Sint-Truiden verliest 46 Lijnhaltes

Volgens Vlaams Parlementslid Ludwig Vandenhove zullen in Sint-Truiden 46 Lijnhaltes verdwijnen. Hij baseert zich op cijfers die Vlaams Parlementslid Els Robeyns opvroeg.

Die schrapping zou gebeuren in kader van het Vlaamse plan rond Basismobiliteit. Elke Vlaming zou volgens het plan op enkele honderden meters voor zijn of haar deur een bus- of tramhalte moeten krijgen. Concreet zouden mensen die landelijk wonen 750m van hun deur een halte moeten hebben. Mensen uit kleinere steden krijgen haltes op 650 m en in de grote steden zou je dan op 500 m van je deur een bus- of tramhalte kunnen vinden.
Helaas betekent dit ook dat er over heel Limburg verschillende bushaltes zullen sneuvelen.

“Over heel Limburg verdwijnen 1200 Lijnhaltes. In Sint-Truiden verdwijnen er 46. Dat is een kaakslag voor de gebruikers van de bussen van De Lijn. Ik deel de bezorgdheid van de vele reizigers, die nog niet weten hoe en tegen welke prijs zij zich binnenkort zullen moeten verplaatsen.”

Ludwig Vandenhove, Vlaams Parlementslid

De bus- en tramhaltes die verdwijnen zouden vervangen worden door een systeem van vervoer op maat dat door lokale besturen moet worden uitgewerkt. In de media zagen we zo al de meest ludieke plannen passeren. Bijvoorbeeld van ouderen die schoolbusjes zouden besturen. Of heel het verhaal van de ‘slimme’ wagens die zonder bestuurder mensen oppikken aan treinstations om hen naar satellietkantoren te brengen.
Veel ideeën, duizend vragen over de kostprijs, vorm etc… En het is net dat wat Vandenhove bezorgd maakt.

Een toekomstgericht, duurzaam en klimaatvriendelijk mobiliteitsbeleid los je niet op met minder middelen voor de De Lijn, maar wel met net veel meer middelen.
Via de vervoerregio’s krijgen de gemeenten meer bevoegdheden doorgeschoven inzake het busvervoer. Maar wat zijn ze met meer bevoegdheden als daar niet meer financiële mogelijkheden tegenover staan.?
Een vergiftigd geschenk van Vlaanderen voor de lokale besturen?”  

Ludwig Vandenhove, Vlaams Parlementslid

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!