Truiense Eline Vantilt neemt jongeren mee op avontuur in haar jeugdboeken

Partners

De Truiense Eline Vantilt komt binnenkort met haar tweede jeugdboek. Reden genoeg voor onze redactie om het gesprek met haar aan te gaan over haar werk en wat haar inspireert.

Tijdens de gewone werkuren kan je Eline Vantilt terugvinden bij het VLAM als communicatiemedewerker. Een job waar Eline ook vaak bezig is met het geschreven woord. Geen gemakkelijke combinatie maar Eline vond een manier om haar creatief schrijven de ruimte te geven die het verdient.

“In het begin had ik wel wat moeite om na mijn werkuren nog aan mijn verhalen te schrijven, vooral als ik thuis werkte. Dan vond ik het moeilijk om de ene laptop dicht te klappen om nog geen minuut later de andere open te doen en verder te schrijven aan mijn verhaal. Maar ik leerde al snel dat een pauze wonderen doet. Een kwartiertje buiten wandelen is voor mij de beste soort pauze om inspiratie op te doen en in de stemming te komen, maar als dat niet lukt, lees ik een paar hoofdstukken in het boek waarin ik bezig ben of kijk ik wat tv.”

Eline houdt van boeken waar het hoofdpersonage en het avontuur centraal staan. Boeken waarin de gekste dingen mogelijk zijn. De keuze om jeugdboeken te schrijven was dan ook snel gemaakt. Het genre laat als geen ander toe om avonturen op fantastische wijze neer te zetten. Zelf zegt ze haar inspiratie vooral te halen uit andere boeken en tv-series. Maar ook herinneringen uit haar jeugd zijn soms de basis van haar schrijfsels.

“Ik heb de indeling van mijn oude middelbare school gebruikt voor de school in een van mijn verhalen. Sommige personages zijn geïnspireerd op mensen die ik als kind kende.”

‘Voorbij de Sterren’, was Eline’s eerste boek. Hierin volgen we de heldin Lizzie die op de planeet Sanu de strijd aangaat met een slechterik nadat ze een jongen met lichtgevende tatoeages tegenkomt aan het tuinhek.
In haar tweede boek dat deze zomer uitkomt volgen we Cas. In ‘Hoe Cas toevallig Geestenjager werd’, komt de elfjarige Cas op een stormachtige dag een vreemd meisje tegen die naar de zee ruikt. Als ze voor zijn ogen verdwijnt, leert hij een moeilijke waarheid van zijn grootvader: Nomi is een geest. Op zoek naar een manier om haar te verjagen, belanden Cas en de moedige Fien in het Schemerrijk, een plek vol geheimen én monsters.

Lockdown hobby

Eline schreef al sinds haar 16de. Toen nog korte verhalen en scènes geïnspireerd op de boeken die ze las. Na het middelbaar verloor ze het schrijven uit het oog tot 2020. De eerste lockdown was voor vele onder ons een manier om oude passies en hobby’s weer te ontdekken. Voor Eline was het de eerste stap naar een gepubliceerd boek.

“Ik kreeg plots een idee over een jong meisje dat zich verborg in haar huis, waar ze wachtte op haar vader, die zich op zijn beurt verborg op een andere planeet. En zo begon ik te schrijven aan het verhaal dat ‘Voorbij de Sterren’ is geworden.”

Al snel begon ze te schrijven aan een tweede boek. Momenteel werkt ze ook aan een spin-off gebaseerd op een personage uit haar eerste boek.

Instagram met boekentips

Op haar instagram (@eline.vantilt) deelt Eline boekentips, recenties van boeken en deelt ze leuke content over haar eigen werk. Als schrijver is ze zelf ook dol op lezen. We vroegen haar alvast enkele leestips voor deze zomer.

“Voor deze zomer raad ik graag twee boeken aan. Het eerste is Geheimen van het Catshuis van Nienke Berends, over de dochter van de Nederlandse premier die allerlei avonturen beleeft in het Catshuis. Daarnaast staat ook de Heartstopper-serie, de graphic novels van Alice Oseman, op mijn lijst voor deze zomer. De serie op Netflix vond ik alvast een topper!”


Wil je op de hoogte blijven van Eline en haar werk? Volg haar dan zeker op Instagram door op het bericht hierboven te klikken. Neem zeker ook een kijkje op haar website via deze link. Haar boek ‘Voorbij de Sterren’, kan je kopen via Clavis uitgeverij, Standaard boekenhandel en bol.com.

Lees ook

Een stad eert zijn voetbalheld. Simon Mignolet gehuldigd als ereburger voor...

Op 22 juni, vlak voor de overwinningsmatch van de Rode Duivels, werd een andere voormalige Rode Duivel in de eretribune gehesen. Simon Mignolet, laureaat...
STVV-voetbal-sint truiden- sintruin begot- binkie-mascotte

Nieuwe Binkie toont zijn ‘summer body’

Stayen zonder Binkie is als een café zonder bier. De enthousiaste mascotte is gekend in Sint-Truiden en ver daarbuiten. De uitbundige veerbewegingen en wormimitaties...
het verval-tom herck- sint truiden - kunstwerk-sintruin begot- lokaal nieuws

Kunstwerk ‘Het Verval’ terug hersteld

Het reusachtige kaartenhuis van Tom Herck dat in maart 2024 werd beschadigd door vandalen wordt weldra terug hersteld. De dader werd intussen gevat en...

Instagram

🌸 𝗭𝗼𝗺𝗲𝗿𝗯𝗿𝗮𝗱𝗲𝗿𝗶𝗲 𝗦𝗶𝗻𝘁-𝗧𝗿𝘂𝗶𝗱𝗲𝗻 🌸

Dit weekend was het hemels shoppen in Sint-Truiden. Zo’n 41.000 mensen zakten af naar de Truiense binnenstad
De Groenmarkt was gisteren even een kinderparadijs! 😍

Met het goeie weer kwam de fontein op de Groenmarkt weer helemaal tot
Proficiat Simon! ⚽️

Gisteren wonnen de Rode Duivels niet alleen tegen Roemenië maar werd ook Simon Mignolet gehuldigd als ereburger van
Zo’n 5000 supporters keken vandaag naar de winst van de Rode Duivels op de Grote Markt van Sint-Truiden! 🖤💛❤️

Voor de
Binkie DE voetbalmascotte van Limburg, zit in de nieuwe pluimen. 🐣

Enkele vrouwelijke supporters wezen Binkie erop dat hij dringend nood
Op 29 juni komt er een nieuwe zomerbar bij in Sint-Truiden! 😍

Maison Folie zal de nood aan een horeca-aangelegenheid aan
Raad van State vernietigt beslissing over overheidsopdracht uit 2021. 🗃

De Raad van State heeft een beslissing van Stad Sint-Truiden over
Aanstelling nieuwe financieel directeur geeft ontnuchterend beeld van de financiële toekomst van onze stad.💸

Paul Vanstraelen werd op de gemeenteraad van
VDAB Sint-Truiden is verhuisd naar Stayen. ✨

De Truiense vestiging van VDAB hoopt met deze verhuis weer vlotter bereikbaar te zijn

Advertentie

Nieuwsbrief