Ook aan het begin van het nieuwe schooljaar komen heel wat leerlingen de schoolpoort binnen met een lege brooddoos. Naast het project ‘Brood(doos)nodig’ investeert Stad Sint-Truiden 8000 euro in het project ‘Vergeten Brooddozen.’
Met een engagementsverklaring, eerder dit jaar, beloofde het lokaal bestuur om honger uit de schoolomgeving aan te pakken. Dat actie nodig was bleek uit een diepgaande bevraging bij 15 basisscholen en 8 secundaire scholen van Sint-Truiden.
“Samen met VZW Enchanté zijn we het engagement aangegaan om het online-platform van ‘Brood(doos)nodig’ te ondersteunen. Vanaf 5 september kunnen bedrijven, zelfstandigen, handelaars of burgers bedragen doneren aan de 7 participerende scholen of aan één individuele school. Het geld kan enkel gebruikt worden om, vanuit de school, gezonde voeding aan te kopen. De schenker ontvangt vanaf een bedrag van 40 euro een financieel attest. Het attest geeft recht op een belastingvermindering op het geschonken bedrag.”
Nina Kvikvinia, schepen van flankerend onderwijs
Vergeten brooddozen
Om de strijd tegen armoede op scholen extra kracht bij te zetten zet het Truiense stadsbestuur de actie van ‘Brood(doos)nodig’ extra kracht bij onder de naam ‘Vergeten brooddozen.’ Alle scholen, dus niet alleen de scholen die deelnemen aan het project ‘Brood(doos)nodig’ worden voorzien van Shop & the City- bonnen hiermee kunnen ze bij zo’n 24 Truiense handelaars brood, beleg, fruit, koekjes etc aankopen.
De waarde van de bonnen wordt vastgelegd op 1 euro/leerling voor iedere schoolvestiging. Op die manier kunnen de scholen direct inspelen wanneer een leerling een lege brooddoos of ongezonde lunch (beschimmeld brood, pizzaresten, energiedrankjes … ) bij heeft.
“De kostprijs van dit project bedraagt ongeveer 8000 euro. Een kind met een hongergevoel kan zich minder of niet concentreren op de schoolbanken. Dat willen we te allen tijde vermijden. Met zulke projecten willen we effectief gelijke onderwijskansen mee helpen waarmaken en ondersteunen”.
Pascy Monette, schepen armoedebestrijding