Vandaag kwam het Overlegcomité waar bij elkaar om over nieuwe maatregelen te beslissen. Ons leven wordt weer wat beperkt maar de horeca blijft open.
Er was heel wat onduidelijkheid door een zogenaamd gelekte nota van virologen en experten aan het Overlegcomité. Hierin stond onder andere dat de horeca moest sluiten om 20 u en we het eindejaar in bubbels zouden moeten doorbrengen. De experten ontkenden echter dat zij hadden gepleit voor een vroeger sluitingsuur of zelfs een volledige sluiting van de horeca.
De sector bleef gespaard van strengere maatregelen en dat was duidelijk niet naar de zin van mensen als Marc Van Ranst, die op het VRT nieuws verklaarde dat: “De glühwein het van de cultuur heeft gewonnen.”
De maatregelen
Vanaf zondagmiddag gaan volgende maatregelen in, deze zullen gelden tot 28 januari:
- Bioscopen, theaters en concertzalen moeten dicht.
- Alle binnenactiviteiten worden verboden. Musea en sportactiviteiten mogen wel doorgaan.
- Er mag geen publiek meer aanwezig zijn bij sportwedstrijden binnen of buiten. Het overlegcomité maakt hierbij eindelijk de beslissing om ook voetbalwedstrijden aan te pakken.
- Naar de winkel mag je nog maximaal met twee personen (minderjarige kinderen niet meegerekend).
- Winkels moeten het aantal mensen in hun winkels beperken en rekening houden met één klant per tien vierkante meter.
- Er zullen controles komen in winkelstraten en op kerstmarkten om de toeloop in de gaten te houden.
- Tenten zullen verboden zijn bij buitenevenementen.
- Overnachtingen bij jeugd- en sportkampen zal enige tijd niet meer mogen.
- Het Overlegcomité beperkt het aantal mensen die we voor de feestdagen thuis mogen ontvangen niet. Maar ze benadrukken wel dat we best onze verantwoordelijkheid nemen en onze contacten beperken.
Waarom nu verstrengen?
De verstrengde regels lijken uit het niets te komen. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames blijft immers dalen.
In Sint-Truiden zijn de laatste 3 dagen 31 mensen positief getest op COVID. Er verblijven momenteel 13 mensen met de ziekte in het Sint-Trudo ziekenhuis. 3 daarvan liggen op intensieve zorgen.
Grote boosdoener is de zogenaamde Omikron variant. Deze variant is zeer besmettelijk en de reden waarom verschillende landen in Europa de deur weer op slot doen. Ook in ons land wordt angstig naar deze nieuwe vorm van COVID gekeken.
Ondertussen hebben al verschillende organisatoren van grote evenementen forfait gegeven aan hun activiteiten voor het begin van volgend jaar. Zo heeft de veiligheidscel van de stad Aalst ervoor gekozen om hun bekende carnavalviering ook volgend jaar niet door te laten gaan.