“Te weinig sociale woningen”, zegt Ludwig Vandenhove

Partners

19.000 Limburgers staan er op de wachtlijst voor een sociale woning. Volgens Vandenhove het resultaat van een structureel tekort aan sociale woningen.

Het thema werd weer actueel door een ingrijpende Pano reportage over sociale woningen.
De analyse is volgens Vandenhove simpel: er zijn te weinig sociale woningen in Vlaanderen en dat los je alleen op door meer te investeren in de bouw van sociale woningen en het investeren in huurpremies.

De cijfers

Volgens de cijfers die Vandenhove liet onderzoeken stonden in 2019 18.618 Limburgers op de wachtlijst voor een sociale woning.

“De Limburger moet gemiddeld 4,4 jaar wachten vooraleer ze in aanmerking komen voor een sociale woning. Als ik dan even mijn eigen stad Sint-Truiden bekijk: op 31 december 2019 stonden er 1.181 personen/of gezinnen op de wachtlijst. Ik merk dat ook via mijn zitdagen hoeveel mensen mij benaderen met een woningprobleem.”

Vlaams Parlementlid Ludwig Vandenhove

In 2019 stonden er in Sint-Truiden 1.181 kandidaat huurders op de wachtlijst, 180 minder dan in 2018. Voor 2011 waren er geen cijfers voor onze gemeente. Maar we zien wel dat het aantal personen dat moet wachten op een sociale woning stelselmatig stijgt.

Ludwig Vandenhove verzamelde de cijfers van heel Limburg van 2011 tot 2019.

Te weinig sociale woningen en geen controle

Volgens Vandenhove is een fundamenteel gebrek aan sociale woningen de oorzaak van de lange wachtlijsten. De Vlaamse Overheid heeft hier volgens hem onvoldoende in geïnvesteerd. Maar er is volgens hem nog een groter probleem: namelijk het gebrek aan controle en berisping voor gemeenten die te weinig sociale woningen bouwen.

“Sommige Limburgse besturen doen ook inspanningen. Maar de Vlaamse regering houdt geen stok achter de deur voor zij die het niet doen. Er is enkel het Bindend Sociaal Objectief (BSO). Hierin wordt beschreven hoeveel sociale woningen lokale besturen moeten realiseren tussen 2009 en 2025. Maar lokale besturen die amper inspanningen leveren worden niet op hun vingers getikt, dan sta je daar met je apparaat.”

Vlaams Parlementslid Ludwig Vandenhove

Het gebrek aan controle zorgt ervoor dat sommige gemeenten heel veel doen en anderen heel weinig. Er ontstaat een gebrek aan spreiding dat o.a. Schepen Jelle Engelbosch niet goedkeurt.

In de Pano reportage zagen we ook sociale woningen in slechte toestand. Daarom is het ook belangrijk dat bestaande sociale woningen worden gerenoveerd.

Sint-Truiden zet in op het renovaties

Schepen van Sociale Huisvesting Jelle Engelbosch geeft Vlaams Parlementslid Ludwig Vandenhove volmondig gelijk over het gebrek aan control.

“Ik ben het eens met Vandenhove dat steden die hun verplicht aandeel sociale woningen niet bouwen hiertoe verplicht moeten worden. Hij heeft in Sint-Truiden het goede voorbeeld gegeven, wij zijn 1 van de koplopers in Limburg. Nu eerst evenwichtig spreiden alvorens we hier verder bouwen.”

Schepen Jelle Engelbosch

De Schepen meldt dat Sint-Truiden momenteel investeert in de energetische renovatie van het bestaand patrimonium.
Zoals we zagen in de Pano bevinden sommige sociale woningen zich in erbarmelijke staat. Lekkend sanitair of een gebrek aan isolatie zorgen voor hoge water- en energiefacturen. Iets waar mensen in nood niet op zitten te wachten.

Ronny trof iedereen die naar de Pano keek met de beelden van zijn woontoestand.

Centralisatie naar één woonmaatschappij per gemeente

Vandenhove kijkt kritisch naar de plannen van de Vlaamse Overheid om de verschillende sociale huur- en bouwmaatschappijen te centraliseren. Op die manier heb je één instantie (de woonmaatschappij) die in een gemeente instaat voor zowel het bouwen van sociale woningen als het toekennen van huurpremies.
Het parlementslid vreest dat door zo’n fusie er te weinig middelen zullen gaan naar het bouwen van sociale woningen.

Jelle Engelbosch ziet wel heil in één woonmaatschappij.

“Het centraliseren zal misschien een antwoord bieden op het probleem en zorgen voor een betere/ eerlijkere spreiding van sociale woningen over dat grote werkingsgebied..”

Schepen Jelle Engelbosch

Lees hier de integrale tekst van Ludwig Vandenhove.

Bekijk hier de volledige aflevering van Pano over sociale woningen.

Lees ook

Geen kartel maar strategische keuze. Groen Sint-Truiden reageert na aankondiging WOW

Bij de gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober zal Groen Sint-Truiden geen eigen lijst indienen. Het enige gemeenteraadslid van de partij heeft de keuze gemaakt om...

Christian Lattanzio wordt nieuwe coach van STVV

Achter de schermen werkten de sportieve beleidsmakers van STVV de voorbije weken hard aan de voorbereiding van het nieuwe seizoen. Dat mondt vandaag uit...

WOW Sint-Truiden stelt eerste kandidaten voor waaronder Groen kopstuk Peter van...

WOW Sint-Truiden is naast Open VLD Sint-Truiden de eerste politieke partij die ons al een glimp van hun lijst gunt. Opvallende aanwezigen op de...

Instagram

WOW Sint-Truiden stelt eerste tien kandidaten voor.🗳

Na Open VLD Sint-Truiden geeft nu ook WOW inkijk in hun lijst voor de
Midweek, Dansplan en meer groen!✨

Vrijstaat A, de creatieve zomerbar in Sint-Truiden, heeft zijn deuren weer geopend. Dit jaar vullen ze
𝘾𝙧𝙚𝙖𝙩𝙞𝙚𝙫𝙚 𝙯𝙤𝙢𝙚𝙧𝙗𝙖𝙧 𝙑𝙧𝙞𝙟𝙨𝙩𝙖𝙖𝙩 𝘼 𝙤𝙥𝙚𝙣𝙩 𝙫𝙖𝙣𝙖𝙫𝙤𝙣𝙙 𝙯𝙞𝙟𝙣 𝙙𝙚𝙪𝙧𝙚𝙣! 🥳

De zomerbar verhuisde voor deze editie van het verlaten schoolgebouw Atheneum in
Sint-Truiden kleurt geel na de nationale verkiezingen van 9 juni. 🗳

Vlaams Belang heeft zich afgelopen zondag gebombardeerd tot de grootste
Actievoerder Filip Ectors werd daarstraks gevraagd te vertrekken aan het kiesbureau van de Gazo. 📊

De man was actie aan het
Fijne vaderdag aan alle papa’s! 😍

#vaderdag
Morgen is het zover!
Dan trekken we met z’n allen naar de stembus. 🗳️☑️

Heb je nog vragen of ben je het
Een actie tegen 💩

Nog tot 12 u kan je gratis een foto met je hond laten nemen op het Damiaanplein.
Een warm licht voor alle studenten! 🕯️

In de hoofdkerk brandt de Trudofederatie een kaars voor de blok.
Alle kleine beetjes

Advertentie

Nieuwsbrief