cdn_helper

cdn_helper

Schepen onthult Kastkunst samen met deelnemers Academie Haspengouw

Partners

cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper

Enkele centrumstraten van Sint-Truiden krijgen wat extra kleur. Een elftal elektriciteitskasten zijn omgetoverd tot heuse kunstwerken. Een groep lokale kunstenaars en leerlingen van de Academie Haspengouw beeld bundelden de krachten om van de elektriciteitscabines mooie en aantrekkelijke creaties te maken. De kunstwerken zijn allemaal te ontdekken via een gloednieuwe stadswandeling.

Wie de laatste paar dagen door de straten van het Truiense stadscentrum liep zag elektriciteitskasten verpakt in plastiek. Vaak ook met een vraagteken erop. Of ze zagen kunstenaars, druk werkend aan hun creaties op de kasten.
Het kaderde allemaal in een project genaamd Kastkunst dat op 4 mei werd aangekondigd op de Truiense gemeenteraad. Met het project wou Stad Sint-Truiden meer kleur in de binnenstad brengen en de grauwe elektriciteitskasten omvormen tot eyecatchers.

Op sociale media werden al eerder beelden gedeeld van half afgewerkte kasten. Iets wat tot vele positieve reacties leidde.

“De tijd dat elektriciteitscabines lelijk moeten zijn, is in Sint-Truiden voorbij. Met het project Kastkunst zijn al een tijdje bezig om de cabines niet alleen op te frissen, maar ook echt aantrekkelijk te maken. De artiesten hebben er kleurrijke, vrolijke werken van gemaakt. Van schilderwerken met tropische vogels tot creaties met glittertape of stencilart. De aangepakte cabines liggen allemaal in de Stationsstraat, de Stapelstraat en de Luikerstraat. Op die manier kunnen bezoekers van onze stad alle werken ook in één wandeling bekijken

Schepen Ingrid Kempeneers

Verschillende kunstenaars kregen al de vraag van inwoners om de elektriciteitskasten voor hun deur te transformeren. Schepen Ingrid Kempeneers meldt evenweg dat dit niet zomaar kan omdat de bevoegde instanties van de elektriciteitskasten ook akkoord moeten gaan. Toch meent ze dat het initiatief wel eens een vervolg zou kunnen krijgen in de deelgemeenten en andere straten van het stadscentrum.

Inspiratie uit diverse bronnen

Bij dit project wordt gewerkt met artistiek talent van eigen bodem. Professionele Truiense kunstenaars sloegen de handen in elkaar met leerlingen van de Academie Haspengouw Beeld. Die unieke kruisbestuiving heeft niet alleen voor leuke kunst in de openbare ruimte gezorgd, maar geeft ook extra prikkels aan onze leerlingen. Zo worden zij ook betrokken bij het verfraaien van ons stadscentrum. Onder meer Eric Goossens, Steven Vandervelpen, Wim de Mulder, Planet Bebop en Kore Hermans nemen deel aan het project. Iets wat schepen Jurgen Reniers, verantwoordelijk voor cultuur en dus ook de kunstacademie, tevreden maakt.

De ontwerpen van de kasten zijn divers en kleurrijk van Star Wars tot dieren? Stefan Gobert, wiens kast nog een laatste afwerking moet krijgen, vertelt hoe hij inspiratie haalde uit de insecten die hij in de Stapelstraat tegenkwam.

“Ik wist eerst niet goed rond welk thema ik zou werken voor mijn elektriciteitskast. Na een wandeling door de straat merkte ik her en der vuurwantsen op. Ze inspireerden me en vormde de basis van mijn ontwerp.”

Stefan Gobert, kunstenaar Academie Haspengouw

QR-code

Op elke kast komt na afwerking een QR-code. Als je deze scant kom je op de website van CC de Bogaard terecht. Hier kan je meer uitleg vinden over de ontwerpen en de kunstenaars. Ook de stadswandeling kan je hier vinden.

Wil je meer weten over de Academie Haspengouw en het aanbod? Neem dan zeker een kijkje op hun website.

Bekijk hier een video van de onthulling.

Lees ook

Dames U12 Femina Habac Limburg Kampioen

De U12 meiden van Femina Habac hebben zaterdag een indrukwekkende prestatie neergezet door zich te kronen tot Limburgs kampioen. Onder leiding van coach Annelies...

Stadsbeiaardier Noël Reynders gehuldigd

Noël Reynders laat al sinds 1967 de klokken van het belfort over de stad luiden. Als blijk van waardering voor zijn buitengewone en jarenlange...

“Breek uit en wees jezelf” Sint-Truiden trapt campagne voor inclusie en...

Op 17 mei is het Internationale Dag Tegen Holebifobie, Transfobie en Interseksefobie (IDAHOT). Wereldwijd werpen mensen een licht op de sociale onwenselijkheid van discriminatie en...

Proficiat dames U12 Femina Habac! 🏆

De dames werden Limburg kampioen dit weekend na een spannende wedstrijd in Bree.
Team Sintruin Begot
De leerlingen van Hasp-O Stadsrand leerden op school stemmen!🗳

De leerkrachten hadden voor de gelegenheid een kiesloket nagebouwd om de leerlingen
De handbal dames van Sint-Truiden wonnen vandaag de titel van Belgisch kampioen.

Proficiat dames!!!

#welldone #kampioen
Haspengouw (s)maakt! 🍎🍐

Jaarlijks organiseert Visit Sint-Truiden streekproductenmarktjes op verschillende plaatsen in Sint-Truiden. Je kan er niet alleen verschillende streekproducten proeven
Het Truiense stadsbestuur heeft zijn actiepunten voorgesteld ter navolging van het recentste onderzoek van Audit Vlaanderen. 📰

Het stadsbestuur zal inzetten
Ooooooh, Rrrrrené!!!! 🥖🍷🧀

Het stuk ‘Allo, Allo,’ van Theater De Roxy is een groot succes!
Al voor de première waren zo goed
Matte Smets is door supportersgroep Victoria uitgeroepen tot Mister STVV! 🏆

Proficiat Matte!

Foto: @stvv_official

#stvv #kanaries #misterstvv #sinttruiden #sintruinbegot
Ex-medewerkers zorgen voor ophef rond Europarlementslid Hilde Vautmans❗️

In Knack getuigen verschillende voormalig medewerkers van Vautmans over de toxische werksfeer op
Fijne moederdag aan alle mama’s. ❤️ Hoe hebben jullie deze speciale dag gevierd?

#mama #plusmama #bijmoeder #grootmoeder #pleegmoeder #pleegmama #moederdag
keyboard_arrow_left keyboard_arrow_right Volg ons op instagram
cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper

Advertentie

cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper

Nieuwsbrief