Stad ondersteunt zomerscholen

Begin deze maand kondigde wij exclusief aan dat drie Truiense scholen zomerschool zouden organiseren in samenwerking met Stad Sint-Truiden. Vandaag maakte het stadsbestuur het nieuws bekend en gaven ze meer details.

In 2020 lanceerde de Vlaamse overheid het concept zomerscholen. Een initiatief waarbij alle kinderen en jongeren de kans krijgen om te leren en te spelen in de zomervakantie zodat ze vol zelfvertrouwen het nieuwe schooljaar tegemoet kunnen gaan. 

Kris Selis, directeur van Basisschool Momentum, sprak met VRT nieuws over het succes van dit initiatief. Dit jaar hebben 75 kinderen zich ingeschreven voor de zomerschool. De zomerschool is een totaalpakket waarbij leerlingen in de voormiddag oefeningen doen rond rekenen en taal. In de namiddag is er dan aandacht voor verschillende andere activiteiten zoals sport.
Het stadsbestuur van Sint-Truiden ondersteunt dit project met volle goesting.

Samenwerking tussen het onderwijs en lokaal bestuur

“Als stadsbestuur willen we dit mooie initiatief steunen. We hebben dan ook een open vraag gesteld aan de Truiense scholen om een zomerschool te organiseren. Drie basisscholen -De Zonnebloem, De Letterfant en Momentum- stelden gingen op de vraag in. Het mooie aan de zomerschool is dat de leerlingen in de voormiddag les krijgen en in de namiddag kunnen genieten van ontspannende activiteiten! De ideale mix om de overgang te maken tussen de grote vakantie en de start van het nieuwe schooljaar. Zelf engageer ik me om ook een uur les te geven en de kinderen te motiveren tijdens deze laatste weken van de zomervakantie.”

Hilde Vautmans, schepen van onderwijs

In totaal zijn er over de drie deelnemende scholen 150 plaatsen voorzien (50 per vestiging). Waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch is tevreden dat Sint-Truiden geld krijgt van de Vlaamse Overheid om de zomerklassen te financieren. De subsidie bedraagt 45 euro per leerling per dag.
Ook het Truiense bestuur draagt zijn steentje bij voor de zomerschool. Zo stellen ze personeel ter beschikking en betaalt ze de namiddagactiviteiten zoals zwembeurten voor de leerlingen.

“We zijn alvast erg tevreden dat we samen met de scholen dit initiatief kunnen nemen en we zullen er alles aan doen om er een leerrijke én een fijne ervaring van te maken voor de kinderen. Wat ons betreft mogen de zomerscholen elk jaar plaatsvinden. We zijn de zomerlesgevers en scholen dan ook heel dankbaar voor deze inspanning. Investeren in onze kinderen is de beste investering!”

Hilde Vautmans, schepen van onderwijs

Gratis, maar inschrijven verplicht

De zomerscholen gaan door van 9 augustus tot en met 20 augustus 2021 van 9u tot 16u. Ieder kind van 6 tot en met 12 jaar mag hier aan deelnemen. Deelname is gratis, maar men moet wel op voorhand inschrijven. Inschrijven kan via mail naar:

BS De Zonnebloem: carolien.vandenbosch@bswilderen.be
BS De Letterfant: germaine.plevoets@deletterfant.be
BS Momentum: kris.selis@momentumsinttruiden.be

Instagram