Stad Sint-Truiden lanceert nieuwe steunmaatregelen voor bedrijven

Partners

Het stadsbestuur van Sint-Truiden lanceert steunmaatregelen om bedrijven te helpen in deze nooit eerder geziene gezondheidscrisis. Het gaat om subsidies waarmee bedrijven tot 50% van hun interestlasten op overbruggingskredieten kunnen recupereren voor een periode van 3 jaar.

Er is veel onduidelijkheid over het economisch herstel na de pandemie. De structurele economische impact op middellange termijn is moeilijk te voorspellen. Wel staat vast dat bedrijven, KMO’s en kleine zelfstandigen nood hebben aan en beroep doen op overbruggingskredieten.

“Hogere overheden voorzien overbruggingskredieten, maar deze krijgt men niet zomaar. De overheidswaarborg is gekoppeld aan verschillende criteria zoals tewerkstelling. Op deze hulp dienen de bedrijven een intrestvergoeding te betalen. Ook financiële instellingen hebben, gebruik makend van de federale en Vlaamse wetgeving (2de en 3de charter), tal van instrumenten gecreëerd die hun cliënteel kan bijstaan in de overbrugging van deze moeilijke periode. Ook hierop betaalt men interesten. De stad wil haar steentje bijdragen door een maximale 50% subsidie uit te reiken om deze intresten te compenseren voor een periode van 3 jaar. De maximale subsidie per onderneming bedraagt 50.000 euro.”

Jo François, schepen van financiën

De hogere overheden hebben een heel arsenaal van concrete ondersteuningen uitgewerkt om pre-corona gezonde bedrijven doorheen het dal van corona te loodsen. De acties van de stad inzake de intrestondersteuning situeren zich op deze instrumenten:

  1. Kredietinstrumenten van de financiële instelling in het kader van de eerste, tweede en derde charter van de federale en Vlaamse overheden
  2. Achtergestelde lening op 3 jaar van Participatiemaatschappij Vlaanderen
  3. Waarborg gigarant
  4. Handelshuur tussenkomst (Vlaams initiatief)
  5. Betalingsuitstel voor KlimOp- en Plus-leningen van LRM

“Deze ondersteuningssubsidie zal een gunstig effect hebben op de tewerkstelling in onze stad. In totaal wordt er een meerjarig krediet van 625.000 euro uitgetrokken om een kredietondersteuning van minstens 10.000.000 euro mogelijk te maken.”

Jo François, schepen van financiën

Bedrijven ontvangen over deze ondersteuningsmaatregel communicatie van de stad met meer informatie over de procedure. Deze dient ten laatste op 31 december 2021 ingediend te worden bij de stad Sint-Truiden. Het insturen van de akkoorden met de banken en de Participatiemaatschappij Vlaanderen of LRM zal tot een automatische ondersteuning leiden.

Oppositiepartij Vooruit uit kritiek

De oppositiepartij Vooruit blijkt geen fan te zijn van de maatregel. Zij vinden dat stad Sint-Truiden doorheen de coronacrisis en ook nu teveel de nadruk legt op het ondersteunen van bedrijven.
Werknemers die hun job verloren tijdens deze crisis kregen aldus Vooruit nauwelijks ondersteuning.

“Het is zelfs een beetje naïef te denken dat een stad van de omvang van Sint-Truiden met middelen impact zou hebben op de financiële en/of economische situatie van bedrijven. Die vaststelling is al zo dikwijls gemaakt door studies. Het is enkel een kwestie van politiek imago, niet van echte invloed.”

Ludwig Vandenhove, gemeenteraadslid

Lees ook

Geen kartel maar strategische keuze. Groen Sint-Truiden reageert na aankondiging WOW

Bij de gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober zal Groen Sint-Truiden geen eigen lijst indienen. Het enige gemeenteraadslid van de partij heeft de keuze gemaakt om...

Christian Lattanzio wordt nieuwe coach van STVV

Achter de schermen werkten de sportieve beleidsmakers van STVV de voorbije weken hard aan de voorbereiding van het nieuwe seizoen. Dat mondt vandaag uit...

WOW Sint-Truiden stelt eerste kandidaten voor waaronder Groen kopstuk Peter van...

WOW Sint-Truiden is naast Open VLD Sint-Truiden de eerste politieke partij die ons al een glimp van hun lijst gunt. Opvallende aanwezigen op de...

Instagram

WOW Sint-Truiden stelt eerste tien kandidaten voor.🗳

Na Open VLD Sint-Truiden geeft nu ook WOW inkijk in hun lijst voor de
Midweek, Dansplan en meer groen!✨

Vrijstaat A, de creatieve zomerbar in Sint-Truiden, heeft zijn deuren weer geopend. Dit jaar vullen ze
𝘾𝙧𝙚𝙖𝙩𝙞𝙚𝙫𝙚 𝙯𝙤𝙢𝙚𝙧𝙗𝙖𝙧 𝙑𝙧𝙞𝙟𝙨𝙩𝙖𝙖𝙩 𝘼 𝙤𝙥𝙚𝙣𝙩 𝙫𝙖𝙣𝙖𝙫𝙤𝙣𝙙 𝙯𝙞𝙟𝙣 𝙙𝙚𝙪𝙧𝙚𝙣! 🥳

De zomerbar verhuisde voor deze editie van het verlaten schoolgebouw Atheneum in
Sint-Truiden kleurt geel na de nationale verkiezingen van 9 juni. 🗳

Vlaams Belang heeft zich afgelopen zondag gebombardeerd tot de grootste
Actievoerder Filip Ectors werd daarstraks gevraagd te vertrekken aan het kiesbureau van de Gazo. 📊

De man was actie aan het
Fijne vaderdag aan alle papa’s! 😍

#vaderdag
Morgen is het zover!
Dan trekken we met z’n allen naar de stembus. 🗳️☑️

Heb je nog vragen of ben je het
Een actie tegen 💩

Nog tot 12 u kan je gratis een foto met je hond laten nemen op het Damiaanplein.
Een warm licht voor alle studenten! 🕯️

In de hoofdkerk brandt de Trudofederatie een kaars voor de blok.
Alle kleine beetjes

Advertentie

Nieuwsbrief