Stad Sint-Truiden dimt straatverlichting en zorgt voor warmteplekken

Partners

Deze week werd al bekend dat Sint-truiden kiest voor een duurzaam alternatief betreft de schaatsbaan. Nu maakt de stad bekend dat ze net als andere steden in ons land duurzamer gaat omgaan met energie.

Net als alle andere gezinnen, bedrijven en organisaties bekijkt ook het Truiense stadsbestuur hoe ze op de energiefactuur kunnen besparen.
Op vlak van het verlichtingspark had Stad Sint-Truiden al een voetje voor. Zij zijn namelijk de eerste Vlaamse stad die volledig is overgestapt op ledverlichting.

“Daar plukken we nu de vruchten van op vlak van energieverbruik, energiekosten en mogelijkheden voor licht op maat. Met de huidige tarieven besparen we al jaarlijks 480.000 euro. Nu gaan we nog een stap verder. Dankzij onze slimme straatverlichting zullen we de ledlampen voor 70 procent dimmen tussen 23 uur en 5 uur, wat een bijkomende besparing van zo’n 240.000 euro oplevert.”

Johan Mas, schepen van duurzaamheid en energie

Doordat het lichtpark op duurzame ledverlichting draagt kan de stad ’s nachts de straatverlichting laten branden. Op deze manier willen ze de veiligheid op straat garanderen.
Ter compensatie worden de lichten van alle openbare gebouwen en monumenten gedoofd behalve deze van de drie torens: de abdijtoren, belforttoren en de toren van de O.L.V.-kerk.
In het cultureel centrum, stadswerkhuis en -kantoor staat de verwarming bovendien een graadje lager tot maximum 19 graden.
Bovendien zal de stad op korte termijn zonnepanelen plaatsen op veel openbare gebouwen zoals de Trudo sporthal.

Warmte voor alle Truienaars

Om Truienaren op te vangen die nood hebben aan een warme plek zullen er warmteplaatsen worden ingericht in gebouwen die sowieso verwarmd worden. Het stadhuis, de bibliotheek, het cultureel centrum en het Cicindriahuis zijn al beschikbaar. Maar zeker bij deze laatste is de vraag groot. Daarom zal de stad de komende weken kijken om 10 extra warmteplaatsen in te richten.

“Daarnaast kan je bij het woon- en energieloket terecht voor gratis advies over mogelijke premies en mogelijkheden om je woning energiezuiniger te maken. Wie hulp nodig heeft met het betalen van hun energierekening, raden we aan om langs te gaan bij het Sociaal Huis. Zij kunnen je helpen met o.a. een toelage van het Sociaal Verwarmingsfonds aan te vragen.”

Jelle Engelbosch, waarnemend burgemeester

Gratis advies van het Woon- en energieloket. Maak een afspraak via onze website www.sint-truiden.be of via het ContactCenter op 011 70 14 14.

Meer informatie over het Sociaal Verwarmingsfonds vind je op www.verwarmingsfonds.be of wend je tot het Sociaal Huis, Clement Cartuyvelstraat 12, 3800 Sint-Truiden | 011 60 60 44 | sociaalhuis@sint-truiden.be | www.sociaalhuissinttruiden.be

Lees ook

Truienaar is kandidaat voorzitter Open VLD

Truienaar Maxime Natus is kandidaat voorzitter bij Open VLD. De jonge Truienaar is momenteel actief als lid van de studiedienst van de partij.

Onderzoek naar voormalig Truiens schepen Jelle Engelbosch afgerond en geseponeerd

Na een uitgebreid onderzoek van meer dan anderhalf jaar heeft het parket besloten om geen vervolging in te stellen tegen Jelle Engelbosch met betrekking...

Cinema Cameo komt terug

Na de sluiting van Cinema Cameo komt Trudo Carlier met leuk nieuws: de cinema zal opnieuw zijn deuren openen, en dat in samenwerking met...

Instagram

Goed nieuws voor de Truiense filmliefhebbers!🎥

Cinema Cameo gaat weer open en dat in samenwerking met de Lumière Group. Deze baten
Breaking! Cinema Cameo zal opnieuw openen! 🎥

Cinema Cameo zal rond kerst of begin 2025 opnieuw openen. Dat maakten ze vandaag
Truiense handelaar denkt aan verdere stappen tegen stadsbestuur na weigering evenement in Minderbroederskerk.⛪️

Peter Landerloos, eigenaar van Hooch Sint-Truiden, denkt aan
Marleen Thys, gemeenteraadslid voor Vooruit, stopt met de lokale politiek. 📰

Marleen Thys, Truiens gemeenteraadslid, stopt met de gemeentelijke politiek. Dat
Vandaag 4 juli gaan de Parkies van start met L’Adele. 🎤

Ga jij kijken naar een van de voorstellingen in ‘t
Nieuw speelpleintje geopend aan de Burcht van Brustem! 🦄

Aan de Burcht van Brustem werd vandaag een nieuw speelpleintje geopend! Het
Maison Folie, de nieuwe zomerbar aan het Truiense Speelhof, is open! 😎☀️

De zomerbar biedt een mooie rustplek in het midden
𝗧𝗿𝘂𝗶𝗲𝗻𝘀𝗲 𝘃𝗲𝗿𝗸𝗶𝗲𝘇𝗶𝗻𝗴𝘀𝗸𝗼𝗼𝗿𝘁𝘀 𝗻𝗲𝗲𝗺𝘁 𝘁𝗼𝗲.🌡

Ludwig Vandenhove, voormalig burgemeester en parlementslid, maakte bekend dat hij lijsttrekker is voor de lokale verkiezingen van
Truienaar opgepakt op de Grote Markt na conflict over onbetaalde rekening. ⛓️‍💥

Een 29-jarige man werd op woensdag 26 juni opgepakt

Advertentie

Nieuwsbrief