Sterrenregister voor stilgeboren kindjes in Sint-Truiden

Voor ouders die een kindje verliezen na minder dan 140 dagen zwangerschap, is het een pijnlijke realiteit dat ze wettelijk gezien geen geboorteaangifte kunnen doen. Het lokaal bestuur Sint-Truiden opent nu voor hen een sterrenregister.

1 op 10 vrouwen wordt ooit geconfronteerd met ongewild zwangerschapsverlies. Zo’n verlies is zwaar en wordt soms extra pijnlijk als blijkt dat je geen geboorteaangifte kunt doen. Dit kan namelijk niet als de zwangerschap minder dan 140 dagen duurde. Om ouders van sterrenkindjes een hart onder de riem te steken opent het lokaal bestuur Sint-Truiden nu een sterrenregister. Met dit initiatief wil het lokaal bestuur de ouders een hart onder de riem steken en hun verdriet erkennen en valideren.

© Stad Sint-Truiden

“Het registreren van hun sterrenkindje biedt ouders een gevoel van erkenning en validatie van hun verlies. Het bevestigt dat hun kindje, ook al werd het niet levend geboren, een belangrijke plaats inneemt in hun leven en in de samenleving. Als een teken van verbondenheid en troost ontvangen ouders bij de registratie een theelichtje in de vorm van een sterretje, wat herinnert aan de kracht van licht in donkere tijden, vergelijkbaar met de symboliek van Wereldlichtjesdag. Bovendien hebben ouders de mogelijkheid om een geboorteboom af te halen om een levende herinnering aan hun sterrenkindje te planten.”

Hilde Vautmans, schepen van Bevolking

Actuele data rond zwangerschapsverlies zijn er bijna niet. Volgens de website factcheck.vlaanderen wordt bijna één op de zes vrouwen tijdens de zwangerschap geconfronteerd met zwangerschapsverlies. Uit een recent rapport van The Lancet blijkt dat wereldwijd 1 op 10 vrouwen ooit werd geconfronteerd met zwangerschapsverlies. Naar schatting 10 tot 25% van alle zwangerschappen resulteert in een miskraam. Het risico is sterk leeftijdsgebonden.

“Dit registratieproces is niet alleen een symbolische handeling, het kan een positieve stap zijn in het rouwproces, omdat het ouders in staat stelt om hun verdriet te uiten.”

Ingrid Kempeneers, burgemeester en tevens bevoegd voor Burgerlijke stand

Het sterrenregister is een digitaal document. Het zal de naam, voornaam, geboorteplaats en datum van stilgeboorte van het kindje bevatten, evenals de namen en het adres van de ouder(s). De registratieprocedure is eenvoudig en kan ofwel online gebeuren via een formulier op de stadswebsite of fysiek na afspraak bij de Burgerlijke Stand.

Voor meer informatie en om een symbolische registratie te starten, kan je terecht op www.sint-truiden.be/sterrenregister.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!