brussel al benadeeld op heel wat beleidsterreinen en nu wordt onze éénheid en strijdbaarheid om hiertegen een vuist in Brussel te maken aan banden gelegd. Zogezegd gaat het om de zoveelste interne Vlaamse staatshervorming. Maar de staatsstructuur wordt weer wat ingewikkelder gemaakt in plaats van éénvoudiger, weer meer instellingen in plaats van minder.”

Ludwig Vandenhove, Vlaams Parlementslid

Semantische discussie

Ondertussen lijkt de verdeling van Limburg te vervallen in een semantische discussie. Vlaams Minister Lydia Peters vecht tegen de beslissing om onze provincie op te delen in regio’s nadat gourverneur Jos Lantmeeters een nota op tafel lag waarin Hasselt, Genk en Beringen een hoofdrol in de respectievelijk 3 nieuwe regio’s van Limburg zouden spelen. Sint-Truiden zou dan onder Hasselt komen te staan. Een onlogische keuze gezien Sint-Truiden als kernstad van Haspengouw in de bloesemstreek al verschillende samenwerkingsakkoorden heeft zowel op vlak van toerisme als bijvoorbeeld politie etc.

36 van de 42 Limburgse burgemeesters moet niets weten van de regio’s. Om hen te paaien ligt er een plan op tafel waarin er een extra super-regio wordt gevormd die in feite heel Limburg beslaat. Limburg blijft dan 1 regio maar dan wel met sub-regio’s waar samenwerkingen tussen logische steden wordt aangemoedigd.
Iets wat de ‘versimpeling’ die Bart Somers voor ogen had betreft de besturing van Vlaanderen wel tegenspreekt. Bovendien: wat is het uiteindelijke verschil tussen een super-regio met subregio’s tov 1 provincie met steden die onderling samenwerken?

We volgen de beslissingen verder op.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!