Sint-Truiden kiest voor ecologische schaatsbaan

De Truiense middenstandsorganisatie Shop & the City kiest dit jaar voor een ecologische schaatsbaan. Dat maakte Schepen Hilde Vautmans bekend in de varia van de gemeenteraad op maandag 26 september.
 
Al tijdens de warme weken ging het team van Shop & the City op zoek naar een ecologisch alternatief voor de succesvolle schaatsbaan die ze vorig jaar op de Groenmarkt hadden neergezet. De stijgende energiekosten maar ook de relatief warme winters zorgden ervoor dat een alternatief aan de orde was. De organisatie vond een schaatsbaan op kunststop. De mogelijkheden worden ook bekeken om (na positieve evaluatie) een huurkoop te doen van de baan. Op deze manier heeft Sint-Truiden een schaatsbaan in eigen beheer die niet gebonden is aan weer.
De schaatsbaan zal net als vorig jaar stijlvol ingekleed zijn met houd en LED-verlichting. Via een schaatskaart zullen gezinnen bovendien aan een voordeliger tarief kunnen schaatsen.
 

“We zijn uiteraard heel blij dat we onze trekpleister van vorig jaar terug kunnen creëren op de Groenmarkt. De schaatservaring ligt voor 80% in de buurt van schaatsen op écht ijs. Je kan zelfs met echte schaatsen op de kunststof schaatsbaan. Al vraagt dit wel wat extra kracht in de benen. Maar we zien er alleen maar het positieve van in, lacht schepen Hilde Vautmans, het is namelijk goed voor de beenspieren. Bovendien is de schaatsbaan 15 vierkante meter groter dan vorig jaar.”

Hilde Vautmans, schepen van middenstand

Vorig jaar werd de schaatsbaan met veel vreugde ingehuldigd.

Sfeervolle & warme binnenstad

Door corona kon er vorig jaar geen echte kerstchalet naast de schaatsbaan komen. Dit jaar zal die er wel zijn in de vorm van een reuzenkerstboom waar bezoekers een drankje en een hapje kunnen krijgen. Bovendien komt er extra straatanimatie tijdens de koopweekends.

“We gaan samen voor een sfeervolle en warme binnenstad met tal van activiteiten. Zo komt ook de “Kerstelfenzoektocht” terug en staan er verschillende muziekavonden gepland met als apotheose de grootste openlucht Après Ski van het land op 26 december.”
 

Eline Dessers en Bram Deltour, team Shop & the City

Duurzaamheid doortrekken

De middenstandsorganisatie wil bekijken hoe ze de sfeer in onze binnenstad zo ecologisch mogelijk kunnen houden. Bovendien zijn ze ervan bewust dat ze met de stijgende energiefacturen als stadsdienst solidair moeten zijn met mensen. Zo gaan ze bekijken hoe ze bewuster kunnen omgaan met de kerstverlichting.

“Samen met Stad Sint-Truiden bekijken we ook verder hoe we onze Truiense Nostalgie nóg duurzamer kunnen maken. We zetten volop in op recycling, herbruikbare bekers, CO2-neutrale alternatieven en investeren in een goede infrastructuur om deze voor meerdere jaren te gebruiken. Tot slot bekijken we samen met het bedrijf van de kerstverlichting en Stad Sint-Truiden om deze te laten branden tijdens bepaalde uren en hoe we de overige branduren kunnen compenseren. We gaan ons uiterste best doen om met de huidige situaties rekening te houden en er toch een prachtige winterperiode van te maken.”

Philip Bronckaerts, voorzitter Trud’or

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!