Sint-Truiden herdenkt Nazi Razzia van 1943

Op 23 mei wordt traditioneel de Nazi Razzia van 1943 in Sint-Truiden herdacht. Schepen Ingrid Kempeneers en waarnemend Burgemeester Jelle Engelbosch, waren beiden aanwezig bij de plechtigheid.

Bij de razzia werden maar liefst 62 Truienaren opgepakt. Velen van hen waren lid van het verzet. Ze werden overgebracht naar Fort Breendonk.
Op twee plaatsen in onze stad (aan ingang stadspark bij het Ridder de Menten de Horneplein en aan de gedenkplaat aan de ingang van de vesten aan Vica) werden bloemen neergelegd voor deze mensen.

Over onze Truiense geschiedenis tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn heel wat publicaties verschenen. Onder andere Pierre Stippelmans publiceerde op latere leeftijd zijn verhaal. Tussen 1943 en 1945 verbleef hij in verschillende concentratiekampen.
Ook bij de getuigenissen van het Oral History project ‘Hallo Micro’ werden heel wat verhalen over de oorlog vastgelegd.

Wil je meer weten? Neem dan zeker een kijkje op de website van Erfgoud, hier kan allerlei informatie vinden over het roerende en onroerende erfgoed in Sint-Truiden.
Ga je op wandel in onze stad? Kijk dan zeker even naar de straatstenen. Hier kan je soms ‘struikelstenen’ opmerken. Dit zijn gedenkstenen die voor huizen werden geplaatst waar een Truienaar tijdens WOII werd afgevoerd naar concentratiekampen.

Instagram