Terrasjes open of niet? Horeca Vlaanderen vindt het niet voldoende

Terrasjes open als een van de versoepelingen? In de Wetstraat waaide het idee al even rond toen de besmettingscijfers nog niet waren gestegen. Maar Horeca Vlaanderen vindt het onvoldoende.

“Het is hier Italië niet,” met dit citaat reageert Horeca Vlaanderen in Het Belang van Limburg op het idee dat terrasjes wel eerder open zouden mogen.
Het idee waait rond sinds het weer wat beter is. Want als buiten afspreken met meerdere mensen zou mogen, waarom dan niet op een terras zitten in de buitenlucht?

Grote Markt Sint-Truiden c NC

 “Het kan nooit rendabel zijn om alleen de terrassen open te doen. Tenzij je de terrassen als take-away beschouwt, de steunpakketten behoudt en er ook een halve dag werkloosheid mogelijk is. Want als het ’s namiddags mooi weer is en ’s avonds regen, zit je met een probleem.”

Matthias De Caluwé, Horeca Vlaanderen (bron: hbvl)

Deze week kregen we al verschillende dagen van stralend lenteweer tot zelfs 18 graden maar de komende dagen daalt het kwik weer drastisch. De uitspraak van De Caluwé is dus zeker niet ongegrond. Maar horeca zaken openen waar mensen binnen mogen zitten, dat is nog een brug te ver voor experten. Steven Van Gucht van Sciensano maakt in HBVL de vergelijking tussen het virus en sigarettenrook die blijft hangen in een ruimte.
Bovendien ziet hij zelfs gevaren bij het openen van terrassen. Je kan immers niet verzekeren dat mensen die aan dezelfde tafel gaan zitten behoren tot dezelfde sociale bubbel.

Horeca Sint-Truiden sceptisch maar vol drive

Ook Horeca Sint-Truiden reageert sceptisch op het idee om alleen terrassen open te doen. Jerome Fontaine, mede-voorzitter van Horeca Sint-Truiden en uitbater van het populaire Cosmocafé geeft uitleg:

“Horeca leeft al van een kleine marge wanneer 100% bezetting mogelijk is. Wij kunnen niet leven van 50% bezetting. Maar we zijn ook ondernemers die graag bezig zijn. Dus als we morgen worden verplicht om enkel ons terras te gebruiken, dan zullen we terug creatief zijn om ervoor te zorgen dat we onze klanten 200% kunnen bedienen.”

Jerome Fontaine, Cosmocafé en Horeca Sint-Truiden

Al voegt Fontaine er wel aan toe dat hij samen met zijn collega’s hoopt op perspectief van de overheid om snel weer naar een “normaal” leven te gaan.

Het terras van Chicas & Cosmocafé aan de Groenmarkt.

Instagram