Sint-Truiden heeft eerste onroerend erfgoeddepot van Limburg

Bij de bouw van de GAZO site werd er rekening gehouden met het onroerend erfgoed in onze stad. Sint-Truiden heeft namelijk heel wat historische schatten die op een correcte manier bewaard moeten worden. Het GAZO-depot heeft nu ook een officiële erkenning van de Vlaamse Overheid binnengehaald.

Officieel ging het GAZO-depot pas begin dit jaar in gebruik genomen worden maar door de nood aan een goede opslagplaats van vondsten werden na de opgravingen op de Groenmarkt (waar verschillende skeletten zijn gevonden) al vondsten naar het depot over gebracht. Ook de restanten van de klerkenkapel die werd aangetroffen op de Groenmarkt vonden hun eeuwige rustplaats in het Depot.
Het depot wordt deskundig begeleid door een archeoloog die een paar jaar geleden werd aangeworven. Om de werking van het depot te bekostigen ging Sint-Truiden een samenwerkingsakkoord aan met andere gemeenten (Alken, Borgloon, Gingelom en Heers). Op deze manier worden ook de vondsten van deze gemeenten op een vakkundige manier beschermd en worden de kosten voor de uitbating van het depot verdeeld.

Eerste erkende depot in Limburg

Sint-Truiden zich een primeur opspelden. Het GAZO-depot is namelijk het eerste erkende depot van Limburg.

“We zijn erg blij met deze erkenning van de Vlaamse overheid. Als enige erkende onroerenderfgoeddepot in Limburg zijn we een pionier. In het depot wordt het verleden van onze stad in de allerbeste omstandigheden bewaard voor de toekomst. Het depot is toegankelijk voor publiek en alle geïnteresseerden kunnen er terecht voor advies en ondersteuning rond het bewaren van archeologische vondsten. Om het depot en zijn werking verder uit te breiden is er nog een subsidieaanvraag lopende.”

Jelle Engelbosch, waarnemend burgemeester en schepen van onroerend erfgoed

Bezoek, stages en vrijwilligerswerk mogelijk

Je kan het erfgoeddepot bezoeken individueel of in groep. Dit wel mits afspraak. Ook kan je als student een stage volgen bij het depot of als vrijwilliger een handje gaan helpen bi het digitaliseren van de vondsten.
Het depot heeft ook een adviserende functie. Wil je er meer over weten? Neem dan zeker een kijkje op de website van stad Sint-Truiden.

Je kan ook een mailtje sturen naar: info.gazodepot@sint-truiden.be.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!