Technische discussie of structureel probleem? Gouverneur vernietigt Truiense begroting

Vandaag raakte bekend dat de Limburgse gouverneur de Truiense begroting heeft vernietigd. Volgens oppositiepartij Vooruit gaat dit om een structureel probleem. Het stadsbestuur meldde ondertussen al dat het om een technische fout ging die ze onmiddellijk zullen rechtzetten.

Dat de Truiense begroting de laatste jaren al voor vele en lange discussies heeft gezorgd is geen geheim. Sinds het aantreden van de CD&V-Open VLD meerderheid, later uitgebreid met N-VA, verwijt de oppositie de meerderheid van spilzucht. Het stadsbestuur zou teveel prestige projecten lanceren waardoor de stadsschuld toeneemt.
De laatste jaren focust oppositiepartij Vooruit zich vooral op de technische kant van de Truiense begroting. Het punt waar ze zich de laatste maanden op focussen gaat over de verkoop van het stedelijk patrimonium. Volgens Vooruit organiseert het stadsbestuur deze verkopen nooit duidelijk. Bovendien zou het bestuur bij de aanpassing van het meerjarenplan onvoldoende transparantie hebben gegeven over de geschatte inkomsten uit deze categorie.

16 miljoen euro

In de categorie verkoop van stadseigendommen had het Truiense stadsbestuur een bedrag van 16 miljoen euro aan inkomsten ingeschreven. Het gaat om een aanpassing van het meerjarenplan.
Een meerjarenplan is in feite de begroting van de stad waarin zij aan het begin van een beleidsperiode hun prioriteiten opstellen en hoeveel budget ze aan elke dienst en plan willen geven. Ze berekenen dan ook hoeveel inkomsten ze verwachten te krijgen.
Dit meerjarenplan kan uiteraard jaarlijks worden aangepast door een aanpassing. Het is deze aanpassing waarin de 16 miljoen wordt vernoemd die werd vernietigd door de gouverneur.
Waarnemend burgemeester Ingrid Kempeneers reageerde voor HBVL dat het stadsbestuur onmiddellijk voor meer duidelijkheid heeft gezorgd. Alle gemeenteraadsleden hebben de schattingsverslagen gekregen waarop de 16 miljoen is gebaseerd.
Het stadsbestuur nuanceert de vernietiging ook. Volgens hen waren er bepaalde bijlagen niet toegevoegd in het dossier waardoor de beslissing werd vernietigd.

Schulden of investeringen

Stas hamert in zijn betoog op de toenemende stadsschuld van Sint-Truiden. Sint-Truiden is de stad met de hoogste schuld in Limburg. Als elke Truienaar vandaag een cent moest afgeven om het begrotingstekort te dichten zouden ze elk 3500 euro moeten afgeven. Hij wil dan ook dat de inkomsten die het stadsbestuur denkt te maken zo correct mogelijk zijn. Hij hamert ook op de technische aspecten van de Truiense begroting.
Eerste schepen Jelle Engelbosch gaf Gert Stas van oppositiepartij Vooruit, weerwoord via TVL. Hij ontkent niet dat Stad Sint-Truiden een grote schuld heeft maar wijst op de grote investeringen die het stadsbestuur de laatste jaren maakten zoals de rioleringswerken, de investeringen in erfgoed en stadsvernieuwing. Uitgaven die volgens Engelbosch tijdens de vorige beleidsploeg onder leiding van Vooruit, te lang zijn blijven liggen.
De stadskas is er volgens hem niet zo slecht aan toe als wordt voorgesteld. Het bestuur kan zijn schulden vlot afbetalen.

De gemeenteraad van 21 februari zal volledig in het teken staan van de begroting met een technische uitleg.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!