Sanering stortplaats Melveren kan tot 17 miljoen euro kosten

Groen Sint-Truiden zette voor de gemeenteraad van juni, het dossier rond de PFOS metingen in de Melsterbeek en het stort van Melveren op de agenda. Schepen Ingrid Kempeneers erkent de problemen rond het historische stort en onderhandelt met het kabinet van Minister Demir.

Groen zette het punt over PFOS op de agenda van de Truiense gemeenteraad omdat er hoge gehaltes van PFOS zijn gemeten in de Melsterbeek ter hoogte van Herk-de-Stad. Aangezien dat deze beek ook door Melveren loopt, willen zij dat het stadsbestuur onmiddellijk metingen laat uitvoeren.
Waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch meldde gisteren in het TVL nieuws al dat de Vlaamse overheid bezig was met de metingen maar dat er geen indicaties zijn dat de vervuiling met PFOS van de Melsterbeek te maken heeft met het stort van Melveren.
Schepen Ingrid Kempeneers, die verantwoordelijk is voor het dossier, beaamt dit vandaag in HBVL.

17 miljoen euro voor het opruimen van het stort

Het stort van Melveren waar alleen huishoudelijk vuilnis op terecht kwam, werd in 1985 gesloten. Vanuit OVAM kreeg het Truiense stadsbestuur toen de opdracht om het stort zo snel mogelijk te saneren/af te dekken. Hierdoor zouden eventuele giftige stoffen niet in de bodem of het grondwater terecht komen. 36 jaar laten is er nog geen schot in de zaak van het stort. Thans heeft het dossier al verschillende besturen en twee schepenen doorlopen (Filip Moers en Hilde Vautmans).
Schepen Ingrid Kempeneers benadrukt in HBVL dat het om een dossier gaat dat zij heeft overgekregen van voorgaande stadsbesturen. Na analyse van de stadsdiensten blijkt ook dat het saneren van het stort zo’n 17 miljoen euro kan kosten. Kempeneers heeft dan ook de hulp ingeroepen van Minister Zuhal Demir. Het gaat om een historische vervuiling. De Schepen hoopt op tussenkomst van de Vlaamse Overheid.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!