Spandoek als kers op de taart voor nieuwe politieke crisis

Partners

Op de brug aan Stayen werd gisteren een spandoek geplaatst met de boodschap ‘Hoe lang nog, Veerle?’ Het doek is de kers op de taart van een week aan nieuwe politieke spanningen waar burgemeester Veerle Heeren weer centraal staat.

Het spandoek werd gisteren rond de namiddag gespot op de overweg. Wanneer de individuele borden zijn weggehaald is niet duidelijk. De daad van vandalisme het sluitstuk van een week aan politieke spanningen waar burgemeester Veerle Heeren weer centraal stond.
Het begon bij een spoedzitting van de politieraad waar de drie verantwoordelijke burgemeesters (Heeren, Lismont en Deferm) en de korpschef Provost besloten om een een rapport van het vast comité P. nog niet aan de raadsleden te bezorgen. Onze redactie kon na contact met betrokkenen alleen maar concluderen dat door de gevoelige informatie in het rapport de bestuurders dit niet doorstuurden door een gebrek aan vertrouwen naar de raadsleden toe. In het verleden werden al vaker dossiers, documenten en verslagen doorgestuurd naar lokale politieke blogs of de pers.
Uiteraard is dit geen reden om het democratische debat uit de weg te gaan. Enkele raadsleden trokken aan de alarmbel en namen contact op met comité P. De voltallige top van de politieraad van de lokale politie Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken zal maandag uitleg moeten komen geven over hun beslissing op een extra raad.
Ondanks het feit dat zowel burgemeester Patrick Lismont, burgemeester Deferm en korpschef Provost de beslissing steunden, staat burgemeester Veerle Heeren in het oog van de storm.

Onderzoek naar pensioen van Jef Cleeren

‘Hoe lang nog, Veerle?’ als graffiti op de muur van een middelbare school, leek de tekst een voorbode van het nieuws dat vandaag in HBVL werd gebracht. Jef Cleeren kreeg in 2017 een ‘lening’ om de schulden van zijn overleden zoon Trudo Cleeren, af te kunnen betalen. Die lening zou niet van een bank zijn gekomen maar van Stad Sint-Truiden. Wettelijk gezien kan dit echter niet. Een stad als entiteit kan geen leningen aanbieden aan private personen. Via een voorschot op zijn pensioen en een regeling via het OCMW, zou het geld bij Jef Cleeren terecht zijn gekomen.
Uit loonbrieven die gelekt zijn aan verschillende mediakanalen blijkt ook dat Cleeren was begonnen met het terugbetalen van deze lening. Er werd immers telkens een bedrag van zijn pensioen afgehouden.

Het Truiense stadsbestuur communiceerde op 16 september via eerste schepen Jelle Engelbosch over de situatie:

“Heden nam het college van burgemeester en schepenen kennis van betalingen die in 2017 en 2020 gebeurd zijn ten voordele van de intussen overleden oud-mandataris Jef Cleeren voor een totaal van 65.000 euro.
Het college wenst te benadrukken dat zij totaal geen kennis hadden van bovenstaande feiten. Het college wenst de volledige klaarheid rond deze kwestie te kennen en dringt er dan ook bij Audit Vlaanderen op aan, om op zeer korte tijd een onderzoek ten gronde te voeren. Tevens wenst het college een spoedadvies in te winnen bij de toezichthoudende overheid, met name het Agentschap Binnenlands Bestuur. Het college is zich bewust van de ernst van deze feiten en deelt de terechte verontwaardiging.  Het college zal niet nalaten om verdere noodzakelijke maatregelen te nemen.”

College schepenen en burgemeester Stad Sint-Truiden

Zij wensen verder niet te communiceren over de situatie.

Oud-burgemeester Ludwig Vandenhove dringt aan op duidelijkheid over het dossier. Hij was, net als vele Truienaren op de hoogte van de benarde financiële situatie van Cleeren toen. Dat de stad de man een lening zou hebben gegeven wist hij niet. Vandenhove hoopt tevens dat een onderzoek zal uitklaren wie van de toen actieve meerderheid op de hoogte was van de situatie. Het lijkt immers vreemd dat niemand, ook niet de verantwoordelijken schepenen, op de hoogte waren van wat er allemaal aan de hand was.

Op de vraag of Vooruit Sint-Truiden de meerderheid zou depanneren indien Sint-Truiden onbestuurbaar wordt door heel de situatie zegt Vandenhove het volgende:

” Laat ik duidelijk zijn over mijn persoonlijke ambities. Ik wil de komende twee jaar mijn mandaat nog uitzitten in het Vlaams Parlement. Daarna wil ik met mijn partij naar de kiezer trekken en hen laten beslissen over de toekomst van onze stad. Uiteraard zullen wij als partij met 10 zetels in de gemeenteraad onze verantwoordelijkheid nemen indien ons dat wordt gevraagd. Zelf ambieer ik de sjerp echter niet.”

Ludwig Vandenhove

Lees ook

Al meer dan 20.000 bezoekers. Vrijstaat A gaat laatste week van...

Vrijstaat A, de creatieve zomerbar van Sint-Truiden, gaat zijn laatste week in. In vijf weken tijd zijn er al zo’n 20.000 bezoekers afgezakt naar...
hilde vautmans- onderzoek - fraude- europees parlement - sint truiden - sintruin begot

Onderzoek naar Europarlementslid Hilde Vautmans voor mogelijk misbruik Europese middelen

De federale politie is bezig met een onderzoek naar Europarlementslid Hilde Vautmans, zo meldde weekblad Knack gisterenavond. Vautmans zelf zei gisterenavond niet op de...

Verkiezingsaffiche of reclame voor een schoenwinkel? Campagnebeeld Truiense CD&V zaait verwarring

Wie de afgelopen dagen door Sint-Truiden reed, kon misschien een opvallend beeld van een cowboylaars en een hoge hak tegenkomen. Het beeld maakt deel...

Instagram

{{content:words:20}}

Advertentie

Nieuwsbrief