Het onderzoek rond Europarlementslid Hilde Vautmans doet de discussie rond het cumuleren van mandaten weer opwaaien. Vautmans zou Europese middelen hebben misbruikt door haar medewerkers in te schakelen voor haar lokaal mandaat als schepen. Iets wat bij wet verboden is.
We gaan terug naar de laatste weken voor de nationale verkiezingen. Knack magazine bracht toen een artikel waarin voormalig medewerkers van Europarlementslid Hilde Vautmans getuigden over een toxische werksfeer die heerste bij haar op het kabinet. Vautmans zou haar medewerkers aanpakken en er zou een groot verloop zijn op het kabinet. Bovendien zouden de medewerkers worden ingezet voor opdrachten gerelateerd aan het schepenmandaat van Vautmans. Bovendien had het Europarlementslid een voormalige militair op haar Europese payroll staan terwijl de man nooit in de kantoren in Brussel te zien was.
Op zich heeft een Europees Parlementslid recht op een lokaal medewerker. De meeste Europarlementsleden zijn dan ook geregeld ver van huis door de afstand van hun thuisland tot het Europees parlement. Deze medewerkers volgen lokale dossiers op met een Europese insteek.
Vautmans zou deze regels geschonden hebben en haar medewerkers hebben ingeschakeld voor lokale projecten. Onder andere de actie loyaal lokaal en de horecagids worden genoemd. Hoe het onderzoek naar Vautmans gaat uitdraaien is niet duidelijk. De lokale Open VLD afdeling heeft zijn vertrouwen in haar echter al bevestigd. De situatie heeft wel de discussie rond het cumuleren van mandaten weer doen opwaaien. Ook in Sint-Truiden waar het cumuleren van politieke mandaten als iets heel normaal wordt gezien.
6 jaar lang zelfde schepenen, burgemeester en gemeenteraadsleden
Vandenhove, Heeren, Vautmans, Engelbosch, Claes.. het zijn maar enkele namen van politici uit onze stad die naast hun lokaal mandaat ook in het Vlaams, Federaal of Europees zetelde of momenteel zetelen. Vandenhove was zelfs even provinciaal deputé in de laatste maanden van zijn burgemeestersambt.
Volgens mensen pro-cumul heeft dit voordelen voor de thuisgemeente van de mandataris. Een parlementslid komt meer op het partijhoofdkwartier en kan in het parlement contacten leggen met middenveld en eventueel ministers als deze uit hun partij komen. Volgens VUB professor Jonathan Holslag is dit idee echter achterhaald en krijgen gemeenten met veel bovenlokale mandatarissen in hun bestuur niet meer subsidies.
WOW Sint-Truiden maakt van een decumul alvast een partijstandpunt. Zij menen dat een stad als Sint-Truiden nood heeft aan een stabiel bestuur na de afgelopen legislatuur met veel wissels.
“Sint-Truiden heeft nood aan stabiliteit en dat krijg je alleen als onze politici fulltime bezig zijn met onze stad. Dat er meer subsidies zouden komen naar gemeenten met veel bovenlokale mandaten is niet correct. Sint-Truiden haalde de afgelopen legislatuur relatief weinig subsidies binnen. Bovendien mogen we hopen dat subsidies niet op basis van ons-kent-ons maar eerder op basis van een sterk en eerlijk dossier worden toegekend.”
Marijn Ghys, lijsttrekker WOW
Hun standpunt inzake 6 jaar stabiliteit trekt WOW ook door naar hun gemeenteraadsleden. Partijen wisselen tijdens een legislatuur vaak af van raadsleden zowel binnen de gemeenteraad als andere raden. Dit om kandidaten die goed scoorden tijdens de verkiezingen te belonen. Maar WOW wil deze traditie niet doortrekken.