Sint-Truiden zet vrijwilligers in de bloemetjes met livemuziek en stand-up comedy

Afgelopen zondag 6 maart huldigde het lokaal bestuur van Sint-Truiden haar vrijwilligers tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Academiezaal. Met livemuziek van accordeonist Jonas van Esch en een optreden van stand-up comedian Steven Goegebeur eindigde de ‘Week van de Vrijwilliger’, die liep van 27 februari tot en met 6 maart, met een warme en vrolijke noot.

Om de huldiging op een veilige manier te laten plaatsvinden, organiseerde het lokaal bestuur twee voorstellingen: eentje op zondagnamiddag en een tweede op zondagavond. Verdeeld over deze twee sessies, genoten meer dan 400 vrijwilligers uit Truiense verenigingen en diverse welzijns- en zorgorganisaties van de muzikale intermezzo’s van Jonas van Esch en de gevatte humor van comedian Steven Goegebeur.
Via korte videoboodschappen van lokale vrijwilligers werd het belang van vrijwilligerswerk in de verf gezet. De vrijwilligers werden ook in de bloemetjes gezet met een attentiepakket vol streekproducten.

Schepen Pascal Monette, sociale zaken, was samen met schepen Sven Vanoirbeek aanwezig bij de viering. De stadsdiensten van Sint-Truiden kunnen volgens hem rekenen op minstens 740 vrijwilligers. Al is volgens de schepen het werkelijke cijfer vele malen groter.

‘Binnen de stadsdiensten alleen al kunnen we momenteel rekenen op de ondersteuning van ongeveer 740 vrijwilligers. Daarnaast zijn er heel wat vrijwilligers actief binnen allerlei verenigingen en welzijns- en zorgorganisaties, zoals het kinderkankersteunfonds, de woonzorgcentra, de gehandicaptenzorg, maar ook sportclubs, jeugdverenigingen, seniorenverenigingen, cultuurverenigingen… Het lijstje is vrijwel eindeloos.’

Pascal Monette, schepen sociale zaken

Omgaan met verandering

De ‘Week van de Vrijwilliger,’ stond dit jaar in het teken van omgaan met verandering. De voorbije twee jaar waren aangrijpend voor onze samenleving. Toch hebben vrijwilligers op verschillende manieren getoond dat ondanks veranderingen ze nog steeds klaar stonden om hun tijd te schenken aan de samenleving. Of dit nu was via een aanklopronde in een buurt in kader van de strijd tegen eenzaamheid of het ronddragen van voedselpakketten.
Vorig jaar investeerde stad Sint-Truiden nog in hun Vrijwilligersloket. Een centraal aanspreekpunt voor vrijwilligers en organisaties waar ze advies en ondersteuning kunnen krijgen.

Give-a-day

Sinds mei 2021 maakt Stad Sint-Truiden gebruik van het vrijwilligersplatform Give a Day. Het platform brengt het aanbod aan vrijwilligerswerk in kaart.
Naast het vrijwilligersfeest op 6 maart organiseert het lokaal bestuur op donderdag 24 maart een aparte info- en ontmoetingsavond voor de 70 buurcomités (goed voor een 300-tal vrijwilligers). Tijdens deze gelegenheid zullen zij op maat worden bedankt. Ook de mooimakers (ongeveer 210 vrijwilligers), die samen de strijd aangaan tegen zwerfvuil, worden te gepasten tijde in de bloemetjes gezet.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!