Toekomstbeeld Veemarkt krijgt vorm

Partners

Zo’n anderhalf jaar gelden maakte het Truiense stadsbestuur bekend dat ze de Veemarktsite wouden ontharden en een nieuwe, groene, bestemming geven. Vandaag kondigden het stadsbestuur de concrete plannen aan voor de ontharden van deze site.

In kader van het project ‘Vlaanderen breekt uit,’ wil het stadsbestuur van Sint-Truiden zo’n 13.000 vierkante meter van de Veemarktsite ontharden. Bedoeling is dat de Veemarkthal ,die nog staat, behouden wordt. Lang was er weinig duidelijkheid over de concrete invulling van dit plan. We wisten alleen dat het stadsbestuur de site wou ontharden en rond/onder de hal een park wou aanleggen en de bestaande waterlopen onder de verharding wou blootleggen. Een idee dat jaren geleden ook al eens werd voorgedragen door gemeenteraadslid Gert Stas.
Het stadsbestuur trad in overleg met zijn bewoners door middel van een bevraging via Citizenlab. Op deze manier wouden ze de wensen van de buurtbewoners voor de site in kaart brengen. Het belang van groen maar vooral ook parking kwam sterk naar vore uit deze bevraging. Met deze punten in het achterhoofd werd een bureau aangesteld om de plannen uit te tekenen.

Parking en skatepark behouden

De parking van de Veemarkt zal de ontharding van de Veemarktsite overleven. Ook het skatepark moet niet wijken voor de verharding. Deze beide elementen worden in het nieuwe plan behouden, al krijgen ze een andere vorm.

“In een eerste fase wordt 13.000 vierkante meter verharde oppervlakte onthard en een ecologisch park aangelegd. Hiervoor zullen er meer dan 100 nieuwe bomen aangeplant worden. We willen het voormalige tracé van de Trudobronbeek opnieuw openleggen. Dat is immers goed voor de watercaptatie, de klimaatbestendigheid en de biodiversiteit. Omdat de Cicindria hier op een diepte ligt van 4 meter zal er eerst een bijkomend technisch onderzoek uitgevoerd worden om na te gaan of en hoe deze aan de oppervlakte kan gebracht worden.”

Johan Mas, schepen van openbare werken

Onder de hal zal ook vergroening komen. Het belangrijkste element hier is de fietssnelweg die onder de hal dor zal lopen.

De parking op de Veemarkt wordt behouden maar hij wordt wel in twee gesplitst. De parkeerplaatsen kort aan de huidige locatie van het skatepark blijven bestaan. Zij zullen ook voorzien worden van 25 laadpalen. Het tweede deel van de parking verhuist naar de andere kant van de Veemarkthal. Op deze manier gaat er geen enkele parkeerplaats op de Veemarkt verloren, aldus het Truiense Stadsbestuur. De ruimte die wordt gemaakt door de afbraak van het oude slachthuis en de tweede Veemarkthal zou open blijven. Al doet het stadsbestuur geen uitspraken over een eventuele toekomstige invulling ervan.


Het skatepark zal gedeeltelijk overdekt worden en dus half onder de Veemarkthal komen. Dit op vraag van de skatende jongeren.

“We hebben nauw samengewerkt met de jongeren die gebruik maken van het huidige skatepark. Zij vroegen ons om de site een deel te overdekken. Op deze manier kunnen ze ook bij slecht weer gebruik maken van het skatepark.

Nina Kvikvinia, schepen van jeugd

Groene energie en evenementen

De Veemarkthal zal blijven staan maar wordt gerenoveerd. Het stadsbestuur bekijkt de mogelijkheid samen met het architectenbureau om zonnepanelen op de Veemarkthal te plaatsen. De energie die met deze panelen zal worden opgewekt zal niet alleen dienen voor de laadpalen en de gebouwen van het stad maar ook om te verkopen. De Vlaamse regering heeft immers een nieuwe wetgeving goedgekeurd waarbij steden hun duurzame energie kunnen doorverkopen indien ze dit willen. Dit plan is onder voorbehoud gezien eerst de mogelijkheden bekeken moeten worden en de aanwezige zekeringkast vernieuwd moet worden.
Mensen die graag de Sunday Market bezoeken moeten niet vrezen. Onder de hal zal een (kleiner) verhard deel worden voorzien voor evenementen. Momenteel wordt er gesproken met oa de organisatoren van de Sunday Market om te zien hoe naar de toekomst toe deze markt zal worden georganiseerd.

Lees ook

Een stad eert zijn voetbalheld. Simon Mignolet gehuldigd als ereburger voor...

Op 22 juni, vlak voor de overwinningsmatch van de Rode Duivels, werd een andere voormalige Rode Duivel in de eretribune gehesen. Simon Mignolet, laureaat...
STVV-voetbal-sint truiden- sintruin begot- binkie-mascotte

Nieuwe Binkie toont zijn ‘summer body’

Stayen zonder Binkie is als een café zonder bier. De enthousiaste mascotte is gekend in Sint-Truiden en ver daarbuiten. De uitbundige veerbewegingen en wormimitaties...
het verval-tom herck- sint truiden - kunstwerk-sintruin begot- lokaal nieuws

Kunstwerk ‘Het Verval’ terug hersteld

Het reusachtige kaartenhuis van Tom Herck dat in maart 2024 werd beschadigd door vandalen wordt weldra terug hersteld. De dader werd intussen gevat en...

Instagram

🌸 𝗭𝗼𝗺𝗲𝗿𝗯𝗿𝗮𝗱𝗲𝗿𝗶𝗲 𝗦𝗶𝗻𝘁-𝗧𝗿𝘂𝗶𝗱𝗲𝗻 🌸

Dit weekend was het hemels shoppen in Sint-Truiden. Zo’n 41.000 mensen zakten af naar de Truiense binnenstad
De Groenmarkt was gisteren even een kinderparadijs! 😍

Met het goeie weer kwam de fontein op de Groenmarkt weer helemaal tot
Proficiat Simon! ⚽️

Gisteren wonnen de Rode Duivels niet alleen tegen Roemenië maar werd ook Simon Mignolet gehuldigd als ereburger van
Zo’n 5000 supporters keken vandaag naar de winst van de Rode Duivels op de Grote Markt van Sint-Truiden! 🖤💛❤️

Voor de
Binkie DE voetbalmascotte van Limburg, zit in de nieuwe pluimen. 🐣

Enkele vrouwelijke supporters wezen Binkie erop dat hij dringend nood
Op 29 juni komt er een nieuwe zomerbar bij in Sint-Truiden! 😍

Maison Folie zal de nood aan een horeca-aangelegenheid aan
Raad van State vernietigt beslissing over overheidsopdracht uit 2021. 🗃

De Raad van State heeft een beslissing van Stad Sint-Truiden over
Aanstelling nieuwe financieel directeur geeft ontnuchterend beeld van de financiële toekomst van onze stad.💸

Paul Vanstraelen werd op de gemeenteraad van
VDAB Sint-Truiden is verhuisd naar Stayen. ✨

De Truiense vestiging van VDAB hoopt met deze verhuis weer vlotter bereikbaar te zijn

Advertentie

Nieuwsbrief