Sint-Truiden investeert in sportsite Hemelrijk Brustem

Het lokaal bestuur Sint-Truiden heeft grote plannen met de voetbalsite van Brustem. In het voorjaar van 2023 wenst het lokaal bestuur een bouwteam aan te stellen dat het volledige ontwerp en de realisatie van de site zal verwezenlijken.

De komende jaren wil het Truiense stadsbestuur zo’n 6 miljoen euro investeren in de sportsite Hemelrijk in Brustem. Ze trekken daarvoor subsidies aan van Sport Vlaanderen. In onze Trudostad zijn er heel wat sportverenigingen en andere recreatieve organisaties. Het sport- en verenigingsleven in de deeldorpen en in het centrum kregen daarom de laatste jaren extra aandacht. Denk maar aan de Veva in Zepperen, het Sportpark Haspengouw en Den Andries in Runkelen.
Brustem is één van de drie grote dorpen en kent een rijk verenigingsleven. De recreatieve zone met voetbalinfrastructuur is verouderd.Het lokaal bestuur Sint-Truiden wenst met de aanstelling van een performant bouwteam dat bestaat uit een ontwikkelaar, een architect, een landschapsarchitect, een aannemer, een onderhoudsfirma en eventueel een exploitatie-partner een sterk project te realiseren.
Het stadsbestuur ziet het project groots en hoopt naast kunstgrasvelden voor voetbal ook omnisportvelden en faciliteiten voor onder andere schietclubs te ontwikkelen.

De faciliteiten van het voetbalveld van Burstem zijn verouderd. Daarom kiest de stad voor een groot project waar verschillende verenigingen hun thuis kunnen vinden.

Oplossing voor Terbiest

Het is niet toevallig dat het stadsbestuur nu net de site in Brustem wil opwaarderen tot multifunctionele (sport)infrastructuur. Het kasteeldomein van Terbiest waar verschillende (sport)verenigingen in zijn ondergebracht, zal in twee fasen uit handen van Stad Sint-Truiden vallen. In 2026 en 2032 eindigen delen van het erfpacht op de site.

“We zijn op zoek naar alternatieven voor de sportverenigingen die er momenteel gehuisvest zijn. Dat zal kunnen op sportsite Hemelrijk in Brustem. Ook onze schepen van Sport Stijn Vanoirbeek zet zijn schouders onder dit project en bekijkt samen met de sportclubs welke de opportuniteiten zijn.”

Ingrid Kempeneers, waarnemend burgemeester.

Ecologische twist

De ontwikkeling van de site in Brustem zal ook een ecologische twist krijgen. Niet alleen worden de oude gebouwen opgewaardeerd om duurzamer te worden, ook de bodem onder het veld zal worden gesaneerd. De site ligt deels op het oude gemeentelijk stort van Brustem.

‘Als stadsbestuur engageren we ons ertoe om onze oude gemeentelijke gebouwen te vervangen of energetisch te renoveren. Dat betekent ook dat we op sportpark Hemelrijk inzetten op een duurzaam ruimtegebruik, een duurzame energieopwekking, het duurzaam omgaan met water… We rekenen erop dat we samen met het bouwteam een toekomstgericht en toegankelijk project mogen verwezenlijken”.

Johan Mas, schepen van Duurzaamheid en Energie

De verschillende projecten om de kerndorpen op te waarderen kaderen volgens schepen Nina Kvikvinia in een grotere visie rond stadsvernieuwingsprojecten die het bestuur. Bovendien krijgen de kerndorpen een belangrijke functie.

“Brustem is een belangrijke schakel binnen een netwerk aan stadsvernieuwingsprojecten die we de komende jaren willen realiseren. Daarin worden dorpsnetwerken gecreëerd waarbinnen goed uitgebouwde kernfuncties zijn voorzien. De strategisch ruimtelijke visie richt zich op het herwaarderen van de Cicindria met aanvullend het creëren van groenblauwe parels in onze stad”.

Nina Kvikvinia, schepen van Leefmilieu en Natuur

Bekijk hieronder de reportage van TVL.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!