Start restauratie Burcht Brustem

Jaren hebben de inwoners van Brustem moeten wachten op de restauratie van hun historische burcht. Deze maand gaan de werken van start. dat maakte schepen Jelle Engelbosch bekend via HBVL en sociale media.

Op 12 september, Open Monumentendag, zal Stad Sint-Truiden het startschot geven voor de renovatie- en conservatiewerken van de burcht. Midden september worden de laatste afspraken gemaakt met het archeologisch bureau. Nog dit jaar zal de burcht uit de steigers worden gehaald.
Het belooft een heel ander zicht te worden. De burcht, die dateert uit de 16de eeuw, staat al sinds 1989 in de steigers. Ook omgeving rond de burcht aanpakken. het kerkplein zal worden heraangelegd. De motteheuvel zal beschermd worden tegen erosie en de burchtgracht zal worden uitgeruimd. De motteheuvel zal ontsloten worden voor het publiek via een wandelpad en een picknick locatie in de hoogstamboomgaard.

De burchtruïne zal een facelift krijgen. Het metsel- en voegwerk zal worden hersteld. Er zal ook een bescherming komen van de basis van de toren met toevoeging van extra ankerpunten. Dit alles moet een verdere verloedering van de historische site voorkomen.

Wil je meer weten over de werken aan de burcht? neem dan zeker een kijkje op de website van Stad Sint-Truiden. Hier kan je ook een informatiebrochure vinden.

Instagram