Stad Sint-Truiden dimt straatverlichting en zorgt voor warmteplekken

Deze week werd al bekend dat Sint-truiden kiest voor een duurzaam alternatief betreft de schaatsbaan. Nu maakt de stad bekend dat ze net als andere steden in ons land duurzamer gaat omgaan met energie.

Net als alle andere gezinnen, bedrijven en organisaties bekijkt ook het Truiense stadsbestuur hoe ze op de energiefactuur kunnen besparen.
Op vlak van het verlichtingspark had Stad Sint-Truiden al een voetje voor. Zij zijn namelijk de eerste Vlaamse stad die volledig is overgestapt op ledverlichting.

“Daar plukken we nu de vruchten van op vlak van energieverbruik, energiekosten en mogelijkheden voor licht op maat. Met de huidige tarieven besparen we al jaarlijks 480.000 euro. Nu gaan we nog een stap verder. Dankzij onze slimme straatverlichting zullen we de ledlampen voor 70 procent dimmen tussen 23 uur en 5 uur, wat een bijkomende besparing van zo’n 240.000 euro oplevert.”

Johan Mas, schepen van duurzaamheid en energie

Doordat het lichtpark op duurzame ledverlichting draagt kan de stad ‘s nachts de straatverlichting laten branden. Op deze manier willen ze de veiligheid op straat garanderen.
Ter compensatie worden de lichten van alle openbare gebouwen en monumenten gedoofd behalve deze van de drie torens: de abdijtoren, belforttoren en de toren van de O.L.V.-kerk.
In het cultureel centrum, stadswerkhuis en -kantoor staat de verwarming bovendien een graadje lager tot maximum 19 graden.
Bovendien zal de stad op korte termijn zonnepanelen plaatsen op veel openbare gebouwen zoals de Trudo sporthal.

Warmte voor alle Truienaars

Om Truienaren op te vangen die nood hebben aan een warme plek zullen er warmteplaatsen worden ingericht in gebouwen die sowieso verwarmd worden. Het stadhuis, de bibliotheek, het cultureel centrum en het Cicindriahuis zijn al beschikbaar. Maar zeker bij deze laatste is de vraag groot. Daarom zal de stad de komende weken kijken om 10 extra warmteplaatsen in te richten.

“Daarnaast kan je bij het woon- en energieloket terecht voor gratis advies over mogelijke premies en mogelijkheden om je woning energiezuiniger te maken. Wie hulp nodig heeft met het betalen van hun energierekening, raden we aan om langs te gaan bij het Sociaal Huis. Zij kunnen je helpen met o.a. een toelage van het Sociaal Verwarmingsfonds aan te vragen.”

Jelle Engelbosch, waarnemend burgemeester

Gratis advies van het Woon- en energieloket. Maak een afspraak via onze website www.sint-truiden.be of via het ContactCenter op 011 70 14 14.

Meer informatie over het Sociaal Verwarmingsfonds vind je op www.verwarmingsfonds.be of wend je tot het Sociaal Huis, Clement Cartuyvelstraat 12, 3800 Sint-Truiden | 011 60 60 44 | sociaalhuis@sint-truiden.be | www.sociaalhuissinttruiden.be