Truiense Academiezaal uitgerust met
duurzame ledtheaterspots

De Academiezaal in Sint-Truiden is klaar voor een duurzaam 2023. Deze maand nog zijn alle klassieke hallogeenspots vervangen door duurzame ledtheaterspots. Hierdoor daalt het verbruik van 18.000 watt naar 5600 watt. Met deze ingreep wil het stadsbestuur de stijgende energiefactuur onder controle houden.

De Truiense Academiezaal is een 19de eeuwse imposante achthoekige zaal. Ze wordt omwille van haar fenomenale akoestiek vaak gebruikt als concertzaal of opnamestudio. Onlangs vormde ze nog het decor van het Sinterklaasdictee van de regionale zender TV Limburg en onderwijsinstelling PXL.

“Het vervangen van de hallogeenspots was geen eenvoudige klus. De nieuwe lampen moesten passen binnen het historisch kader van de Academiezaal en mochten het zicht op de mooie koepel niet verstoren. Er werd dan ook geopteerd voor een sobere uitvoering in het wit”, vertelt schepen van Cultuur Stijn Vanoirbeek. “Dit project kon gerealiseerd worden dankzij een subsidie van
51.656,91 euro vanuit het Fonds Culturele Infrastructuur (FOCI) van de Vlaamse Overheid in het kader van toegankelijkheid en duurzaamheid.” 

“De keuze voor ledlicht zorgt voor een energiebesparing en de lampen hebben een langere levensduur. Daarnaast is er nu de mogelijkheid om vlot de kleuren van de belichting te wijzigen zonder filters te moeten wisselen”, zegt schepen van Duurzaamheid Johan Mas.

Kinderkoor in de spotlights

De installatie van de nieuwe theaterspots was net op tijd klaar voor het concert van het Zuid-Afrikaans kinderkoor Bloemfontein op vrijdagavond. Naast het uitgebreide kinderkoor konden meer dan 240 toeschouwers genieten van het duurzaam verlichte kerstconcert ten voordele van het Nelson Mandela Children’s Fund. De technische ploeg van cultuurcentrum de Bogaard maakte van de gelegenheid gebruik om de nieuwe ledspots ten volle te benutten door onder andere de kleuren van de Zuid-Afrikaanse vlag in het lichtplan te verwerken.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, events en gezelligheid in Sint-Truiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de interessantste scoops!