Roosmarijn Beckers: “De attitude naar Vlaams Belang is veranderd doorheen de jaren.” Sint-Truiden kiest ’24

Een jaar voor de verkiezingen blikt Sintruin Begot vooruit en gaat onze redactie in gesprek met verschillende lokale kopstukken. Vandaag is het de beurt aan Roosmarijn Beckers, Vlaams Parlementslid en kopstuk van Vlaams Belang in Limburg.

In 2006 stapte Roosmarijn Beckers in de voetsporen van haar moeder Marleen Govaerts. Deze zetelde van 2003 tot 2007 in de Kamer van Volksvertegenwoordigers en was ook tot 2012 gemeenteraadslid in Sint-Truiden.
In 2006 nam Beckers afstand van haar zetel in de Truiense gemeenteraad ten voordele van haar moeder. Ondertussen werd Beckers naar voren geduwd door Vlaams Belang als een van de jonge talenten die de partij vooruit wou duwen, maar door een intern partij-conflict werd Beckers uiteindelijk geen kandidaat. Door schandalen rond de persoon van Govaerts, waarbij er een klacht tegen haar werd ingediend rond de negationismewet, mocht zij van haar partij niet meer opkomen op de bovenlokale lijst. Govaerts koos er toen voor om de rest van haar tijd in de Truiense gemeenteraad als onafhankelijke te zetelen. Roosmarijn bedankte toen ook voor een plaats op de bovenlokale lijsten.
In 2019 werd zij door voorzitter Tom Vangrieken weer bij de partij betrokken. Beckers werd verkozen als Vlaams Parlementslid en bouwde ondertussen verder aan de sluimerende lokale afdeling van Vlaams Belang. Een taak die haar wegens gezondheidsproblemen steeds zwaarder valt.

Sintruin Begot (SB): ” We beginnen steeds met een algemene vraag. Hoe gaat het met je?”

Roosmarijn Beckers (RB): “Het gaat maar de behandeling die ik volg voor mijn kankerdiagnose, is helaas nog niet voorbij en vraagt veel van me.”

SB: Over gezondheid gesproken, je hebt helaas de laatste tijd een harde strijd moeten voeren. Welk effect heeft dat op jou gehad als politica? Heeft het je dingen anders doen bekijken?

RB: “Als politica heb ik door mijn diagnose geleerd om de hoofdzaak van de bijzaak te scheiden. Ik heb als het ware nog minder tolerantie voor bullshit ontwikkeld. Het leven is te kort om rond de pot te blijven draaien.
Als patiënt heb ik vooral geleerd dat je assertief moet zijn om de juiste behandeling te krijgen. Toen ik voor het eerst een knobbeltje had ontdekt bij mezelf, had de dokter me gezegd binnen enkele maanden terug te komen voor een verder onderzoek. Maar naar mijn gevoel klopte er iets niet en dus heb ik aangedrongen om een biopsie te krijgen. Op dat vlak is het goed dat Minister Vandenbroucke ervoor koos om borstkanker alleen nog te laten onderzoeken en behandelen in erkende borstencentra. Er is goede zorg maar je moet als patiënt assertief genoeg zijn om deze zelf te gaan zoeken.

In 2006 werd Beckers op 20-jarige leeftijd politiek actief waarna ze de sector voor een lange tijd vaarwel zei. Zo’n 10 jaar later verscheen ze weer op het politieke toneel. Een lange tijd om weg te zijn in elke sector. We vroegen haar dan ook of ze veranderingen had gemerkt tussen toen en nu.

RB: “Ik merk dat na 10 jaar de attitude van andere partijen tov Vlaams Belang is veranderd. Toen ik pas op het politieke toneel verscheen herinner ik me dat ik van bepaalde politici in de coulissen van TV-studio’s niet eens een hand kreeg. Nu verloopt alles veel aangenamer. Ik merk ook zeker veel steun van collega’s van andere partijen door mijn ziekte.”

Het nieuwe Vlaams Belang

Vlaams Belang als partij heeft zich de laatste jaren ingespannen om de extreme kant van hun partij wat af te werpen. Ook Beckers wordt als een van die nieuwe geesten bij de partij gezien. Je zal haar nooit betrappen op een extreme mening. Toen er een dragshow in de Minderbroederskerk werd georganiseerd noemde ze Drag Queens zelfs kunst en sprak ze genuanceerd over hoe er met kerkelijk erfgoed werd omgesprongen. Een standpunt dat ver lijkt te staan van een partij die in haar 70-punten plan had verwerkt dat zij geen verdere uitbreiding van de LGBTQI+-rechten willen. Ook als het gaat om het asielcentrum in onze stad spreekt Beckers vaker over de grote druk en overlast dat zo’n centrum voor een stad als Sint-Truiden meebrengt dan dat ze zich fel uitspreekt over migranten zelf.

SB: Mensen noemen je wel eens een wolf in schaapskleren omdat je openbaar niet de extreme standpunten die met Vlaams Belang worden geassocieerd, aanhangt. Wat vind je daarvan?

RB: “Ik ben dan ook een heel andere persoon dan pakweg een Filip De Winter. Hij is scherper en durft in conflict gaan. Dat ligt niet in mijn natuur. Ik ben ook geen voorstander in communicatie die als doel heeft te kwetsen. Maar ik sta wel achter de standpunten van mijn partij. Al moet ik zeggen dat bij Vlaams Belang het aanvaard wordt als je het niet met alles eens bent. Dit mag je ook gewoon op debatten zeggen. Ik weet dat dat bij andere partijen minder het geval is. Daar wordt de lijn van het programma ten alle tijden gevolgd.”

SB: Thans als we je opiniestukken voor bijvoorbeeld Doorbraak lezen ben je niet verlegen om naar mensen als Giorgia Meloni te verwijzen, de Italiaanse premier die het voor homo-koppels moeilijker maakt om kinderen te krijgen. Niet bepaald een figuur zonder controverse?

RB: “Ik ben blij dat je Meloni aanhaalt want ik vind dat zij zeer ongelukkig is afgeschilderd in onze media. Tussen mij en de Italiaanse premier zijn er op vlak van het beschermen van de rechten van het kind vele raakvlakken en daar gaat het in de standpunten van Meloni ook vaak over. Het gaat niet over het feit dat holebi-koppels geen kinderen zouden mogen krijgen maar eerder over het feit dat een kind het recht heeft om te weten wie zijn of haar biologische ouders zijn. Zo ben ik ook tegen anonieme spermadonoren. Stel je voor dat een kind op latere leeftijd een medisch probleem krijgt dat had voorkomen kunnen worden als de medische geschiedenis van de biologische ouders gekend was. Het kind en diens bescherming is dus mijn prioriteit.
Zo ben ik ook niet tegen een kader rond draagmoederschap maar we moeten voorkomen dat vrouwen in kwetsbare posities worden uitgebuit omwille van hun fertiliteit. Want dat zien we daadwerkelijk in sommige landen gebeuren dat een kind baren gewoon gecommercialiseerd wordt.”

Toekomst van Sint-Truiden

Beckers laat zich in Sint-Truiden bijstaan door een partijkern die zo goed als volledig uit jonge dertigers bestaat, zoals onder andere de nieuwe Truienaar Patrick Van Parys.
Een opmerkelijke prestatie gezien dit heel moeilijk blijkt voor andere (traditionele) partijen. Ook de leden zoals Van Parys blinken uit in het feit dat zij niet het gekende profiel van een Vlaams Belanger hebben.
De partij laat zich opvallen door het feit dat zij geregeld acties voeren. Zo hielden zij een stil protest voor het Truiense stadhuis na een steekpartij die afgelopen zomer gebeurde op de Augustuskermis. Onlangs deelden ze soep en warme dranken uit op de Grote Markt om aandacht te vragen voor mensen die het moeilijk hebben. Hun opbrengst ging naar VZW Brooddoosnodig.

Beckers zelf hoopt bij de volgende verkiezingen weer een zetel in het Vlaams Parlement te bemachtigen. Ze zal de tweede plaats innemen op de Limburgse lijst voor de partij. Een plaats waar ze zelf om had gevraagd omdat ze nog steeds een strijd voert tegen haar ziekte. Beckers hoopt ook op een goede score bij de gemeenteraadsverkiezingen.

RB: “Ik hoop dat we als Vlaams Belang op verschillende niveaus in de meerderheid geraken. Burgemeester worden zie ik zeker zitten maar dat lijkt me voorlopig nog niet haalbaar. Zeker is dat ik de politiek voor de schermen wil blijven uitoefenen.”

SB: Wat is de grootste uitdaging voor onze stad?

RB: “Onze stad moet van zijn negatieve imago af. De laatste jaren kwamen we met het ene na het andere schandaal in het nieuws. De sfeer van negativiteit, vriendjespolitiek en corruptie hangt hier teveel in de lucht. Daarom moeten we komaf maken met die oude politieke cultuur en vervangen door nieuwe mensen.”

De grootste uitdaging voor onze stad (naast de begroting) is volgens Beckers de steun aan verenigingen. Sint-Truiden als stad is enorm rijk aan organisaties. Niet alleen jeugdbewegingen vind je hier in grote aantallen maar ook culturele verenigingen en sportverenigingen zijn hier talrijk aanwezig. Verschillende zitten momenteel echter in een verouderd lokaal of hebben helemaal geen vaste stek.

SB: We eindigen op een positieve noot: welk huidig gemeenteraadslid of lid van de meerderheid krijgt van jou een pluim?

RB: “Ik heb veel respect voor de manier waarop Peter Van Dam van de partij Groen aan politiek doet. Hij doet het toch maar als eenmansfractie de dossiers van onze stad doorspitten en grondig begrijpen. Hij is kritisch maar op een constructieve manier en speelt nooit op de man of vrouw. Dat waardeer ik enorm.”

Peiling na peiling van onze redactie, alsook deze van andere nieuwskanalen, blijkt dat Vlaams Belang het verkiezingsjaar betreedt met een potentieel dat ze al jaren niet meer hebben ervaren. De partij weet als geen ander in te spelen op het grote ongenoegen dat speelt bij kiezers inzake wantrouwen tov de traditionele partijen en de onzekerheid die zij ervaren na jaren van crisis en pandemie.
Het lijkt er echter op dat Beckers haar droom voor Vlaams Belang in een meerderheid voor Sint-Truiden toch al kan opbergen. Geen enkele partij waarmee wij spraken staat open voor een samenwerking met de extreem-rechtse partij. Verschillende politici, waaronder burgemeester Ingrid Kempeneers en oud-burgemeester Ludwig Vandenhove, hebben zich al met grote verwondering en ongerustheid uitgesproken over het feit dat Vlaams Belang in heel Vlaanderen, en zeker ook Sint-Truiden, zulke hoge peilingsscores haalt. Kempeneers reageert steeds met een ongerustheid en teleurstelling op de cijfers. Vandenhove meent dan weer dat lokale peilingen net het idee geven dat Vlaams Belang groter is in Sint-Truiden dan dat ze eigenlijk zijn en verwijst graag naar de huidige meerderheid als oorzaak van de groei.

De echte strijd wordt op verkiezingsdag gestreden maar zeker is wel dat hoe dan ook de score van Vlaams Belang in onze stad een impact zal hebben op het vormen van een meerderheid.

Wil je meer van onze interviews lezen? Neem dan zeker een kijkje via deze link voor een overzicht van al onze politieke artikels.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!