Restauratie Burcht van Brustem komt eraan

Op de gemeenteraad van 29 maart 2021 ging het soms ook over andere dingen dan het vaccinatiecentrum of Audit Vlaanderen. Het bestel voor de restauratie van de Burcht van Brustem werd er goedgekeurd.

De burcht wacht al enkele jaren op aanpak. Samen met het dossier van ‘t Speelhof, sleepte het dossier van restauratie al even aan. Schepen van Erfgoed Jelle Engelbosch slaagde erin om de dossiers in een versnelling te brengen.

Het bestek voor de restauratie is goedgekeurd. Er zal nu een openbare aanbesteding komen voor een gespecialiseerde firma om de werken uit te voeren.

‘t Speelhof als recreatiepark

Eerder meldde de Schepen al dat er geld en subsidies waren uitgetrokken om van het populaire wandeldomein ‘t Speelhof. Het wordt een recreatiepark met speelbos, maar ook het dierenparkje krijgt een upgrade.

ยฉ Stad Sint-Truiden Voorstelling van ‘t Speelhof in de toekomst.

Het witte herenhuis krijgt hierbij in een eerste fase een verrassende invulling als belevingstuin, terwijl het parklandschap errond verder ontwikkeld wordt tot ontspanningsgebied. De tuinen aan de voorzijde krijgen een sociale dimensie, terwijl we de bestaande speeltuin achteraan verder uitbreiden tot speelbos met extra aandacht voor natuureducatie. Hierbij krijgt ook het dierenparkje een opwaardering. Daar komen neerhofdieren en oude rassen als levend erfgoed. In de gebouwen rondom het herenhuis komen er onder meer een streekproductenwinkel, een horecaruimte en een congres- en polyvalente zaal.

Stad Sint-Truiden, website.