Vlaanderen wil tegen 1 april huisvesting voorzien voor 18 000 vluchtelingen en roept organisaties, bedrijven en lokale besturen op om noodopvang ter beschikking te stellen. Sint-Truiden zal de Minderbroederssite gebruiken als centrale opvangplaats. Hier kunnen 15 personen terecht.
De noodopvang in het Hoflokaal van het Minderbroederklooster is uitgerust met alle benodigde voorzieningen: slaapplaats, dagverblijf, keuken en sanitair. In afwachting van meer duurzame huisvestingsmogelijkheden, biedt het opvangpunt plaats aan 15 personen. Momenteel onderzoekt het lokaal bestuur welke locaties in aanmerking komen voor collectieve opvang op langere termijn. Zodra deze opties in kaart zijn gebracht, kan snel voor duurzamere huisvesting worden gezorgd.
De keuze voor de Minderbroedersite is opvallend gezien het slechts plaats biedt voor 15 mensen. In een open brief aan het Truiense stadsbestuur wees gemeenteraadslid Carl Nijssens op het voormalige schakelzorgcentrum De Kroon. Hier zou volgens Nijssens plaats zijn om minstens 70 of 80 mensen op te vangen.
Het stadsbestuur had 190.000 euro geïnvesteerd in dit voormalige woonzorgcentrum om het klaar te maken voor herstellende coronapatiënten. Volgens Nijssens zou het zonde zijn om deze investering verloren te laten gaan.
Particuliere opvanginitiatieven
Ook het aantal inwoners dat hulp en onderdak aanbiedt blijft toenemen. Deze privéinitiatieven worden door het lokaal bestuur verzameld en gedeeld met het nationaal crisiscentrum. Momenteel gaat het over een 200-tal opvangplaatsen, waarvan er 140 onmiddellijk of ten laatste over een week beschikbaar zullen zijn.
#Plekvrij
Wie wil helpen, kan zich aanmelden via de stadswebsite, mailen naar info.oekraine@sint-truiden.be of bellen met ons ContactCenter op 011 70 14 14. Het lokaal bestuur van Sint-Truiden is bijzonder dankbaar voor het engagement van alle Truienaars.