7 oktober 1921werden onder het waakzame oog van de E.H. Lambertus Van Oost, pastoor van de parochie Sint-Pieter, in Sint-Truiden de statuten ondertekend van wat later de sociale huurmaatschappij Nieuw Sint-Truiden zou worden. Vandaag viert de organisatie haar 100-jarig bestaan.
Ondertussen worden er door Nieuw Sint-Truiden 1618 woningen verhuurd, maar de woonnood is nog steeds groot. 1.348 mensen staan op de wachtlijst om een sociale woning te krijgen.
Directeur Daniëlle Starren geeft aan dat Nieuw Sint-Truiden dan ook blijft investeren.
“Op dit moment leggen we de laatste hand aan een project in Nieuwerkerken met 17 appartementen en in Gingelom zijn we bezig met de bouw van 12 appartementen. Daarnaast worden er in Sint-Truiden 165 woningen grondig gerenoveerd, verspreid over 4 fasen. Aan de Montenakenweg komen ook nog 10 bijkomende woningen onder andere om jongeren voor te bereiden om zelfstandig te gaan wonen, dit in samenwerking met de vzw’s Vistha en ‘t Heft. Hiervoor krijgen we ook steun van de provincie Limburg voor innoverende projecten.’
Daniëlle Starren, directeur woningmaatschappij Nieuw Sint-Truiden.
Feestjaar
Vandaag werden de kaarsjes letterlijk uitgeblazen en gingen de feestelijkheden van start. Het 100-jarige bestaan van de huurmaatschappij zal niet onopgemerkt voorbij gaan. Zo werd er een feestlogo gemaakt om de aanwezigheid van de organisatie nog duidelijker te maken.
Maar niet alleen het logo gaat ervoor zorgen dat de maatschappij meer aanwezig is in het straatbeeld en online. De organisatie is ook aanwezig op sociale media via Facebook en Instagram waar ze de informatie over de feestelijkheden zullen delen.
Ook zullen alle huurders een huurderskrantje krijgen genaamd NieuwSkranT. De eerste editie bevat onder andere een interview met huurder Martha, die net als Nieuw Sint-Truiden 100 jaar is geworden én de aankondiging van een groot feest voor alle huurders, volgend jaar september.
Wat brengt de toekomst?
Het feestjaar wordt onmiddellijk ook een afscheidsjaar voor de maatschappij. De Limburgse maatschappijen voor sociale huisvesting zullen vanaf 1 januari 2023 fuseren tot een grote Limburgse maatschappij voor sociaal huren en kopen.
Lokaal schepen van ruimtelijke ordening Jelle Engelbosch gaf zelf mee vorm aan het akkoord voor dit plan. In een eerder bericht aan onze redactie reageerde de schepen enthousiast op de fusie. Hij meent dat het centraliseren van alle diensten rond sociaal huren en kopen ervoor zou zorgen dat mensen sneller de weg naar de kantoren zullen vinden. Bovendien meent de schepen dat de samenwerking zal zorgen voor een betere geografische verspreiding van het aantal huurwoningen in Limburg.
Een heikel punt waar oa oppisitielid Ludwig Vandenhove al kritisch op reageerde. Hij meent namelijk dat de fusie tor besparingen zal leiden. Bovendien lost het volgens hem het probleem rond het tekort aan sociale woningen niet zal oplossen.
Voorzitter Eveline Kevers van de sociale huisvestingsmaatschappij Nieuw Sint-Truiden reageert voorzichtig op het nieuws. Zij benadrukt het belang van de decentrale werking voor de burger.
‘Via een centrale werking zal deskundigheid worden samengebracht, via een decentrale werking zal de nabijheid bij de burgers gegarandeerd blijven. De eerste gesprekken zijn gestart en de toekomst zal uitwijzen hoe hieraan invulling zal worden gegeven.’
Eveline Kevers, voorzitterhuisvestingsmaatschappij Nieuw Sint-Truiden