De Sint-Pieterskerk, ook wel Parochiekerk Sint-Niklaas en Sint-Pieter, wordt een Luisterend Oord, een plek voor verhaal en ontmoeting. Met een nieuwe inrichting, maar vooral dankzij nieuwe energie van mensen en organisaties uit de buurt, wordt één van de oudste kerken in Sint-Truiden nieuw leven ingeblazen. Op 15 september wordt de heringerichte kerk plechtig geopend.
In 2020 sloegen een aantal organisaties gelegen rond de Sint-Pieterskerk de handen in elkaar om het gebouw nieuw leven in te blazen. Er was net besloten geen wekelijkse eucharistievieringen meer te laten doorgaan en ook het aantal huwelijken en begrafenissen bleef zeer beperkt. Maar de geschiedenis, schoonheid en sereniteit van dit Romaanse erfgoed bood inspiratie.
“We besloten van de kerk een Luisterend Oord te maken, een plek waar verhalen verteld worden en waar mensen op verhaal kunnen komen. Met ‘het verhaal van Vlaanderen’ dat deels hier werd opgenomen, maakten we al meteen een vliegende start.”
Ilse Schoofs, godsdienstleerkracht bij Hasp-O Zuid, de school tegenover de kerk.
Mogelijke activiteiten voor in de kerk zijn getuigenissen van inleefreizigers, interreligieuze ontmoetingen, bijeenkomsten van rouwgroepen, vormingen rond mentaal welzijn, activiteiten van communicanten of misdienaars, bezinningen voor scholen, enzovoort. De leerlingen van Hasp-O Zuid zijn er regelmatig te vinden voor een Godly-Play vertelling, een methode om bijbelverhalen te vertellen en te laten beleven door kinderen, jongeren en volwassenen. Hiervoor werd speciaal een nieuwe Godly Play ruimte ingericht. . De verenigingen die meewerkten aan het project kunnen regelmatig activiteiten doen in de kerk. Voor sporadische gebruikers is er een huurreglement.
De kerk kreeg een grondige make-over. In de zijbeuk kwam een kitchenette en een toilet, die een breed gamma aan activiteiten mogelijk maken. Met panelen kan de kerk gemakkelijk op verschillende manieren worden ingedeeld. Met een tapijt in het midden en Godly Play kasten rondom biedt ze zowel ruimte aan de mensen van de KOALA-werking en De Egeltjes die er ontmoetingsmomenten voor ouders met jonge kinderen zullen organiseren als voor bijeenkomsten van Godly Play vertellers. Dankzij een groot scherm boven het altaar kunnen er dan weer reportages of andere films worden getoond. Een rouwhoekje biedt een rustige bezinningsplek aan iedereen die met verlies kampt. Sabine Pirlot, uitvaartbegeleider van de pastorale eenheid Sint-Trudo, schilderde voor de rouwkapel een bijzonder drieluik.
De leerlingen van de houtafdeling van Hasp-O Zuid werkten mee aan de nieuwe inrichting. Zo maakten ze zelfs van kapotte kerkstoelen een moderne kapstok. De groep kreeg de steun van Space for Grace, een organisatie die geloofsgemeenschappen ondersteunt bij innovatieve projecten.
“Dankzij hen konden we de herinrichting financieren, maar vonden we ook inspiratie bij andere projecten in Vlaanderen en Nederland.”
Tine Quintiens van De Egeltjes, de kinderopvang die de pastorij van Sint-Pieter betrekt.
Ook in kerkelijke kringen is men blij met de nieuwe invulling.
“De Sint-Pieterskerk is een belangrijk monument in het hart van onze buurt. We zijn blij dat we deze opnieuw kunnen doen bruisen, zonder afbreuk te doen aan de geschiedenis ervan.”
Adolf Moyaerts, de penningmeester van de kerkfabriek.
Op 15 september wordt het hele concept plechtig gelanceerd met een openingsreceptie van 16u tot 18u.