Trouwen in het Sint-Trudo ziekenhuis? Gemeenteraad beslist voorstel te onderzoeken

Partners

Het Truiense gemeentebestuur maakte vorige week bekend dat koppels vanaf nu ook op andere unieke locaties kunnen trouwen. Gemeenteraadslid Carl Nijssens legde op de gemeenteraad een voorstel neer om langdurig zieke mensen tegemoet te komen met een huwelijkswens.

Een stad heeft de bevoegdheid om het burgerlijk huwelijk te regelen. Vaak gebeurt dit traditioneel in het stadhuis. Op basis van de federale wet van 2009 mag de gemeenteraad locaties aanduiden buiten het gemeentehuis.
In 2011 deed Carl Nijssens als toenmalig schepen van burgerzaken het voorstel om enkele locaties toe te voegen aan de lijst van plaatsen waar je in Sint-Truiden kan trouwen. Onder zijn beleid werd de kiosk in het stadspark en de kerk van Guvelingen toegevoegd aan de lijst. De abdijtoren werd toen niet weerhouden in zijn voorstel. Deze laatste is nu in de nieuwe beslissing van het stadsbestuur toegevoegd als mogelijke huwelijkslocatie alsook de zwevende kapel van Helshoven.

Het huwelijk als laatste wens

Nijssens stelde vandaag voor om het Sint-Trudo Ziekenhuis toe te voegen aan de lijst van plaatsen waar koppels kunnen trouwen. Nijssens stoelde op zijn ervaringen als schepen van burgerlijke zaken en merkte op dat mensen die zwaar ziek zijn ook een huwelijkswens hebben. Naar het stadhuiskomen of een van de mooie toeristische plaatsen van Sint-Truiden opzoeken is dan niet aan de orde.

“De huwelijksbelofte wordt gegeven in goede en kwade dagen, in ziekte en gezondheid. De realiteit leert ons dat er af en toe er vragen komen van mensen om te huwen die voor lange tijd opgenomen zijn in het ziekenhuis of palliatief zijn. Vaak is met elkaar huwen dan, ook in ziekte, een diepe wens van 2 mensen. Verplaatsen naar het stadhuis of idyllische plekjes zijn dan niet aan de orde.
Daarom vraag ik om te onderzoeken om het Sint-Trudo Ziekenhuis mee op te nemen in de lijst van huwelijkslocaties. Zo kan ook de huwelijkswens van langdurig zieke Truienaars op een wettelijke én menselijke manier worden voltrokken.”

Carl Nijssens, gemeenteraadslid

Indien het Sint-Trudo Ziekenhuis wordt toegevoegd aan de lijst van plaatsen waar kan getrouwd worden, wordt er wettelijk tegemoet gekomen aan mensen met gezondheidsproblemen. Waarnemen burgemeester Jelle Engelbosch had oor naar dit voorstel en meldde dat hij dit wil onderzoeken.
Het voorstel werd samen met de nieuwe huwelijkslocaties goedgekeurd.

Lees ook

Een stad eert zijn voetbalheld. Simon Mignolet gehuldigd als ereburger voor...

Op 22 juni, vlak voor de overwinningsmatch van de Rode Duivels, werd een andere voormalige Rode Duivel in de eretribune gehesen. Simon Mignolet, laureaat...
STVV-voetbal-sint truiden- sintruin begot- binkie-mascotte

Nieuwe Binkie toont zijn ‘summer body’

Stayen zonder Binkie is als een café zonder bier. De enthousiaste mascotte is gekend in Sint-Truiden en ver daarbuiten. De uitbundige veerbewegingen en wormimitaties...
het verval-tom herck- sint truiden - kunstwerk-sintruin begot- lokaal nieuws

Kunstwerk ‘Het Verval’ terug hersteld

Het reusachtige kaartenhuis van Tom Herck dat in maart 2024 werd beschadigd door vandalen wordt weldra terug hersteld. De dader werd intussen gevat en...

Instagram

🌸 𝗭𝗼𝗺𝗲𝗿𝗯𝗿𝗮𝗱𝗲𝗿𝗶𝗲 𝗦𝗶𝗻𝘁-𝗧𝗿𝘂𝗶𝗱𝗲𝗻 🌸

Dit weekend was het hemels shoppen in Sint-Truiden. Zo’n 41.000 mensen zakten af naar de Truiense binnenstad
De Groenmarkt was gisteren even een kinderparadijs! 😍

Met het goeie weer kwam de fontein op de Groenmarkt weer helemaal tot
Proficiat Simon! ⚽️

Gisteren wonnen de Rode Duivels niet alleen tegen Roemenië maar werd ook Simon Mignolet gehuldigd als ereburger van
Zo’n 5000 supporters keken vandaag naar de winst van de Rode Duivels op de Grote Markt van Sint-Truiden! 🖤💛❤️

Voor de
Binkie DE voetbalmascotte van Limburg, zit in de nieuwe pluimen. 🐣

Enkele vrouwelijke supporters wezen Binkie erop dat hij dringend nood
Op 29 juni komt er een nieuwe zomerbar bij in Sint-Truiden! 😍

Maison Folie zal de nood aan een horeca-aangelegenheid aan
Raad van State vernietigt beslissing over overheidsopdracht uit 2021. 🗃

De Raad van State heeft een beslissing van Stad Sint-Truiden over
Aanstelling nieuwe financieel directeur geeft ontnuchterend beeld van de financiële toekomst van onze stad.💸

Paul Vanstraelen werd op de gemeenteraad van
VDAB Sint-Truiden is verhuisd naar Stayen. ✨

De Truiense vestiging van VDAB hoopt met deze verhuis weer vlotter bereikbaar te zijn

Advertentie

Nieuwsbrief