Sint-Truiden zet in op bescherming Brustempoort

Partners

Sint-Truiden wil de ondergrondse restanten van Brustempoort bewaren voor de toekomst én de site opnieuw toegankelijk maken voor het publiek. Daarom dient ze een aanvraag in tot bescherming.

Erfgoedzorg staat hoog op de agenda van de stad Sint-Truiden. Sint-Truiden heeft immers een zeer rijk aanbod van onroerend erfgoed. Onroerend erfgoed behelst zowel gebouwen, landschappen als archeologie. Behalve de twee Unesco werelderfgoederen van het Begijnhof en de Belforttoren van het stadhuis, herbergt Sint-Truiden tal van beschermd onroerend erfgoed. De Benedictijnenabdij Sint-Trudo is al beschermd als archeologische site. De stad zet verder nog volop in op het bewaren van het verleden voor de toekomst. Zo werd recent, het inmiddels door Vlaanderen erkende, Onroerenderfgoeddepot GAZO opgericht. Hier worden archeologische ensembles bewaard en beheerd. Een volgende stap is de aanvraag tot bescherming van Brustempoort. Samen met de Clockempoort was deze een van de eerste stadspoorten. Dat er nog restanten bestaan van deee middeleeuwse stadspoort is uniek. Daarom wil het stadsbestuur deze site de bescherming bieden die ze verdient.

“Brustempoort was aanvankelijk een eenvoudige rechthoekige middeleeuwse poort met voorburcht en werd door de jaren heen omgevormd tot een voor artilleriegeschut aangepaste poort met rondeel”.

Jelle Engelbosch, schepen erfgoed

Geschiedenis van Brustempoort

De Brustempoort was één van de belangrijkste middeleeuwse stadspoorten van de stadsomwalling van Sint-Truiden. Dit bastion vormde een sleutelpositie in de stadsverdediging en ontstond rond 1082-1084. De Brustempoort was het meest bestreden bastion, omdat ze het zwakste punt van de vesting moest verdedigen.

De restanten van het onderste gedeelte van dit poortgebouw liggen nu onder het begin van de Luikerstraat en het Europaplein. Het geheel is ca. 7,70 meter diep en telt twee verdiepingen. Het bestaat uit kamers en gangen met schietgaten, schouwen voor kruitdamp en nissen om de lonten in te plaatsen. De muren in silex zijn vermoedelijk overblijfselen van de versterking van 1129, die deze van 1086 vervingen. Het gedeelte in baksteen werd voor het grootste gedeelte gebouwd omstreeks 1510.

Tijdens de 16de eeuw werd er voortdurend gewerkt aan de Brustempoort. Na de Franse Revolutie verdwenen de laatste bovengrondse puinresten van de vestingmuren en de stadspoorten. In 1897 stootte men voor het eerst op de resten van de oude Brustempoort, naar aanleiding van de plaatsing van een rioleringsbuis.

Het beschermen van onroerend erfgoed heeft als doel de belangrijke erfgoedlocaties in Vlaanderen te behouden voor toekomstige generaties. Als erfgoedstad hoopt het stadsbestuur ook de Brustempoort te kunnen bewaren. Het bestuur kijkt ook naar de toekomst. Zo willen ze de site weer toegankelijk maken voor bezoekers zodat de Brustempoort een functioneel deel van de stad wordt.

Lees ook

Milieuactivisten protesteren tegen verdere vervuiling Truiense Melsterbeek. Tenneco meldt verbetering door...

Op woensdagavond hebben milieuactivisten van zowel Greenpeace als Climaxi geprotesteerd aan het provinciehuis in Hasselt. Zij vroegen aandacht voor de PFAS-waarden in de Melsterbeek...
fastteam 3800 - stadswerkhuis - openbare orde - sluikstorten - sint truiden - sintruinbegot - lokaal nieuws

Sint-Truiden zet in op Fastteam 3800 voor het onderhoud van de...

Het lokaal bestuur Sint-Truiden zal vanaf vandaag ‘Fastteam 3800’ inzetten voor het snel en vakkundig opsporen en oplossen van allerlei meldingen over het openbaar...

3500 plantjes verkocht voor Kom op Tegen Kanker

De jaarlijkse plantjesverkoop voor Kop op Tegen Kanker liep dit jaar als een trein in Sint-Truiden.

Instagram

Vanaf nu in actie, het Truiense Fastteam 3800.⚡️

Deze teams van het stadswerkhuis, zullen doorheen de dorpen en het stadscentrum rijden
Stad Sint-Truiden bekijkt mogelijkheden om stadsadministratie te verhuizen naar de private markt.

Het stadsbestuur gaat een dossier in de markt zetten
Ingrid Kempeneers wil dan toch geen samenwerking met Vlaams Belang. Dat zegt ze in een rechtzetting na enkele artikels die 3800 effectieve deelnemers en heel wat supporters! 🏃🏃‍♀️

Ook dit jaar was de Monumentenrun een succes! Was jij erbij?

Beelden: sociale media
{{content:words:20}} Mooi nieuws uit de Truiense middenstand!✨

De familie Hollebeke zal het levenswerk van zoon en broer Geert Hollebeke verder zetten. De
Nieuwe bloembakken en banken in centrum Sint-Truiden.🌿🪴

In het centrum werden de afgelopen week nieuwe bloempotten en banken aangebracht.
De bedoeling van
80 jaar bevrijding in Sint-Truiden. ❤️

Ben jij naar de intocht van de Amerikanen gaan kijken? Of mee gaan swingen op
Donderdagavond rond 20.50 u begon een hevig onweer over Sint-Truiden te trekken.

In de Abdijstraat en Gasthuisstraat veroorzaakte dit wateroverlast.
Het is

Advertentie

Nieuwsbrief