Terrassen open rendabel? We vroegen het aan Koen Francis

Partners

Koen Francis, voorzitter horeca Sint-Truiden en voormalig zaakvoerder van de Verdi, staat nog niet te springen sinds de beslissingen van het OverlegcomitΓ© op 14 september. De terrassen mogen dan wel open gaan, er is nog veel onduidelijkheid over hoe alles in elkaar zal zitten.

Als de cijfers goed zijn, als 7/10 65-plussers zijn gevaccineerd, als er maar 500 mensen op intensieve zorgen liggen, … er zijn veel voorwaarden verbonden aan de opening van de terrassen op 8 mei. En dan weten we nog niet welke voorwaarden er voor de horeca zelf zullen zijn.
Koen Francis zit nog met veel vragen:

“Er wordt maar weinig gecommuniceerd omdat we gewoon nog niks weten. Morgen zit ik samen met Burgemeester Veerle Heeren. Voor de rest is het afwachten tot er duidelijkheid komt van de nationale overheid.”

Koen Francis

Net als Horeca Vlaanderen hoopt Francis dat de steunmaatregelen voor de sector blijven. Maar ook hier zijn er vragen. Gaan de grenzen wordt verhoogd bijvoorbeeld? Want de drempel om in aanmerking te komen voor de steunmaatregel is laag. Je mag maar 39%-40% van je omzet draaien om er recht op te hebben. Indien deze zou wegvallen als de terrassen open gaan is het voor de meeste horecazaken gewoonweg niet rendabel om de tafels en stoelen uit te zetten.

“Dit plein heeft alles om HET plein van Limburg te worden.” Koen Francis opent binnenkort een nieuwe zaak op de Groenmarkt. Maar hoe en wanneer is nog duidelijk.

“Er is geen duidelijkheid. We weten bijvoorbeeld niet of deze opening een blijvende opening zal zijn. En dat zorgt voor een complexe situatie voor bijvoorbeeld het personeel. Deze staan nu op de economische werkloosheid maar indien we terug opstarten en plots weer moeten sluiten door toenemende coronacijfers, mogen zij dan weer op dit statuut terugvallen?
Iedereen moet natuurlijk voor zichzelf uitmaken of een opening van het terras rendabel gaat zijn voor zijn zaak.”

Koen Francis

Terrassen als middel tegen publieke ongehoorzaamheid

Francis meent dat de horeca op een goedkope manier gebruikt gaat worden om taferelen zoals deze in Ter Kamerenbos in Brussel te voorkomen. Immers als de mensen op een stoel zitten bij een horecazaak die zich aan strenge regels moeten houden, dan zitten ze niet op een of andere lockdownparty.
Matthias de Caluwe van Horeca Vlaanderen had dit argument al eens aangehaald als voordeel van het volledig heropenen van de horeca maar dan moest de horeca wel volledig worden geopend.

Het is dus nog afwachten op informatie van de nationale overheid. Deze zou eind volgende week klaar zijn na overleg met de sector.

Sommige zaken nemen al stappen

Ondertussen nemen sommige zaken ondanks de onzekerheid al stappen om klanten te kunnen ontvangen vanaf 8 mei.

’t Veilinghuis bijvoorbeeld is al bezig aan de bouw van een overdekt terras met gezellige elementen zodat klanten in alle veiligheid en comfort buiten kunnen zitten.

Lees ook

Geen kartel maar strategische keuze. Groen Sint-Truiden reageert na aankondiging WOW

Bij de gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober zal Groen Sint-Truiden geen eigen lijst indienen. Het enige gemeenteraadslid van de partij heeft de keuze gemaakt om...

Christian Lattanzio wordt nieuwe coach van STVV

Achter de schermen werkten de sportieve beleidsmakers van STVV de voorbije weken hard aan de voorbereiding van het nieuwe seizoen. Dat mondt vandaag uit...

WOW Sint-Truiden stelt eerste kandidaten voor waaronder Groen kopstuk Peter van...

WOW Sint-Truiden is naast Open VLD Sint-Truiden de eerste politieke partij die ons al een glimp van hun lijst gunt. Opvallende aanwezigen op de...

Instagram

WOW Sint-Truiden stelt eerste tien kandidaten voor.πŸ—³

Na Open VLD Sint-Truiden geeft nu ook WOW inkijk in hun lijst voor de
Midweek, Dansplan en meer groen!✨

Vrijstaat A, de creatieve zomerbar in Sint-Truiden, heeft zijn deuren weer geopend. Dit jaar vullen ze
π˜Ύπ™§π™šπ™–π™©π™žπ™šπ™«π™š π™―π™€π™’π™šπ™§π™—π™–π™§ π™‘π™§π™žπ™Ÿπ™¨π™©π™–π™–π™© 𝘼 𝙀π™₯π™šπ™£π™© 𝙫𝙖𝙣𝙖𝙫𝙀𝙣𝙙 π™―π™žπ™Ÿπ™£ π™™π™šπ™ͺπ™§π™šπ™£! πŸ₯³

De zomerbar verhuisde voor deze editie van het verlaten schoolgebouw Atheneum in
Sint-Truiden kleurt geel na de nationale verkiezingen van 9 juni. πŸ—³

Vlaams Belang heeft zich afgelopen zondag gebombardeerd tot de grootste
Actievoerder Filip Ectors werd daarstraks gevraagd te vertrekken aan het kiesbureau van de Gazo. πŸ“Š

De man was actie aan het
Fijne vaderdag aan alle papa’s! 😍

#vaderdag
Morgen is het zover!
Dan trekken we met z’n allen naar de stembus. πŸ—³οΈβ˜‘οΈ

Heb je nog vragen of ben je het
Een actie tegen πŸ’©

Nog tot 12 u kan je gratis een foto met je hond laten nemen op het Damiaanplein.
Een warm licht voor alle studenten! πŸ•―οΈ

In de hoofdkerk brandt de Trudofederatie een kaars voor de blok.
Alle kleine beetjes

Advertentie

Nieuwsbrief