Sint-Truiden zet kerstsfeer officieel in met Het Warmste Geschenk en de Truiense Nostalgie

Vandaag werd de schaatsbaan op de Groenmarkt officieel geopend. Het startschot van een maand vol shopping plezier en kerstsfeer. Ook de glazen doos van Het Warmste Geschenk is er dit jaar weer bij naast de kerstboom op de Grote Markt.

Vandaag werd de kerstperiode in onze stad officieel gelanceerd met de opening van de schaatsbaan. Schepenen en burgemeester keken samen met middenstandsorganisatie Shop & the City met fierheid toe hoe de eerste (kleine en grote) kinderen zich op het ijs waagden.

“We zijn enorm fier dat we dit hebben kunnen laten doorgaan. De constructie is helemaal open en mensen moeten een mondmasker dragen. Op deze manier zorgen we ervoor dat alles coronaproof kan verlopen. Ook via de verhuur van de schaatsen kunnen we aan crowd control doen.”

Shop & the City Team

Het team van de middenstandsorganisatie was heel de week bezig met het opzetten van de baan. Dit deden ze met oog op veiligheid, gezelligheid en respect voor de marktkramers die nog op een groot deel van de Groenmarkt kunnen rekenen voor de Haspengouw Markt.
Dit heeft uiteraard ook te maken met het feit dat er dit jaar geen drankstandjes zijn. Het stadsbestuur en de middenstandsorganisatie kozen ervoor dit niet te doen om de coronaveiligheid te garanderen.
Al moedigt de middenstandsorganisatie de horeca op de Groenmarkt en daarrond zeker aan om hun eigen initiatieven te doen met de geldende maatregelen in het achterhoofd.

Twee getalenteerde kunstschaatsers uit Nieuwerkerken mochten als eerste het ijs uittesten. Zij gaven een prachtige performance. Bekijk de video hieronder voor sfeerbeelden.

Praktisch

We sommen voor jullie even openingsuren en veiligheidsmaatregelen op.
Een schaatsbeurt kost je 7 euro, deze prijs is inclusief de verhuur van de schaatsen.

Openingsuren

11 december tem 20 december

  • ma, di, do & vr: 16u-21u (vrijdag tot 22u)
  • woe: 12u-21u
  • za: 10u-22u
  • zo: 12u-22u

21 december tem 9 januari

  • ma, di, woe, do & vrij: 12u-21u (vrijdag tot 22u)
  • za: 10u-22u
  • zo: 12u-22u

Veiligheidsmaatregelen

  • Op de schaatsbaan mogen 150 mensen tegelijk schaatsen. Deze beperking is er om afstandsregels te kunnen respecteren.
  • Je schaatsen doe je aan in open lucht. Er wordt ook gewerkt met een specifieke in- en uitgang.
  • Het dragen van een mondmasker alsook handschoenen is verplicht.

Meer informatie over de veiligheidsmaatregelen en andere regels kan je terugvinden op de website van Shop & the City Sint-Truiden.

Het Warmste geschenk

Net als vorig jaar kan je bij de Truiense handelaren een kerstbal kopen voor het goede doel. Op deze manier wil Stad Sint-Truiden samen met middenstandsorganisatie Shop & the City deze periode van shoppen en samenhorigheid ook koppelen aan solidariteit. En dat is nodig.
Uit recente cijfers bleek dat de kansarmoede in Sint-Truiden met 4,2% is gestegen. Voor verschillende Truiense gezinnen is deze periode er dus een van schaarste.
Koop dus zeker een kerstbal bij de lokale handelaars, gooi hem in de glazen doos van Het Warmste Geschenk en steun zo Sint-Vincentius en Team Hope.
De actie leverde vorig jaar 23.170 euro op. Hierdoor konden Truienaren die het nodig hadden passeren bij de voedselbank waar ze een warme afhaalmaaltijd konden krijgen van een van de lokale restaurants. De rest van het geld ging naar drinkbussen en pampers voor kinderen in kansarmoede.

Met de opbrengst van Het Warmste geschenk zullen ook dit jaar Shop & The City cadeaucheques aangekocht worden.

“Met deze bonnen kunnen de gezinnen zowel terecht bij onze lokale horeca als handelaars die de cadeaucheques accepteren. Zo kunnen we toch allemaal genieten van een nostalgische kerstperiode.”

Pascy Monette, Schepen van Armoedebestrijding

De aankoop van een kerstbal kost 5 euro en zijn verkrijgbaar bij de Truiense handelaren. De glazen doos kan je vinden naast de kerstboom de op de Grote Markt. Nog tot 9 januari kan je een kerstbal kopen.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!