Sint-Truiden herdenkt Razzia

80 jaar geleden op 25 mei 1943 werden meer dan 60 Truienaren afgevoerd naar Breendonk. Van hieruit begon hun lijdensweg. 32 werden naar de concentratiekampen gezonden. 20 keerden nooit meer terug. Sint-Truiden herdenkt deze gebeurtenis door middel van een tentoonstelling Left Luggage en een fotoproject van Reno Stijnen.

In de nacht van 24 op 25 mei 1943 werden in Sint-Truiden 63 verzetsstrijders brutaal van hun bed gelicht en naar het kamp van Breendonk afgevoerd. 21 van hen keerden nooit terug. Het optreden van het naziregime in Sint-Truiden, een van de weinige gemeenten met een gevreesde SS‘er als burgemeester, was de op één na grootste nazi-razzia in Vlaanderen. Tijdens een ingetogen ceremonie, opgeluisterd met muziek van klaroenblazer Francis Masure, legden 23 nabestaanden een witte roos neer bij het gedenkteken op de Kapucijnenvest, waar de namen van de slachtoffers zijn vereeuwigd.

“Heel wat Truienaars hebben in de kampen familie verloren en dat heeft blijvende littekens nagelaten. We moeten de nagedachtenis eren van degenen die hun leven lieten en het bewustzijn vergroten over de blijvende impact van oorlog, onder andere via deze jaarlijkse herdenking.”

Hilde Vautmans, eerste schepen

Left Luggage

Tussen 1942 en 1944 gebruikten de nazi’s de Dossinkazerne in Mechelen als verzamelkamp voor bijna 26.000 Joden, Roma en Sinti. Met 28 transporten werden ze gedeporteerd naar Auschwitz-Birkenau. Slechts 5% van de gedeporteerden overleefden. De meeste kinderen kwamen om. Om wat er gebeurd is nooit te vergeten, schilderde Willy Baeyens, een portret van vele van deze kinderen met olieverf op doek. Elk portret ligt in een open en oude koffer. Met ruim 200 van deze koffers, wordt er symbolisch verwezen naar de 200.000 kinderen die de Holocaust niet overleefden.(De 1/1000 van de 200.000 omgekomen kinderen in Auschwitz-Birkenau tijdens de Holocaust.)

“Deze tentoonstelling laat ons allen nadenken over “anders” zijn, verdraagzaam zijn, over wat mensen elkaar aandoen en nog steeds blijven aandoen. Het laat ons even stilstaan hoe uitsluiting en groepsdruk kan leiden tot gruwelijke daden en genocide.”

Willy Baeyens, kunstenaar

De tentoonstelling is gratis te bezichtigen tot en met zondag 2 juli op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 14u tot 17u in de Minderbroederskerk.

Scholen kunnen buiten de openingsuren terecht na reservatie via info.evenementen@sint-truiden.be.

Fotoproject “Ongenezen wonden”

Ook lokaal grafisch talent Reno Stijnen maakte voor de herdenking een project.

‘Ongenezen Wonden’ is een fotografisch project waar de weg naar erkenning van Paul Paques centraal staat. Paques werd tijdens de razzia van 25 mei 1943 in Sint-Truiden gearresteerd en naar het Fort van Breendonk gebracht. Na drie maanden onrechtvaardig gevangenschap werd Paul terug vrijgelaten. Sindsdien heeft hij gestreden voor de status van politiek gevangene, maar tot op heden heeft er geen rechtvaardige erkenning plaatsgevonden. Het project belicht deze strijd om erkenning.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!