cdn_helper

cdn_helper

Truiense gemeenteraad wil stappen nemen tegen tekort bankautomaten

Partners

cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper

In april 2022 raakte bekend dat vier grootbanken (Belfius, ING, BNP Paribas Fortis en KBC) zich gingen verenigen in Batopin, een netwerk van neutrale bankautomaten. Het aantal bankautomaten in ons land en ook in Sint-Truiden werd daardoor drastisch verminderd. Stad Sint-Truiden wil nu optreden tegen de problemen die de batopinpunten veroorzaken.

De vier grootbanken van ons land verenigde zich in 2022 in Batopin. Deze organisatie zou voor de vier banken instaan voor het uitbaten en het beheer van bankautomaten over heel het land. Volgens de grootbanken moesten ze namelijk besparen. Door samen te werken rond geldautomaten zouden de banken kosten besparen en zouden ze de dienstverlening inzake de verdeling van cashgeld garanderen voor hun klanten. De belofte van Batopin was immers dat iedereen binnen een straal van 5 km een geldautomaat zou kunnen vinden.
Van de belofte rond de dienstverlening is er echter weinig in huis gekomen. De Batopinpunten zorgen over heel het land voor veel problemen. Lokale besturen zitten vaak met de handen in het haar. Immers het beheer van deze punten zit bij Batopin en de grootbanken. Een lokaal bestuur heeft hier weinig tot geen vat op.

Gebrek aan privacy en/of hulp

Het gebrek aan geldautomaten in Sint-Truiden zorgt voor heel wat overlast. Het Batopinpunt op de Grote Markt wordt regelmatig overdonderd met lange wachtrijen. Het punt kent ook problemen inzake privacy. De afschermende folie die het voor bezoekers onmogelijk moet maken om het punt binnen te kijken werd verkeerd op de ramen geplakt. Onopgemerkt geld afhalen of storten is dan ook onmogelijk. De kleine privacyschermen zorgen ook voor weinig tot geen bescherming voor wie geld stort via de automaten.
Dit laatste probleem treft onder andere de middenstand van het centrum die vaak omzet moeten storten in het punt en niet terecht kunnen bij hun bankkantoren. Verschillende Truiense middenstanders melden dat ze tot Zoutleeuw of verder rijden om hun geldwissel te doen voor de dag.

Geen hulp voor ouderen

Het grootste probleem van de punten is echter dat er geen hulp is voor mensen die niet mee zijn met de huidige technologische veranderingen. Ouderen bijvoorbeeld kunnen niet steeds overweg met de automaten en geven de voorkeur aan transacties met cash. Ouderen worden wel geholpen door andere mensen die gebruik maken van de automaten maar dit is natuurlijk geen oplossing voor de lange termijn en belemmert de financiële veiligheid van de gebruikers.

Brief naar de minister

Het Truiense stadsbestuur heeft al verschillende gesprekken gehad met de lokale bankdirecteurs en vertegenwoordigers van Batopin om tot een oplossing te komen. Vaak heeft dit echter weinig zin omdat Batopin wordt geregeld vanuit de hoofdkantoren. De Truiense N-VA -fractie diende daarom vandaag een motie in op de gemeenteraad waarbij Stad Sint-Truiden een brief zal sturen naar de Federale minister van economie om om een oplossing te vragen.

“Wij hopen dat andere gemeenten ons voorbeeld gaan volgen. Als verschillende van hen hun grieven communiceren aan de bevoegde ministers wordt de druk verhoogd om tot een oplossing te komen.”

Mieke Claes en Peter Deltour, N-VA Sint-Truiden

De motie werd breed gesteund door de Truiense gemeenteraad. Het stadsbestuur benadrukt dat ze samen met de banken en het lokale OCMW gaan kijken om infomomenten te organiseren zodat mensen die niet mee zijn met de automaten kunnen leren hoe ze ermee moeten omgaan.
Raadsleden zoals Luc Withofs eisen dat deze momenten betaald worden door de banken omdat zij voor de problemen hebben gezorgd met Batopin.

Lees ook

Dames U12 Femina Habac Limburg Kampioen

De U12 meiden van Femina Habac hebben zaterdag een indrukwekkende prestatie neergezet door zich te kronen tot Limburgs kampioen. Onder leiding van coach Annelies...

Hasp-O Stadsrand leert zijn leerlingen.. stemmen!

Hasp-O Stadsrand organiseerde onder hun leerlingen van de derde graat (16-18 jaar) proefverkiezingen. De leerkrachten wouden leerlingen op een actieve manier tonen hoe verkiezingen...

Stadsbeiaardier Noël Reynders gehuldigd

Noël Reynders laat al sinds 1967 de klokken van het belfort over de stad luiden. Als blijk van waardering voor zijn buitengewone en jarenlange...

Proficiat dames U12 Femina Habac! 🏆

De dames werden Limburg kampioen dit weekend na een spannende wedstrijd in Bree.
Team Sintruin Begot
De leerlingen van Hasp-O Stadsrand leerden op school stemmen!🗳

De leerkrachten hadden voor de gelegenheid een kiesloket nagebouwd om de leerlingen
De handbal dames van Sint-Truiden wonnen vandaag de titel van Belgisch kampioen.

Proficiat dames!!!

#welldone #kampioen
Haspengouw (s)maakt! 🍎🍐

Jaarlijks organiseert Visit Sint-Truiden streekproductenmarktjes op verschillende plaatsen in Sint-Truiden. Je kan er niet alleen verschillende streekproducten proeven
Het Truiense stadsbestuur heeft zijn actiepunten voorgesteld ter navolging van het recentste onderzoek van Audit Vlaanderen. 📰

Het stadsbestuur zal inzetten
Ooooooh, Rrrrrené!!!! 🥖🍷🧀

Het stuk ‘Allo, Allo,’ van Theater De Roxy is een groot succes!
Al voor de première waren zo goed
Matte Smets is door supportersgroep Victoria uitgeroepen tot Mister STVV! 🏆

Proficiat Matte!

Foto: @stvv_official

#stvv #kanaries #misterstvv #sinttruiden #sintruinbegot
Ex-medewerkers zorgen voor ophef rond Europarlementslid Hilde Vautmans❗️

In Knack getuigen verschillende voormalig medewerkers van Vautmans over de toxische werksfeer op
Fijne moederdag aan alle mama’s. ❤️ Hoe hebben jullie deze speciale dag gevierd?

#mama #plusmama #bijmoeder #grootmoeder #pleegmoeder #pleegmama #moederdag
keyboard_arrow_left keyboard_arrow_right Volg ons op instagram
cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper

Advertentie

cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper

Nieuwsbrief