Speelhof sluit eerder dan verwacht. Stad zoekt oplossing voor geboekte evenementen

Verwarring alom bij verschillende organisatoren van evenementen in de Tiendeschuur op ’t Speelhof. De horecazaak maakte vandaag immers bekend dat zij dan toch voor 30 september de deuren sluiten. Het Truiens stadsbestuur belooft oplossingen te zoeken voor ieder evenement dat getroffen is door de nieuwe regeling.

Het was even schrikken vorige week voor verschillende organisaties die de Tiendeschuur hadden geboekt voor een evenement. Via een schrijven van de advocaat kregen zij namelijk te horen dat hun evenement niet langer kon doorgaan op deze locatie. Oorzaak was een slecht rapport van de brandweer waarbij instabiliteit in de schuur was vastgesteld. De verwarring was groot omdat de organisaties wel degelijk bevestiging hadden gehad dat hun evenement nog kon plaatsvinden voor de sluiting van de site. Deze was in overeenstemming met het Truiense stadsbestuur gepland op 30 september.

“We wisten dat ’t Speelhof zijn concessie ging verliezen door een restauratie en renovatie maar ons was verteld dat wij nog tot 30 september de faciliteiten konden huren voor een evenement. Onze verbazing was dan ook groot toen we een bericht kregen dat dit niet meer kon doorgaan. Nu moeten we halsoverkop naar een andere oplossing zoeken.”

Anonieme organisator evenement

Restauratie

In juni vorig jaar werd bekend gemaakt door toenmalig schepen van erfgoed Jelle Engelbosch dat het Speelhof een totaalrenovatie zou krijgen. Het herenhuis, de orangerie en de bijgebouwen op de site zouden casco worden gerestaureerd. Dit betekent dat de gebouwen zouden worden gerestaureerd tot het niveau van de ruwbouw. In de toekomst zou het voormalig herenhuis dan ingevuld worden met een innovatief speelconcept; de noordelijke dienstvleugel kreeg volgens de oude plannen een horeca-functie.
Voor het restauratieproject ontving Stad Sint-Truiden nog een premie van 1.358.538,49 euro van de Vlaamse Overheid. Na het vertrek van Engelbosch bleef het project stilliggen. Omdat het stadsbestuur dreigde de subsidies te moeten terugbetalen, kozen ze er toch voor om het project voort te zetten. Op 28 augustus kwam het dossier op de Truiense gemeenteraad waar de kost van de renovatie werd geschat op  3.569.356,32 euro. Dit tot grote irritatie van oppositiepartij Vooruit die het stadsbestuur onverantwoord vond in hun uitgaven. Vooruit had tevens gehoopt dat het bestuur ervoor zou kiezen om Domein Terbiest te kopen. Iets wat volgens sommige politieke watchers gezien werd als een uitgestoken hand naar Vooruit. Een keuze voor de aankoop van Domein Terbiest zou volgens hen, een keuze voor Vooruit als nieuwe coalitiepartner symboliseren.
Het bestuur koos echter voor ’t Speelhof. Schepen Mieke Claes en Schepen Günther Dauw gaven beiden toe dat de Truiense stadskas de komende jaren niet teveel grote uitgaven aankan. Maar door de kosten te spreiden en te rekenen op de subsidies, is de renovatie van ’t Speelhof volgens hen mogelijk.

Onteigening

Om de volledige toekomstvisie te realiseren was het noodzakelijk om de erfpachtovereenkomst met de horeca-uitbater van ’t Speelhof te beëindigen. Na de gerechtelijke procedure kon de stad Sint-Truiden per direct (juni 2023) beschikken over de volledige site. Na overleg beslisten ze echter om de uitbater toestemming te geven om de site nog tot 30 september 2023 open te houden. Op deze manier was er een overgangsperiode en konden bezoekers van ’t Speelhof deze zomer nog ergens terecht voor een hapje en een drankje. Door een onderzoek van de brandweer bleek echter dat er stabiliteitsproblemen waren waardoor er geen evenementen meer mogen doorgaan in de gebouwen van ’t Speelhof.
Om de organisaties en personen op te vangen die deze maand nog een evenement hadden geboekt op de site, zal stad Sint-Truiden samen met haar dienst Evenementen nu op zoek gaan naar een oplossing.

“Omdat wij ’t Speelhof weer volledig in handen kregen, lieten we de site onderzoeken door de brandweer. Uit het rapport bleek dat er instortingsgevaar was in de stallen. We kunnen dan ook niet anders dan alle activiteiten nu stop te zetten.”

Ingrid Kempeneers, burgemeester

Het lokaal bestuur Sint-Truiden zal een onteigeningsvergoeding betalen aan de horeca-uitbater van ’t Speelhof. Ze wenst de uitbaters nadrukkelijk te bedanken voor hun jarenlange inzet en dynamiek die er gecreëerd werd op de site. De dieren die in de stallen verbleven, zijn nu tijdelijk ergens anders ondergebracht.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!