Sint-Truiden dijkt zwerfkattenpopulatie in met kattenactie

Vlaanderen verlicht het steriliseren van katten. Daarom houdt Stad Sint-Truiden jaarlijks een actie om dit te promoten om zo de zwerfkattenpopulatie in te dijken. Vanaf 15 februari stelt het lokaal bestuur van Sint-Truiden kortingbonnen ter beschikking waarmee Truiense gezinnen hun huiskat kunnen laten steriliseren of castreren bij een Limburgse dierenarts.

In 2014 besloot de Vlaamse overheid om alle katten die van eigenaar wisselden verplicht te laten steriliseren of castreren. Ondertussen is deze sterilisatieplicht van toepassing op alle katten die geboren zijn na 31 augustus 2014, ook wanneer ze bij dezelfde eigenaar blijven. Voor erkende kattenkwekers gelden aparte regels. Met deze maatregel wil Vlaanderen paal en perk stellen aan de problematiek van zwerfkatten.

‘Katten zijn natuurlijk in de eerste plaats geliefde huisdieren maar tegelijk kunnen rondzwervende exemplaren overlast veroorzaken en het fragiele ecosysteem in onze achtertuinen ernstig verstoren.’

Jelle Engelbosch, schepen van dierenwelzijn

Kattenactie

Het Truiense stadsbestuur wil katteneigenaars aanmoedigen om de sterilisatie/ castratieverplichting op te volgen. Daarom organiseren ze jaarlijks een kattenactie. Vanaf 15 februari kunnen gezinnen een mailtje sturen naar de dienst Milieu. Deze dienst bezorgt hen een kortingbon waarmee ze tot 15 september terechtkunnen bij een Limburgse dierenarts.
De kattenactie kende doorheen de jaren al succes. In 2021 deelde de Dienst Milieu zo’n 62 kortingsbonnen uit. In 2020 waren dat er 65.
Het stadsbestuur heeft ook een overeenkomst met het Truiense dierenasiel voor het vangen en steriel maken van zwerfkatten. Op deze manier wordt lokaal de problematiek rond zwerfkatten aangepakt.

‘Inwoners kunnen zwerfkatten melden bij de dienst Milieu. Zij verwittigen vervolgens het dierenasiel. De medewerkers van het dierenasiel plaatsen vallen, halen de katten gratis op en laten ze na sterilisatie terug vrij op dezelfde plaats.’

Jelle Engelbosch, schepen van dierenwelzijn.

Voor meer informatie over de kattenactie en het zwerfkattenbeleid van Sint-Truiden kan je terecht bij dienst Milieu via info.milieu@sint-truiden.be of op 011 70 15 30. De kortingsbonnen kunnen afgehaald worden zolang de voorraad strekt en zijn beperkt tot 1 bon per gezin.  Er zijn 2 opties: een kortingsbon van 15 euro voor de castratie van een kater of 25 euro voor de sterilisatie van een kattin.

Meer weten over het Truiense dierenasiel? Neem dan zeker een kijkje op hun website. Daar vind je ook tal van manieren om de organisatie te steunen.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!