Sint-Truiden vernieuwt en breidt cameranetwerk uit via leasing

Op 31 januari 2022 zette de gemeenteraad het licht op groen voor de uitbreiding en vernieuwing van het huidige netwerk van bewakingscamera’s. Door de nieuwe toestellen te leasen voor een beperkte periode van acht jaar, voorkomt het stadbestuur grote investeringen in een technologie die razendsnel verandert.

Omdat de camera’s volgens het stadsbestuur de laatste jaren hun nut hebben bewezen inzake gerechtelijke onderzoeken, willen ze het netwerk uitbreiden en de verouderde camera’s vervangen. De camera’s zouden in veel onderzoeken voor een doorbraak hebben gezorgd.
Sint-Truiden beschikt vandaag over 84 operationele vaste bewakingscamera’s waarvan 75 camera’s door de politie worden gemonitord en 9 camera’s met automatische nummerplaatherkenning (ANPR) en parkeersensoren die door het parkeerbedrijf beheerd worden. De oude politie camera’s, die in 2012 werden geplaatst, worden nu vervangen. Tegelijk met deze update, wordt het globale cameranetwerk uitgebreid naar zestien nieuwe locaties met politiecamera’s , zeventien nieuwe locaties die ingezet kunnen worden voor parkeeroplossingen en twee mobiele camera’s die worden ingezet in de strijd tegen sluikstorten, zwerfvuil en bij evenementen.
Omdat de technologie inzake beveiligingscamera’s zo snel veranderd, kiest het Truiens stadsbestuur voor leasing. Op die manier wil de stad voorkomen dat ze op het einde van hun 8 jarig contract opnieuw met een verouderd netwerk zitten waarin geïnvesteerd moet worden.
De geraamde totale kost bedraagt nu per jaar 139.464,44 euro, inclusief 21% btw, maar daarin zijn ook een omnium onderhoudscontract en monitoring inbegrepen.

“Met de recente cameratechnologie breiden we de mogelijkheden van slimme parkeeroplossingen verder uit en geven we onze politiediensten hulpmiddelen waarmee ze sneller en gerichter kunnen handelen. Als slimme stad willen in de toekomst niet opnieuw achter de feiten aanhollen daarom willen we de nieuwe ontwikkelingen en technologie op de voet blijven volgen.”

Veerle Heeren, burgemeester

Oppositie vreest voor privacy

Oppositiepartijen Groen en Vooruit zijn niet te spreken over een uitbreiding van het cameranetwerk. De beiden partijen menen dat op momenten als het er echt toe doet er plots geen beelden ter beschikking zijn om te helpen bij misdaden. Bovendien is er vanuit de oppositie weinig vertrouwen naar het Truiense politiekorps.
Recentelijk is er immers een onderzoek gestart naar het Truiense politiekorps waar in bepaalde whatsappgroepen camerabeelden van mensen zouden omgaan. Korpschef Steve Provost liet een intern onderzoek starten.

De meerderheidspartijen betreuren dat de oppositie dit voorval gebruikt om het gebruik van camera’s tegen te gaan.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!