Terrassen open rendabel? We vroegen het aan Koen Francis

Koen Francis, voorzitter horeca Sint-Truiden en voormalig zaakvoerder van de Verdi, staat nog niet te springen sinds de beslissingen van het Overlegcomité op 14 september. De terrassen mogen dan wel open gaan, er is nog veel onduidelijkheid over hoe alles in elkaar zal zitten.

Als de cijfers goed zijn, als 7/10 65-plussers zijn gevaccineerd, als er maar 500 mensen op intensieve zorgen liggen, … er zijn veel voorwaarden verbonden aan de opening van de terrassen op 8 mei. En dan weten we nog niet welke voorwaarden er voor de horeca zelf zullen zijn.
Koen Francis zit nog met veel vragen:

“Er wordt maar weinig gecommuniceerd omdat we gewoon nog niks weten. Morgen zit ik samen met Burgemeester Veerle Heeren. Voor de rest is het afwachten tot er duidelijkheid komt van de nationale overheid.”

Koen Francis

Net als Horeca Vlaanderen hoopt Francis dat de steunmaatregelen voor de sector blijven. Maar ook hier zijn er vragen. Gaan de grenzen wordt verhoogd bijvoorbeeld? Want de drempel om in aanmerking te komen voor de steunmaatregel is laag. Je mag maar 39%-40% van je omzet draaien om er recht op te hebben. Indien deze zou wegvallen als de terrassen open gaan is het voor de meeste horecazaken gewoonweg niet rendabel om de tafels en stoelen uit te zetten.

“Dit plein heeft alles om HET plein van Limburg te worden.” Koen Francis opent binnenkort een nieuwe zaak op de Groenmarkt. Maar hoe en wanneer is nog duidelijk.

“Er is geen duidelijkheid. We weten bijvoorbeeld niet of deze opening een blijvende opening zal zijn. En dat zorgt voor een complexe situatie voor bijvoorbeeld het personeel. Deze staan nu op de economische werkloosheid maar indien we terug opstarten en plots weer moeten sluiten door toenemende coronacijfers, mogen zij dan weer op dit statuut terugvallen?
Iedereen moet natuurlijk voor zichzelf uitmaken of een opening van het terras rendabel gaat zijn voor zijn zaak.”

Koen Francis

Terrassen als middel tegen publieke ongehoorzaamheid

Francis meent dat de horeca op een goedkope manier gebruikt gaat worden om taferelen zoals deze in Ter Kamerenbos in Brussel te voorkomen. Immers als de mensen op een stoel zitten bij een horecazaak die zich aan strenge regels moeten houden, dan zitten ze niet op een of andere lockdownparty.
Matthias de Caluwe van Horeca Vlaanderen had dit argument al eens aangehaald als voordeel van het volledig heropenen van de horeca maar dan moest de horeca wel volledig worden geopend.

Het is dus nog afwachten op informatie van de nationale overheid. Deze zou eind volgende week klaar zijn na overleg met de sector.

Sommige zaken nemen al stappen

Ondertussen nemen sommige zaken ondanks de onzekerheid al stappen om klanten te kunnen ontvangen vanaf 8 mei.

’t Veilinghuis bijvoorbeeld is al bezig aan de bouw van een overdekt terras met gezellige elementen zodat klanten in alle veiligheid en comfort buiten kunnen zitten.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!