Stad wil evaluatie van het gratis parkeren op zaterdag

Partners

Stad Sint-Truiden zal een evaluatie uitvoeren van het project ‘gratis parkeren op zaterdag’ alvorens het project te verlengen of aan te passen. Dat was de conclusie van de Truiense gemeenteraad. Hun reactie kon op weinig begrip rekenen van gemeenteraadslid Carl Nijssens die had gevraagd om het project te verlengen.

In november 2022 voerde Stad Sint-Truiden een nieuwe parkeerregeling in om het shoppen in de stad aantrekkelijker te maken. Elke zaterdag zou de parking van het Centrum en de ondergrondse parking GAZO gratis zijn. De Shop & Go-plaatsen gingen ook van 30 minuten gratis parkeren naar 1 uur gratis parkeren. Deze laatste maatregel werd permanent ingevoerd. Het gratis parkeren op zaterdag was een proefproject dat tot 31 mei zou duren.
Gezien de proefperiode bijna rond is vroeg gemeenteraadslid Carl Nijssens op de gemeenteraad van 22 mei aan de meerderheid om het proefproject te verlengen. Nijssens haalde de vele positieve reacties van handelaren en horeca-eigenaars aan als argument om de parkeerregeling permanent in te voeren.

“Het is duidelijk en iedereen is unaniem. Onze stad moet dit project permanent verder
zetten. Dit versterkt onze positie als handelsstad en maakt de zaterdagen extra aantrekkelijk om op onze ‘marktdag’ naar Sint-Truiden af te zakken. Daarom legde ik op de gemeenteraad het voorstel neer om het ‘gratis parkeren op zaterdagen’ in onze ondergrondse stadsparkings GAZO en Centrum een permanent karakter te geven. Er dienen enkel nog de nodige afspraken gemaakt worden met de uitbater van Parking Centrum en het aanpassen van de retributiereglementen.”

Carl Nijssens, onafhankelijk gemeenteraadslid

Nijssens verwees in zijn betoog op de Truiense gemeenteraad onder andere naar het feit dat abonnementhouders op zaterdag moeite ondervonden om een parkeerplek te vinden. Luc Withofs verwees dan weer naar de verkeersdrukte rond de parkeerplaatsen. Ook meende hij dat de parking voornamelijk gebruikt wordt door mensen die op zaterdag in het centrum werken.

© Stad Sint-Truiden

Eerst evalueren

Burgemeester Ingrid Kempeneers ging niet in op de vraag om het project onmiddellijk te verlengen. De meerderheid wil eerst een grondige evaluatie doen. Zo willen ze de bezettingscijfers bekijken en kijken naar oplossingen voor de abonnementhouders en de verkeersdrukte.
Hilde Vautmans meldde dat er momenteel ook gewerkt wordt aan alternatieven om parkeren voordeliger te maken voor iedereen die shopt in Sint-Truiden.

“Momenteel bekijken we met Shop & the City hoe shoppers via de Shop & the City-kaart bij elke aankoop in onze stad punten kunnen verzamelen die ze dan kunnen gebruiken om hun parking te betalen.”

Hilde Vautmans, schepen City marketing

Vautmans hoopt ook op termijn alle parkeerplaatsen in de winkelstraten om te vormen naar Shop & Go-plaatsen.

Niet voldoende

Voor Luc Withofs en Carl Nijssens was deze uitleg echter niet voldoende. Withofs meent dat Sint-Truiden andere steden moet volgen en twee uur gratis parkeren moet aanbieden op alle parkeerplaatsen in het centrum. Carl Nijssens stelde dan weer dat de stad voldoende tijd had gehad om het project te evalueren.

“Het project loopt al sinds november. Nu de laatste weken voor het project eindigt moet er ineens een evaluatie komen. Alle problemen die aan het licht zijn gekomen tijdens de looptijd van het project hadden al lang verholpen kunnen worden.”

Carl Nijssens, onafhankelijk gemeenteraadslid

De twee gemeenteraadsleden verbazen zich er ook over dat er nog steeds geen cijfers ter beschikking zijn over de bezetting van de parking. Ook onze redactie vroeg over heel de periode van het project drie keer om cijfers maar er werden nooit concrete getallen gegeven over het gebruik van de parking Centrum en GAZO. Er zouden technische problemen zijn om de bezetting te achterhalen.
Wel hoorden we vanuit Trupark dat de parking GAZO niet even populair was bij het ‘gratis parkeren op zaterdag’ als parking Centrum. Mogelijks is dit omdat Truienaren liever korter bij het centrum parkeren als ze naar de zaterdagmarkt komen. Niet-Truienaren komen al sneller terecht op de parking GAZO.

De meerderheid stemde het voorstel van Nijssens uiteindelijk weg.

© Carl Nijssens

Hevige discussie rond Trupark

Na het debat over het gratis parkeren brak er een discussie uit rond het autonoom parkeerbedrijf Trupark. Oppositiepartij Vooruit is al enige tijd aan het vragen om documenten over wat er fout loopt binnen de dienst. Zo wouden ze meer informatie over een klacht rond grensoverschrijdend gedrag tegen de directeur. Schepen Vautmans en de rest van het stadsbestuur gingen terecht voorzichtig om met deze informatie. Ze wouden immers de integriteit van het slachtoffer en alle betrokkenen bewaren.

Over de aanstelling van de directeur vroeg Vooruit ook uitleg. Zij menen namelijk dat de regels rond aanwerving niet correct zijn gevolgd.
Gert Stas riep op de gemeenteraad iedereen die in de raad van bestuur van Trupark zit tot de orde. Niemand kon hem echter meer informatie geven. Stas meldde dat hij zal overstappen tot en klacht bij de gouverneur als hij geen extra informatie ontvangt.

Lees ook

Een stad eert zijn voetbalheld. Simon Mignolet gehuldigd als ereburger voor...

Op 22 juni, vlak voor de overwinningsmatch van de Rode Duivels, werd een andere voormalige Rode Duivel in de eretribune gehesen. Simon Mignolet, laureaat...
STVV-voetbal-sint truiden- sintruin begot- binkie-mascotte

Nieuwe Binkie toont zijn ‘summer body’

Stayen zonder Binkie is als een café zonder bier. De enthousiaste mascotte is gekend in Sint-Truiden en ver daarbuiten. De uitbundige veerbewegingen en wormimitaties...
het verval-tom herck- sint truiden - kunstwerk-sintruin begot- lokaal nieuws

Kunstwerk ‘Het Verval’ terug hersteld

Het reusachtige kaartenhuis van Tom Herck dat in maart 2024 werd beschadigd door vandalen wordt weldra terug hersteld. De dader werd intussen gevat en...

Instagram

🌸 𝗭𝗼𝗺𝗲𝗿𝗯𝗿𝗮𝗱𝗲𝗿𝗶𝗲 𝗦𝗶𝗻𝘁-𝗧𝗿𝘂𝗶𝗱𝗲𝗻 🌸

Dit weekend was het hemels shoppen in Sint-Truiden. Zo’n 41.000 mensen zakten af naar de Truiense binnenstad
De Groenmarkt was gisteren even een kinderparadijs! 😍

Met het goeie weer kwam de fontein op de Groenmarkt weer helemaal tot
Proficiat Simon! ⚽️

Gisteren wonnen de Rode Duivels niet alleen tegen Roemenië maar werd ook Simon Mignolet gehuldigd als ereburger van
Zo’n 5000 supporters keken vandaag naar de winst van de Rode Duivels op de Grote Markt van Sint-Truiden! 🖤💛❤️

Voor de
Binkie DE voetbalmascotte van Limburg, zit in de nieuwe pluimen. 🐣

Enkele vrouwelijke supporters wezen Binkie erop dat hij dringend nood
Op 29 juni komt er een nieuwe zomerbar bij in Sint-Truiden! 😍

Maison Folie zal de nood aan een horeca-aangelegenheid aan
Raad van State vernietigt beslissing over overheidsopdracht uit 2021. 🗃

De Raad van State heeft een beslissing van Stad Sint-Truiden over
Aanstelling nieuwe financieel directeur geeft ontnuchterend beeld van de financiële toekomst van onze stad.💸

Paul Vanstraelen werd op de gemeenteraad van
VDAB Sint-Truiden is verhuisd naar Stayen. ✨

De Truiense vestiging van VDAB hoopt met deze verhuis weer vlotter bereikbaar te zijn

Advertentie

Nieuwsbrief