St-Martenplein krijgt ereplekje op Ladies City Day

Wie de Ladies City Day bezocht, kon genieten van een wijntje en veel meer op het St-Martenplein. Het plein, pal in het midden van de Stapelstraat, werd voor de gelegenheid omgetoverd tot de Truiense versie van Montmartre.

Het was ooit de Truiense horecapaus Pascal Vossius die plannen had om het St-Martenplein om te toveren tot mini-Grote Markt. Er waren plannen om het oorlogsmonument te verplaatsen en ruimte te maken voor terrassen om meer horeca naar het plein te trekken.Uiteindelijk zou de Groenmarkt het nieuwe rustplein worden van onze stad. Het oorlogsmonument alsook de historische boom op het St-Martenplein bleken beschermd erfgoed te zijn en mochten niet verplaatst worden. Maar is een volledige heraanleg wel nodig om van het St-Martenplein een gezellige rustplek te maken? De Ladies City Day bewees alvast van niet.

Ontmoetingsplek midden in een winkelstraat.

Het Sint-Martenplein heeft verschillende voordelen die de locatie aanprijzen als belevingsplein. Het is een gezellige plek met historische monumenten en gebouwen zoals de St-Martenkerk. Bovendien heeft het plein veel groen met bomen en aanplanting. De plaats ligt ook in het midden van de Stapelstraat, de (kleinhandel)winkelstraat van Sint-Truiden die eveneens de toegangspoort is tot het stadscentrum voor iedereen die van het treinstation naar centrum wandelt.
Het plein is historisch gezien vooral omringt door handelszaken maar doorheen de jaren hebben enkele succesvolle horecaconcepten zich er gevestigd. Zo heb je De Posterijen, de broodjeszaak La Vida, Al Dunya en recentelijk Bar’deaux. Zeker deze laatste heeft gebruik gemaakt van de ruimte voor de zaak om enkele concepten te lanceren. Denk maar aan hun Bar Martin in de winter en recentelijk hun zomerterras.

Mont Saint-Martin

De Ladies City Day legde het potentieel van het plein verder bloot. Deze werd voor de gelegenheid omgetoverd tot de Truiense versie van Montmartre met wijnbar, muziek en vooral veel terrasruimte. En dit had veel succes. Buiten een korte leegloop door een regenbui, vonden veel mensen tijdens het shoppen hun weg naar het plein.
Iets wat bewijst dat het St-Martenplein het potentieel heeft, om net als de Groenmarkt, een belevingsplein te worden in onze stad. En dat is iets wat de Stapelstraat alleen maar ten goede kan komen. De straat heeft de laatste jaren wel eens last van leegstand. Zeker in het tweede deel van de straat. Een spijtige zaak omdat vele shoppers de straat een warm hart toedragen met hun vele kleinhandelaars. Meer beleving in de straat zou de leegstand kunnen tegengaan. Of dat bewijst het voorbeeld van de Groenmarkt ons toch. Vlak voor de heraanleg van de Groenmarkt sloten vele zaken de deuren. Maar steeds meer en meer geraken verlaten plekken op het plein ingevuld. Denk maar aan het pand van de Bonte Os dat binnenkort ingevuld zal worden door Ox Club.

Een thema om over na te denken voor het Truiense stadsbestuur? Onze redactie merkte alvast het enthousiasme van de bezoekers bij Ladies City Day.

Bekijk hieronder foto’s van de Ladies City Day van 2023 en onze sfeervideo! (Helemaal onderaan.)

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!