Trouwen in het Sint-Trudo ziekenhuis? Gemeenteraad beslist voorstel te onderzoeken

Het Truiense gemeentebestuur maakte vorige week bekend dat koppels vanaf nu ook op andere unieke locaties kunnen trouwen. Gemeenteraadslid Carl Nijssens legde op de gemeenteraad een voorstel neer om langdurig zieke mensen tegemoet te komen met een huwelijkswens.

Een stad heeft de bevoegdheid om het burgerlijk huwelijk te regelen. Vaak gebeurt dit traditioneel in het stadhuis. Op basis van de federale wet van 2009 mag de gemeenteraad locaties aanduiden buiten het gemeentehuis.
In 2011 deed Carl Nijssens als toenmalig schepen van burgerzaken het voorstel om enkele locaties toe te voegen aan de lijst van plaatsen waar je in Sint-Truiden kan trouwen. Onder zijn beleid werd de kiosk in het stadspark en de kerk van Guvelingen toegevoegd aan de lijst. De abdijtoren werd toen niet weerhouden in zijn voorstel. Deze laatste is nu in de nieuwe beslissing van het stadsbestuur toegevoegd als mogelijke huwelijkslocatie alsook de zwevende kapel van Helshoven.

Het huwelijk als laatste wens

Nijssens stelde vandaag voor om het Sint-Trudo Ziekenhuis toe te voegen aan de lijst van plaatsen waar koppels kunnen trouwen. Nijssens stoelde op zijn ervaringen als schepen van burgerlijke zaken en merkte op dat mensen die zwaar ziek zijn ook een huwelijkswens hebben. Naar het stadhuiskomen of een van de mooie toeristische plaatsen van Sint-Truiden opzoeken is dan niet aan de orde.

“De huwelijksbelofte wordt gegeven in goede en kwade dagen, in ziekte en gezondheid. De realiteit leert ons dat er af en toe er vragen komen van mensen om te huwen die voor lange tijd opgenomen zijn in het ziekenhuis of palliatief zijn. Vaak is met elkaar huwen dan, ook in ziekte, een diepe wens van 2 mensen. Verplaatsen naar het stadhuis of idyllische plekjes zijn dan niet aan de orde.
Daarom vraag ik om te onderzoeken om het Sint-Trudo Ziekenhuis mee op te nemen in de lijst van huwelijkslocaties. Zo kan ook de huwelijkswens van langdurig zieke Truienaars op een wettelijke én menselijke manier worden voltrokken.”

Carl Nijssens, gemeenteraadslid

Indien het Sint-Trudo Ziekenhuis wordt toegevoegd aan de lijst van plaatsen waar kan getrouwd worden, wordt er wettelijk tegemoet gekomen aan mensen met gezondheidsproblemen. Waarnemen burgemeester Jelle Engelbosch had oor naar dit voorstel en meldde dat hij dit wil onderzoeken.
Het voorstel werd samen met de nieuwe huwelijkslocaties goedgekeurd.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!