Stad houdt focus op stationsbuurt met meer controles op nachtwinkels

Na een bewogen week met meldingen uit de stationsbuurt en andere buurten in Sint-Truiden inzake overlast, gaat het Truiense stadsbestuur over tot actie. Er komen meer controles door de politie en ook de nachtwinkels zullen zich aan meer controles mogen verwachten.

Na een bezoek van burgemeester Ingrid Kempeneers aan de Truiense stationsbuurt, voert het stadsbestuur extra maatregelen in om de overlast in de buurt aan te pakken.
Jongeren die rondhangen, vuilnis, openbaar dronkenschap en drugsgebruik, de klachten via sociale media over de Truiense stationsbuurt stroomden de afgelopen dagen binnen. Verschillende klachten focusten zich ter hoogte van de werking van vzw Onder Ons. Een organisatie die kwetsbare mensen helpt. Hun openbare wifinetwerk zou een aantrekkingspunt zijn waardoor mensen ook na de openingsuren rond het gebouw rondhangen. Maar ook het betonnen muurtje aan het Truiense station ter hoogte van de frituur was een doorn in het oog van vele buurtbewoners. Hier komen sinds jaar en dag jongeren, daklozen etc samen.
Onze redactie merkte bij de handelaren over het algemeen weinig klachten over de mensen die in de buurt van het station bleven plakken.

“In al die jaren dat ik hier een zaak had, heb ik één keer iets voorgehad. Iemand kwam voor onze deur bier drinken en liet die blikjes achter. Elke stationsbuurt kent zijn problemen. Maar we hebben nooit problemen gehad met klanten.”

Anonieme zaakvoerder

Domino’s pizza sprak zich wel uit over de mensen in de buurt. Zij meldden dat ze dagelijks te maken kregen met dronken mensen die amok maakte in hun zaak.
Ook pendelaars merkten de mensen aan het station op. Zij zeiden echter vooral dat ze zich stoorden aan het afval.

Harde maatregelen

Na een persoonlijke tussenkomst van burgemeester Ingrid Kempeneers waarbij ze de politie belde aan het station, volgden de maatregelen elkaar snel op. Niet alleen mogen de nachtwinkels in de stationsbuurt zich verwachten aan meer controles, ook het GAS-reglement is aangepast zodat er een strenger alcoholverbod heerst in de Truiense binnenstad. Alcohol consumeren in openbare ruimtes (het station en bijvoorbeeld de vesten) was al verboden. Het verbod is echter uitgebreid naar de gehele Truiense binnenstad. Wie betrapt wordt op het consumeren van alcohol zal een boete van 350 euro krijgen.

“Wie iets wil drinken, kan naar een café, een terrasje, of eender welk vergund etablisse­ment gaan. Maar niet in de straten en al zeker niet op banken samenscho­len en overlast bezorgen aan de buurten.”

Ingrid Kempeneers, burgemeester

Op korte tijd werden er ook enkele zitbanken in de stationsbuurt weggehaald. Het gaat bijvoorbeeld over de bank ter hoogte van vzw Onder Ons en een aan het begin van de Stapelstraat, waar heel wat nachtwinkels zijn. De burgemeester stelt zelf dat dit een harde maatregel is maar ze de bewoners van de stationsbuurt hun rust wil gunnen.
Ook op het samenscholen wordt streng gecontroleerd. De politie jaagt bij hun doortocht mensen weg die aan het station blijven rondhangen. Verschillende jongeren en daklozen hebben al gemeld dat zij zich enorm geviseerd voelen door de maatregel.

“Ik snap dat de stad overlast wil tegengaan, maar wij doen hier nooit iemand kwaad. Het is zomer ,wij willen gewoon ergens waar we met onze vrienden kunnen samenkomen. Niet iedereen van ons heeft het geld om elke dag op café te zitten.”

Jongeren aan het station.

Kwetsbaarheid

Kempeneers stelt dat ze de komende dagen met Asster en organisaties rond armoedebestrijding in gesprek zal gaan over hoe zij de verslaafden in de stationsbuurt kan helpen. Momenteel zijn er echter alleen repressieve maatregelen.
De vraag blijft waar deze mensen nu naartoe zullen trekken. Onze redactie ontving van verschillende mensen al berichten over de Cicindriashopping, de zone achter het zwembad en het stadspark. Zeker de Cicindria en de zone achter het zwembad is al jaar en dag een plek waar mensen met een verslavingsproblematiek samenkomen. Ook over de vesten wordt in de communicatie naar de media niet gesproken.

“Sint-Truiden kampt al jaren met een probleem qua opvang van kwetsbare mensen. Je hebt een plek nodig waar je hen kan samenbrengen en ze weer op een gezonde manier kan integreren in de samenleving. Wegjagen is zeker niet de oplossing.”

Bron binnen gemeenteraad.

De mensen die in de stationsbuurt rondhangen zijn niet allemaal dak- en thuislozen. Het gaat ook om mensen die in behandeling zijn bij Asster. Het psychiatrisch ziekenhuis trekt door zijn expertise en uitstekende zorg mensen aan van over heel het land. Zij blijven vaak in Sint-Truiden na hun behandeling. Iets wat hen kwetsbaar maakt gezien hun gebrek aan netwerk. Ook mensen (jong en oud) die het niet breed hebben, trekken naar de vesten, de stationsbuurt en meer in onze stad. Bezoeken aan de horeca zijn voor hen niet altijd mogelijk door beperkte middelen. Iets wat onderstreept dat deze problematiek complex is en niet kan worden opgelost met extra controles of het weghalen van banken.

Gemengde reacties

De acties van burgemeester Kempeneers worden gemengd onthaald door de Truienaren. Verschillende groepen voelen zich geviseerd door de maatregelen.

“Ik ga regelmatig samen met buren op de vesten zitten. We wonen allemaal op een klein appartement en dan bij dit weer buiten kunnen zitten in het groen is gezellig.”

Buurtbewoner Naamse vest.

Enkele dames die regelmatig op de vesten joggen, hopen dat de maatregelen ook een effect zullen hebben op hun veiligheidsgevoel. Zij krijgen regelmatig schuine opmerkingen als ze gaan sporten.
Ondertussen roept de Truiense oppositie op tot een extra politieraad. Vlaams Belang Sint-Truiden wijst dan weer op

“De criminaliteit in de stationsbuurt is al jaren een vlek op het blazoen van onze mooie stad. Er is
nooit ordentelijk ingegrepen door het bestuur en daar oogst men nu de problemen van. Ik hoop dat
ook het bestuur onze voorstellen oppikt en ermee aan de slag gaat, zodat de Truienaar weer met een
gerust hart kan rondlopen in hun eigen stad.”

Roosmarijn Beckers, Vlaams Belang

Ook Ludwig Vandenhove roept op tot een integrale aanpak en een snel optreden van de burgemeester.

In de wandelgangen van het stadhuis horen we bovendien verzuchtingen over het feit dat Kempeneers deze plotse stappen zet. Niet alleen omdat ze dit doet voor de samenkomst van de politieraad maar ook omdat haar acties lijken ingefluisterd te zijn door Truiense opiniemakers. Bovendien heerst er misnoegen omdat er met geen woord wordt gerept over andere ‘probleemzones’ in onze stad.

Volgende week donderdag zal er een extra politieraad doorgaan om de situatie verder op te volgen.

Instagram