Stadsbestuur brengt dan toch bod uit op Domein Terbiest

Na vele publieke proteststemmen heeft het Truiense stadsbestuur vandaag bekend gemaakt dat ze een bod uitbrengen op Domein Terbiest.

Het domein behoort toe aan het GO! Onderwijsnet en herbergde de oude hotelschool in Velm. Het Stadsbestuur zegt dat de aankoop van het domein een opportuniteiten met zich meebrengt. Op deze manier verantwoorden ze de verschuiving in hun investeringsbudgetten.
De Truiense stadskas staat er thans niet goed voor. Zo zijn verschillende projecten zoals de renovatie van het stadswerkhuis en -kantoor opgeschoven naar de volgende legislatuur. Ook telt het nieuwe meerjarenplan verschillende besparingen zoals deze in het beleid van de stedelijke bibliotheek.

Publieke ophef

De verkoop van Domein Terbiest maakte heel wat los bij Truienaren. Het nieuws bereikte zelfs Academicus Jonathan Holslag, die naar aanleiding van het nieuws een opiniestuk schreef over erfgoed en de financiering van schoolgebouwen. Het domein is bovendien stedenbouwkundig ingekleurd als gebied voor gemeenschapsvoorziening en openbaar nut. Volgens schepen Jo François kan dus niet elke vastgoedmakelaar zomaar het schoolkasteel platgooien voor het zoveelste appartementencomplex.

“Een groot deel van het domein is ook ingekleurd als gebied voor gemeenschapsvoorziening en openbaar nut. Enkel overheden, publieke partijen of niet-winstgedreven organisaties kunnen dergelijke voorzieningen van algemeen belang en ten dienste van de gemeenschap invullen. Deze mogelijke aankoop is een investering in de toekomst van Sint-Truiden dus is het evident dat we middelen hiervoor inzetten. We wachten in alle vertrouwen de aankoopprocedure af.”

Jo François, schepen van Financiën en Juridische zaken

Het Truiense stadsbestuur heeft nog geen concrete plannen voor het domein. Wel stellen ze in hun perscommunicatie dat er veel mogelijkheden zijn met de site. Zo ligt hij op amper 50 meter van het Fruitspoor, een fietsroute die Provincie Limburg verder wil ontwikkelen. Bovendien zou het domein een groene schakel kunnen zijn tussen het Speelhof en domein Nieuwenhoven.

Het bod van de Stad is onder voorwaarden. Dit moet nog goedgekeurd worden op de aankomende gemeenteraad.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!