Status Quo: geen grootschalige strengere regels. Experten niet tevreden

Het Overlegcomité kwam vandaag bijeen om het stijgende aantal besmettingen en ziekenhuisopnames te bespreken. Ze besliste om opvallend weinig te doen en dat is niet naar de zin van de experten.

Pauzeknop ingedrukt

De versoepelingen die vanaf april zouden doorgevoerd worden zijn on hold gezet. Dit heeft vooral impact op de jeugdkampen. Deze keken uit naar activiteiten van groepen tot 25 kinderen onder de 19 jaar. Dit wordt beperkt naar groepen van 10. Ook overnachtingen zijn niet mogelijk en alle activiteiten moeten buiten gebeuren, tenzij het echt niet anders kan.
Ook pretparken blijven gesloten en op de culturele evenementen van maximum 50 personen is het nog even wachten.
De avondklok en andere geldende maatregelen blijven. De regering roept op om deze nauw op te volgen, zeker wat betreft telewerk. Hierop worden volgens hen nog teveel inbreuken begaan.

©Pexels Scholen zijn broeihaarden voor het virus. Onderwijsministers moeten nu bekijken hoe ze het virus op scholen beter kunnen vermijden.

Afstand houden op de trein

Een opvallende beslissing is dat tijdens de weekends en schoolvakanties personen boven de 12 jaar alleen aan de kanten van het raam mogen zitten op de treinen. Dit om de afstand te garanderen.
We herinneren ons allemaal de taferelen aan stations en op treinen bij goed weer. Met deze beslissing hoopt de regering dit soort situaties te vermijden.
Vlaams Minister van Toerisme Zuhal Demir had in de zelfde tendens al aangekondigd dat ze tegen extra kusttreinen zou pleiten tijdens de vakanties.

En het onderwijs?

De ministers van onderwijs hebben huiswerk gekregen en moeten samen een plan uitdokteren om de verspreiding van het virus op school tegen te gaan. Het is namelijk vooral via deze weg dat Corona momenteel de ronde doet.
Een eerste stap werd al gezet door het mondmasker bij kinderen in het vijfde en zesde studiejaar te verplichten.

Experten niet tevreden

© VRT Minister Vandenbroucke is een van de weinigen die het woord “horeca” in de mond durft nemen. Hij benadrukt dat de regering koste wat het kost kinderen fulltime naar school wil sturen en de horeca wil openen op 1 mei.

De virologen en andere experten die onze regering bijstaan met advies over de aanpak van het Coronavirus, zijn niet tevreden. Zij hadden gepleit voor strengere regels. Marc Van Ranst reageerde al op het VTM nieuws. Volgens hem is er niets beslist. Hij vreest nog slechtere cijfers.
Feit is dat momenteel er geen draagvlak meer is voor strengere regels. Na een jaar Corona zijn mensen de onzekerheid en het gebrek aan sociaal contact, evenementen en afleiding beu. Geen wonder dat niemand een woord durft te reppen over 1 mei en de heropening van de horeca.