Stad opent nieuwe ontmoetingsplek in Runkelen

Op zondag 2 juli opende het lokaal bestuur Sint-Truiden een gloednieuw speeltuintje aan ontmoetingscentrum den Andries in Runkelen. De plaatsing van deze speeltoestellen is een belangrijk onderdeel binnen de initiatieven ‘Zorgzame Buurten’ en ‘Dorpspunten’.

Begin 2021 startten het stadsbestuur van Sint-Truiden met de uitrol van het project ‘Zorgzame buurten’, onder begeleiding van SAAMO Limburg. Eén van de dorpen waarin dit project werd opgestart, is Runkelen. Het team ‘Zorgzame buurten’ ging in gesprek met de buurtbewoners om zo de sterke punten én uitdagingen van hun geliefde dorp in kaart te brengen. Uit dit buurtrapport kwam onder andere naar voor dat er in Runkelen een tekort aan ontmoetingsplaatsen en -activiteiten is voor kinderen en jonge gezinnen. Het stadsbestuur ging daarmee aan de slag en opende op 2 juli 2023 de speeltuin.

“Deze ontmoetingsplaats is er gekomen door en voor de buurtbewoners. We zijn samen met de buurt op zoek gegaan naar leuke ideeën, we hebben samen de ontwerpen besproken en financiële middelen verzameld. Het resultaat is dit mooi speeltuintje waar alle kinderen uit de buurt zich volop kunnen uitleven en waar ouders een gezellig praatje kunnen slaan.”

Nina Kvikvinia, schepen van Jeugd
© Stad Sint-Truiden

Naast deze speeltuin ontstonden er in samenwerking met het team Zorgzame Buurten ook andere initiatieven voor en door de buurt. Denk maar aan het dorpscomité dat verschillende activiteiten organiseert en de vrijwilligers van het dorpspunt die hun schouders zetten onder het buurtrestaurant.

Het team Zorgzame buurten en Dorpspunten is een samenwerking van Buurtwerking en Vrijwilligerswerk van Lokaal bestuur Sint-Truiden, Zorgbedrijf en SAAMO Limburg. Voor het opstarten van de dorpspunten worden we ondersteund met projectsubsidies van LEADER, een subsidieprogramma dat deel uitmaakt van het Europese Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Via dit subsidieprogramma bundelen de Europese Unie, de Vlaamse overheid en de provincies de krachten om het economisch en maatschappelijk weefsel van het platteland te versterken.

Meer info op www.sint-truiden.be/buurtwerking

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!