Truienaren misnoegd over sneeuwlast. Vooruit zegt dat stad niet goed was voorbereid

De laatste dagen is Sint-Truiden omgevormd tot een sprookjesachtig wintertafereel. Tot 15 cm viel er op sommige plaatsen in de stad en deelgemeenten. Dit zorgde voor vele mooie beelden maar ook voor overlast. Via sociale media komen er steeds meer reacties binnen van bewoners over het gebrek aan strooien. Oppositiepartij Vooruit zegt dat de stad tekort schiet in zijn taak.

Wie op sociale media in groepen van en over Sint-Truiden kijkt wordt niet alleen geconfronteerd met foto’s van sneeuwpret maar ook met heel veel klachten van bewoners. Inwoners van deeldorpen zoals Velm, Zepperen, Brustem,… klagen over het feit dat in hun dorp niet gestrooid zou zijn. Vooruit Sint-Truiden meent dat het Truiense stadsbestuur tekort schiet in zijn basistaken.

De stad schiet hopeloos te kort, in groot contrast met de beelden op de VRT die een al te mooi plaatje lieten zien van werkzaamheden. Die bleven immers grotendeels beperkt tot de Markt en enkele aanpalende straten. Op sommige andere plaatsen werd wel af en toe gestrooid, maar zonder sneeuwruimers volstaat dat niet om de grote hoeveelheden sneeuw weg te werken.

Gert Stas, Vooruit

Vooruit Sint-Truiden beweert dat Stad Sint-Truiden in het verleden over verschillende sneeuwruimers beschikte. Het gaat dan niet noodzakelijk steeds over specifieke machines maar over opzetstukken die voor voertuigen gebonden kunnen worden.
Concreet zouden 3 sneeuwruimers verkocht zijn. Bovendien stelt Stas dat de opslagplaats waar het strooizout wordt opgeslagen verkocht is en er daarom de laatste weken te weinig nieuw strooizout is aangekocht. Wat Vooruit Sint-Truiden het stadsbestuur vooral verwijt is dat ze niet waren voorbereid op de sneeuwval. Stas stelt dat burgemeester Kempeneers een gebrek aan visie heeft omdat het bestuur niet heeft geanticipeerd op de sneeuwval.

Wie de beslissing neemt om de winterproblemen niet meer zelf het hoofd te bieden moet tenminste zorgen voor een plan B. Het is ook niet zo dat de zware sneeuwbuiten niet waren aangekondigd. Niets van vooruitziendheid in Sint-Truiden, enkel het improvisatietalent van hardwerkend stadspersoneel kon erger voorkomen.

Gert Stas, Vooruit

Bestuur hekelt ‘foute’ informatie oppositie

Zowel burgemeester Kempeneers als verantwoordelijke schepen Johan Mas reageerden op de stellingen van Vooruit. Zij zeggen ronduit dat de oppositiepartij niet de waarheid spreekt en wijzen op de uitzonderlijke situatie rond de sneeuwval.

Het is triest dat Vooruit Sint-Truiden het harde werk van onze stadsdiensten zo ondermijnt door deze foute informatie te verspreiden. We hebben helemaal geen sneeuwruimers verkocht. Er is er altijd maar één geweest en deze hebben we de afgelopen dagen gebruikt. Het personeel zet zich voor meer dan 200% in maar natuurlijk moeten we ons soms focussen op prioritaire wegen en of plaatsen. Zo hebben we vandaag de Grote Markt en de winkelstraten sneeuwvrij gemaakt omdat het morgen Haspengouw Markt is. Die is ook voor vele Truienaren belangrijk voor hun wekelijkse boodschappen.

Johan Mas, schepen openbare werken

Mas ontkent ook dat de voorraad strooizout niet zou zijn aangevuld door de verkoop van de opslagplaats. De schepen meldt dat de opslagplaats voor het strooizout ook niet verkocht is maar wel te koop staat. De voorraad is volgens de schepen ook zeker up-to-date.

Onze redactie sprak met enkele medewerkers van het Truiense stadswerkhuis en kon geen duidelijkheid krijgen over de sneeuwruimers. Sommige medewerkers stelden dat er inderdaad nooit sneeuwruimers waren verkocht maar waren niet zeker.

Klachten van bewoners

Burgemeester Kempeneers erkent wel dat er veel klachten waren van bewoners op de sneeuwval. Ze verwijst echter naar hoe uitzonderlijk de sneeuwval was. Afgelopen woensdag viel er tussen de 10 cm en 15 cm sneeuw in Sint-Truiden. De sneeuwval was wel aangekondigd maar de weermodellen spraken elkaar vaak tegen over waar de sneeuw zou vallen en ook over hoeveel er zou vallen. Op maandag werd er bijvoorbeeld geen sneeuw verwacht maar kreeg Sint-Truiden toch een paar centimeter te slikken.
Op verschillende momenten tijdens de dag en nacht werd er gestrooid aldus burgemeester Kempeneers. Maar op wegen die weinig worden bereden heeft strooizout weinig effect.

“k ben teleurgesteld als ik sommige reacties hoor en lees. Onze diensten doen hun uiterste best om zoveel mogelijk alles sneeuw- en ijsvrij te maken maar door de uitzonderlijk hevige sneeuwval moesten we keuzes maken. Het is niet abnormaal dat een straat die weinig gebruikt wordt zoals bijvoorbeeld een doodlopende straat, minder prioritair is dan bijvoorbeeld de Haspengouwlaan. Onze diensten doen hun best maar mensen moeten geduld hebben.

Ingrid Kempeneers, burgemeester

Omdat er vragen kwamen van inwoners over waar en waarom er gestrooid werd, lanceerde het stadsbestuur een tekst op hun kanalen om deze uitleg te verschaffen. Je kan hem lezen door op het bericht hieronder de klikken of door te surfen naar deze link.

NMBS

Vooruit legt ook verantwoordelijkheid bij De Lijn en NMBS. Zij stellen onder andere dat de perrons op het station onvoldoende sneeuw- en ijsvrij werden gemaakt de afgelopen dagen. Volgens Bart Crols, woordvoerder NMBS, is het inderdaad mogelijk dat in sommige stations de situatie niet optimaal is. Hij verwijst naar de uitzonderlijke sneeuwval.

Wij hebben specifieke procedures bij sneeuw en ijs. Voor 6 uur ’s morgen moeten volgens onze procedures de perrons in de grote steden/ drukke stations sneeuw- en ijsvrij zijn. Voor de middelgrote en kleine stations is dit 8 u ’s morgens. Maar door de aanhoudende sneeuwval was het niet makkelijk om regelmatig de perrons sneeuwvrij te maken. Hierdoor is een laag van de neerslag aan kunnen vriezen waardoor het verwijderen van de sneeuw moeilijker werd.

Bart Crols, woordvoerder NMBS

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!