Schepen onthult Kastkunst samen met deelnemers Academie Haspengouw

Enkele centrumstraten van Sint-Truiden krijgen wat extra kleur. Een elftal elektriciteitskasten zijn omgetoverd tot heuse kunstwerken. Een groep lokale kunstenaars en leerlingen van de Academie Haspengouw beeld bundelden de krachten om van de elektriciteitscabines mooie en aantrekkelijke creaties te maken. De kunstwerken zijn allemaal te ontdekken via een gloednieuwe stadswandeling.

Wie de laatste paar dagen door de straten van het Truiense stadscentrum liep zag elektriciteitskasten verpakt in plastiek. Vaak ook met een vraagteken erop. Of ze zagen kunstenaars, druk werkend aan hun creaties op de kasten.
Het kaderde allemaal in een project genaamd Kastkunst dat op 4 mei werd aangekondigd op de Truiense gemeenteraad. Met het project wou Stad Sint-Truiden meer kleur in de binnenstad brengen en de grauwe elektriciteitskasten omvormen tot eyecatchers.

Op sociale media werden al eerder beelden gedeeld van half afgewerkte kasten. Iets wat tot vele positieve reacties leidde.

“De tijd dat elektriciteitscabines lelijk moeten zijn, is in Sint-Truiden voorbij. Met het project Kastkunst zijn al een tijdje bezig om de cabines niet alleen op te frissen, maar ook echt aantrekkelijk te maken. De artiesten hebben er kleurrijke, vrolijke werken van gemaakt. Van schilderwerken met tropische vogels tot creaties met glittertape of stencilart. De aangepakte cabines liggen allemaal in de Stationsstraat, de Stapelstraat en de Luikerstraat. Op die manier kunnen bezoekers van onze stad alle werken ook in één wandeling bekijken

Schepen Ingrid Kempeneers

Verschillende kunstenaars kregen al de vraag van inwoners om de elektriciteitskasten voor hun deur te transformeren. Schepen Ingrid Kempeneers meldt evenweg dat dit niet zomaar kan omdat de bevoegde instanties van de elektriciteitskasten ook akkoord moeten gaan. Toch meent ze dat het initiatief wel eens een vervolg zou kunnen krijgen in de deelgemeenten en andere straten van het stadscentrum.

Inspiratie uit diverse bronnen

Bij dit project wordt gewerkt met artistiek talent van eigen bodem. Professionele Truiense kunstenaars sloegen de handen in elkaar met leerlingen van de Academie Haspengouw Beeld. Die unieke kruisbestuiving heeft niet alleen voor leuke kunst in de openbare ruimte gezorgd, maar geeft ook extra prikkels aan onze leerlingen. Zo worden zij ook betrokken bij het verfraaien van ons stadscentrum. Onder meer Eric Goossens, Steven Vandervelpen, Wim de Mulder, Planet Bebop en Kore Hermans nemen deel aan het project. Iets wat schepen Jurgen Reniers, verantwoordelijk voor cultuur en dus ook de kunstacademie, tevreden maakt.

De ontwerpen van de kasten zijn divers en kleurrijk van Star Wars tot dieren? Stefan Gobert, wiens kast nog een laatste afwerking moet krijgen, vertelt hoe hij inspiratie haalde uit de insecten die hij in de Stapelstraat tegenkwam.

“Ik wist eerst niet goed rond welk thema ik zou werken voor mijn elektriciteitskast. Na een wandeling door de straat merkte ik her en der vuurwantsen op. Ze inspireerden me en vormde de basis van mijn ontwerp.”

Stefan Gobert, kunstenaar Academie Haspengouw

QR-code

Op elke kast komt na afwerking een QR-code. Als je deze scant kom je op de website van CC de Bogaard terecht. Hier kan je meer uitleg vinden over de ontwerpen en de kunstenaars. Ook de stadswandeling kan je hier vinden.

Wil je meer weten over de Academie Haspengouw en het aanbod? Neem dan zeker een kijkje op hun website.

Bekijk hier een video van de onthulling.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!