Sweet Devotion: De pokémonkaarten van de 16de eeuw

Niets te doen tijdens de druilerige herfstdagen? breng dan een bezoekje aan Sweet Devotion, de tentoonstelling rond devotieprenten van Museum de Mindere. Onze redactie ging op bezoek om de sfeer op te snuiven.

Devotieprenten zijn kleine afbeeldingen van heiligen of heilige taferelen die mensen uit het verleden bij zich droegen. De prenten konden heel simpel of heel hoog gedecoreerd zijn en voorzien zijn van tekst of een gebed. Net als bedevaartspinnen waren devotieprenten een item dat gelovige mensen konden verzamelen, de pokémonkaarten van de 16de eeuw!
Naast een verzamelobject waren de prenten ook kunstwerkjes die mensen troost gaven. Zoals sommige mensen vandaag de dag een motivatieapp of -tekst op hun gsm hebben staan, waren de prenten een draagbaar stukje hoop.

Tentoonstelling die verleden en heden combineert

Museum de Mindere bracht verschillende van devotieprenten samen voor hun tentoonstelling en gaf er een hedendaagse twist aan. Zij vroegen lokaal en regionaal talent om een eigen prent te maken. Het onderwerp van de prent moest iets zijn dat hen inspireerde. Het resultaat is een opvallende roze muur aan het einde van de tentoonstelling vol moderne devotieprenten. Van Spongebob tot the Queen, ze geven verschillende facetten van inspiratie weer.
Een 12-koppige jury koos de meest opvallende prenten uit. De winnaar werd Bart Reniers. De relevantie van het winnende werk is van een grote meerwaarde. Het werk wijst ons op ons disrespect voor de natuur.

Bezoekers kunnen nog stemmen op hun eigen favoriete prent. Breng dus zeker een bezoekje aan de tentoonstelling! Deze loopt nog tot 15 oktober.

Museum de Mindere organiseert doorheen het jaar ook vele andere activiteiten. Neem zeker een kijkje op hun website voor hun aankomende activiteiten en lezingen!

Klik op de video hieronder en bekijk hoe het Museum de Truiense Monumentenrun steunde.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!